Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[VBA Access] - Wyświetlanie obrazka w formularzu ciągłym

Pan_Potrzeba 12 Wrz 2014 09:49 1044 10
  • #1 12 Wrz 2014 09:49
    Pan_Potrzeba
    Poziom 5  

    Witam.

    Wszystko dzieje się w formularzu ciągłym.
    Kod do którego będę się odnosił pojawił się już w temacie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2895811.html


    Mam listę ludzi i niekótrzy jako wyróżnienie chciałbym żeby dostali mały obrazek.
    Jednak mam następujący problem. Gdy układam warunek dla którego będzie się wyświetlał obrazek to już nie działa.

    Oto przykład:
    Osoba ma w swojej komórce (polu tekstowym) napis "monako". Miało to spowodować pokazanie obrazka dla tego napisu.

    Problem: Warunek który ułożyłem powoduje że wszystkie osoby którzy są na liście dostają ten obrazek nawet jak nie spełniają warunku czyli nie mają napisu w komórce "monako".

    Tutaj jest kod:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Kod do wyświetlania obrazka jest na samym końcu ale pozwoliłem go sobie odzielić żeby szybciej na niego spojrzeć.

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Wyjaśnienie:

    kapital to nazwa komórki (pole tekstowe) w którym pojawiają się moje warunki do obrazków
    Obraz1 w tym kodzie to pole typu obraz do którego jest exportowany obrazek z folderu (bardzo mi zależy żeby brał obrazek z folderu w którym też znajduje się baza danych po to gdy przeniosę bazę danych do innego komputera to wciąż będzie działać bez problemu)


    Byłbym wdzięczny za każdą pomoc. Sądzę że jest to jakiś prosty problem.

    0 10
  • #2 12 Wrz 2014 11:31
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #3 12 Wrz 2014 11:33
    witoldwitoldowicz
    Poziom 28  

    Czy niepowinienes dodac:
    else Wyczysc_obrazek(Nieznam VB)
    jezeli nie monako

    0
  • #4 12 Wrz 2014 12:26
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel

    Opcija

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #6 12 Wrz 2014 13:37
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel

    Te fragmenty kodu są trudne do analizy. Ktoś, kto jest w stanie odczytać myśli autora?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Pan_Potrzeba napisał:
    Private Sub Form_Current()

    Sądząc po kodzie, flagę musiał być w formie, zamiast autor przedstawia tabela.

    0
  • #7 12 Wrz 2014 15:05
    Pan_Potrzeba
    Poziom 5  

    Zapomniałem chyba dodać że początkujący jestem z VBA

    a to
    że wykorzystałem
    Private Sub Form_Current()
    to dlatego że sugerowałem się szablonem poprostu.

    0
  • #8 12 Wrz 2014 19:17
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel

    W takich przypadkach dołączenie pliku aby było coś jasne

    0
  • #10 16 Wrz 2014 21:29
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel

    Wskazane jest, aby zapisać w bazie danych w 2003 vers Access

    0