Posiadam 3 fazowy licznik energii elektrycznej ORNO. Chciałbym go wyzerować i zamontować jako pod-licznik. Czy jest taka możliwość i jak to zrobić ? Licznik mam już rozkręcony.
Ale po co chesz go zerować?
I tak zużycie energii będziesz liczył odejmując wskazanie poprzednie od bieżącego.
Jakie ma znaczenie czy licznik startuje od zera, czy ma stan początkowy?
Daremny trud.
Chce go zamontować znajomemu który wynajmuje lokal sklepowy. Dla niego nie ma znaczenia że licznik jest używany ale chce aby szedł od zera i mam okazje sprzedać swój licznik a jeśli go nie wyzeruje to znajomy kupi nowy który będę montował.
Wydaje mi się że powinna być możliwość wyzerowania takiego licznika.
A czy na pewno nowy licznik będzie miał 000000,00, czy też może jakieś kilka kWh nabite w wyniku sprawdzania? Liczniki zakładane przez ZE zawsze (w znanych mi przypadkach) mają niezerowe wskazanie.
Wydaje mi się że powinna być możliwość wyzerowania takiego licznika.
A mi się wydaje, że nie powinno być możliwości zerowania, lub przynajmniej powinno to być bardzo utrudnione.
Dlaczego?
Liczniki w większości przypadków służą nie tylko do informowania o ilości zużytej energii, ale zwłaszcza do rozliczeń finansowych.
Nie zauważasz analogii z samochodowymi licznikami przebiegu?
Zapytaj znajomego czy kupi używane auto z przebiegiem 0,0km
Tego nie wiem. Wydaje mi się że kupując taki licznik w hurtowni ma 000000,00.
Wiem że mój licznik to wskaźnik zużycia energii a nie licznik z ZE dokładny model to ORNO OR-03Y
Kupowałem niedawno liczniki elektroniczne z F&F i były wyzerowane, ale przekładnię przekładników można wprowadzić tylko raz, i licznika wyzerować się nie da.
Chyba że tą samą metodą co w samochodach.
Witam ja oddałem taki licznik po gwaranci w siedzibie ORNO w Mikołowie do wyzerowania i po tygodniu odebrałem wyzerowany koszt to niecałe 10 zł i da się pozdrawiam.
Myślę, że każdy licznik ORNO na podobną zasadę działania.
Trafił mi się taki licznik pogwarancyjny do dalszej odsprzedaży, typ ORNO OR-WE-501.
Licznik nie służył do celów rozliczeniowych, a tylko do celów orientacyjnych poboru energii.
Oparty jest na pamięci ST24C02.
Aby go wyzerować należy wyczyścić tą pamięć.
Zapisać same "FF".
Witam, ostatnio podłączylem trojfazowy licznik Orno. Jednak mam do Was pytanie, czy powinien byc on ciągle podświetlony na niebiesko? Caly czas sie swieci, jak odetne zasilanie wtedy wyswietlacz przygasa, jak jest zainstalowany w skrzynce bez przerwy sie swieci podswietlenie. Prosze o informacje czy tez tak macie?
Witam, jako że mam taki sam problem, nie zakładam nowego tematu by nie zaśmiecać forum.
Czy w między czasie udało się komuś we własnym zakresie wyzerować licznik?
Mam 3szt używanych OR-WE-505. Mam na nie klienta, ale muszą być wyzerowane...
Po otworzeniu jednego z nich widzę, że nie ma tam standardowego EEPROM lecz układ o oznaczeniu RC16V, co jeśli na google dobrze znalazłem oznaczałoby pamięć FRAM o pełnym oznaczeniu MB85RC16V.
Czym ją wyczyścić? Da radę programatorem TL866 i aplikację miniPRO ???
Napisz do XGecu - producenta programatora, który posiadasz.
Nie wiem czy masz wersję A czy II plus, bo dla wersji A oraz CS wsparcie skończyło się.
Tu masz adres:
532007590(_at_)QQ.com
Mnie wiele razy pomogli pod warunkiem, że masz programator z "legalnego źródła dystrybucji".
Obecnie programator TL 866 II Plus nie obsługuje tego typu pamięci, ale może dodadzą ją w aktualizacji, albo podpowiedzą Ci jak tą pamięć zaprogramować.
Myślę, że każdy licznik ORNO na podobną zasadę działania.
Trafił mi się taki licznik pogwarancyjny do dalszej odsprzedaży, typ ORNO OR-WE-501.
Licznik nie służył do celów rozliczeniowych, a tylko do celów orientacyjnych poboru energii.
Oparty jest na pamięci ST24C02.
Aby go wyzerować należy wyczyścić tą pamięć.
Zapisać same "FF".
Pozdrawiam
Grzegorz
Witam
Nawiązując do powyższej wypowiedzi potwierdzam, że licznik ORNO OR-WE-501 da się przywrócić do stanu fabrycznego; zerując jego przebieg. Procedura jest prosta i trwa nie dłużej niż 5 minut. Ponadto dodam, że jestem w posiadaniu nowego egzemplarza nabytego w 2015 którego nie używałem, ale sprawdziłem i faktycznie ma same zera. Natomiast drugi, używany z przebiegiem 82299.14 którego przyszła potrzeba ponownego wykorzystania po skasowaniu pamięci ma 00000.01. A i jeszcze jedno na koniec nie ma potrzeby wylutowywania pamięci, wystarczy wpiąć się klipsem i dokonać czyszczenia. To tyle w tym temacie co do modelu 501, więcej macie na foto.
Co do wypowiedzi użytkownika:
MarekS6 wrote:
Witam, jako że mam taki sam problem, nie zakładam nowego tematu by nie zaśmiecać forum.
Czy w między czasie udało się komuś we własnym zakresie wyzerować licznik?
Mam 3szt używanych OR-WE-505. Mam na nie klienta, ale muszą być wyzerowane...
Po otworzeniu jednego z nich widzę, że nie ma tam standardowego EEPROM lecz układ o oznaczeniu RC16V, co jeśli na google dobrze znalazłem oznaczałoby pamięć FRAM o pełnym oznaczeniu MB85RC16V.
Czym ją wyczyścić? Da radę programatorem TL866 i aplikację miniPRO ???
warto zwrócić uwagę, że w obu modelach: 501 i 505 mamy te same procesory BU9793AFS oraz dodatkowy układ 0C002 czyli zastosowano te same rozwiązanie konstrukcyjne; różnica to typ pamięci i myślę, że jest to ze względów ilości przechowywania danych bo model 505 to przecież 3 fazowy licznik. Porównując miejsca wyprowadzeń sygnałów pamięci mamy tą samą komunikację I2C; zasilanie 5V oraz masę. Jedyną rozbieżnością jest to że pin 1, 2 oraz 3 w modelu 505 jest NC, a w 501 do masy; zaś sygnał WP w 24c02 jest negowany. Ja bym sprawował odczytać MB85RC16V jako klasyczny EEPROM 24c02; po odczycie w 501 mamy 99% samych FF tylko kilka pierwszych bajtów jest zapisane i one przechowują cyfrę czyli pamięć jest wyjątkowo nad wymiarowa; możliwe że w 505 też jest podobnie. Jeśli to nie pomoże to zanegować sygnał WP przez bramkę NOT. A w ostateczności przejść na układ 24c02 wpisać same FF spróbować jeśli nie zadziała zanegować WP i myślę że może to być pewne rozwiązanie problemu z modelem 505. Ogółem gdyby udało się odczytać RC16V jako EEPROM choć to FRAM to było coś. Jak ma ktoś 505 potestujcie i dajcie znać innym.
Ja też "klipsem" ten układ programowałem.
Staram się zawsze pomóc jak mogę, bo po to jest Elektroda ( nie aby ktoś na Nas zarabiał...).
Nauczycielka w szkole zawsze powtarzała "Wiedza bez Praktyki jest Bezużyteczna , praktyka bez wiedzy Niebezpieczna"...
Pomóżmy sobie Nawzajem.