logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ubezpieczenie OC mogę zawrzeć dzień po rejestracji pojazdu?

kryst16 14 Wrz 2014 08:30 11847 12
REKLAMA
  • #1 13958855
    kryst16
    Poziom 22  
    Ocena: 261
    Witam.
    Kupiłem nowego Quada, w poniedziałek go zarejestruje otrzymując tablice i miękki dowód.
    Czy ubezpieczenie OC mogę zawrzeć dopiero we wtorek? (Prawdopodobnie nie zdążę ze wszystkim w poniedziałek).

Zna ktoś może jakiś dobrych ubezpieczycieli którzy ubezpieczają takie maszyny?
    Narazie znalazłem że głownie zajmuje się tym PZU. Liberty, MTU jak sami mnie pinformowali że u nich takie ubezpieczenie na pewno będzie droższe.

Proszę o jakieś rady.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 13958965
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1168
    Nie.

Wszędzie masz tłustym drukiem napisane - OC można zawrzeć NAJPÓŹNIEJ, w dniu rejestracji pojazdu. Jest zresztą wymagane do samej rejestracji.

Możesz je zawrzeć przez telefon i na maila dostaniesz wówczas potwierdzenie do druku. Możesz je też zawrzeć wcześniej.

Jeżeli pojazd nie ma np. tablic, bo handlarz poskąpił na eksportowe, to OC zawierasz na VIN pojazdu. Nie patrz na składkę, tylko na firmę. Zwykle te, które mają "tanie" OC, robią potem straszne problemy przy wypłatach, lub zawierają w OWU, wysoki udział własny.

Osobiście polecam Liberty, bo może nie są najtańsi, ale nigdy nie miałem z nimi problemów. Ani od strony finansowej, ani przy paru likwidacjach, jakie się przydarzyły. Do PZU mam uraz, bo chciali mnie kiedyś okantować, a MTU to podobno miła jest tylko przy wpłacie pieniążków. W drugą stronę okazuje się hydrą o 7 głowach i bywa bardziej wredna od skąpego Szkota. :)
  • REKLAMA
  • #3 13958966
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    kryst16 napisał:
    Czy ubezpieczenie OC mogę zawrzeć dopiero we wtorek? (Prawdopodobnie nie zdążę ze wszystkim w poniedziałek).

Możesz, ale bez ubezpieczenia nie możesz nim jeździć.
  • REKLAMA
  • #4 13958983
    Madrik
    Nie może.

UFG może wówczas nałożyć na niego karę i odsetki.
    Ustawowo - Pojazd zarejestrowany MUSI mieć OC. Nie jest ważny stan techniczny pojazdu i sposób jego użytkowania (nawet kupka rdzy wrośnięta w trawnik MUSI mieć OC).
    Nawet jeden dzień bez, pozwala ukarać właściciela i to wstecznie po kilku latach.

Trochę się to zmieniło ze 2-3 lata temu. Teraz nie ma przebacz.
    Zresztą bez OC, nie zarejestrują pojazdu. Mogą bez przeglądu, ale bez polisy i opłat, nie zarejestrują. W tej chwili zawarcie polisy to jeden telefon. Dzwoń na infolinię dowolnego TU i zawrzyj od razu polisę. Ale starą najpierw wypowiedz.

Miękka rejestracja to teraz w urzędzie 15 - 20 minut i wychodzisz z numerami, zostawiając 62 złote za "czerwone". Za "czarne" (normalne) niestety sporo więcej.

Tak się składa, że ledwo w czwartek sam zarejestrowałem nowy samochód z dalekiego zachodu. Nie miał tablic i badań technicznych. Polisa była jednak wymagana.

Ale... Jeżeli kupiłeś pojazd, to kupiłeś go razem z aktualną polisą. Teraz masz 30 dni na jej wypowiedzenie, lub nie, to wówczas zostanie przepisana na ciebie. I będziesz płacił za starą umowę.
    Właściciel poprzedni miał obowiązek zgłosić sprzedaż do swojego TU. Oni wtedy przepisują na ciebie OC.
    Jeżeli kupiony z komisu, to handlarz też od razu powinien ci wystawić czasową polisę.
    Jeżeli nie dał - to dzwoń do niego i niech ci da potwierdzenie.
    Lub chociaż informację gdzie miał polisę. To zadzwonisz, starą wypowiesz i zawrzesz nową na siebie, z nimi, lub z innym ubezpieczycielem.
  • REKLAMA
  • #5 13959013
    marek216
    Poziom 43  
    Madrik napisał:
    Trochę się to zmieniło ze 2-3 lata temu.

Możliwe dawno nie kupowałem samochodu :)

Madrik napisał:
    Zresztą bez OC, nie zarejestrują pojazdu. Mogą bez przeglądu,

Tu Ty się mylisz.
    Przegląd musi być - jest wbijany w dowód na pierwszej pozycji.
    Miesiąc temu to przechodziłem zmieniając dowód.
  • #6 13959113
    Madrik
    Ale miałeś zarejestrowany pojazd. Zmiana dowodu, to tylko przebicie starych danych.
    Jeżeli rejestrujesz nowy pojazd, to jeżeli nie ma on wszystkiego na tip top - dostajesz pozwolenie czasowe, czerwone tablice. Do tego jest niezbędne OC.

Jak pozałatwiasz wszystkie sprawy formalne - np. przegląd, to wtedy rejestrują ci go na stałe, dostajesz czarne numery i twardy dowód z wbitymi wszystkimi danymi.
    Ja teraz na czerwonych jeździłem dosłownie kilka godzin. Zrobiłem badanie techniczne - I na terenie RP i do urzędu, już po "prawdziwe" blachy.

Rejestracja czasowa, to jednak też rejestracja.
  • #7 13959124
    marek216
    Poziom 43  
    Madrik napisał:
    Ale miałeś zarejestrowany pojazd. Zmiana dowodu, to tylko przebicie starych danych.

Jeśli przegląd jest nieaktualny to nie dostaniesz "dowodu czasowego". Przecież nie wbiją ci nieważnego przeglądu w dowód.
  • #8 13959191
    kryst16
    Poziom 22  
    Ale to jest fabrycznie nowy pojazd nigdy nie rejestrowany czyli nigdy nie miał polisy.
    Ok rozumiem zarejestruje go jutro i natychmiast zawrę polisę.
    Do rejestracji nie jest potrzebna polisa gdyż jest nowy nie używany, przegląd wbijany jest na rok również ze względu na to że jest to nowy pojazd który posiada homologację.

Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

Dziwny kraj :) Trzeba ubezpieczyć wcześniej lub w dniu rejestracji, dzwoniłem na wszystkie infolinie i wszędzie otrzymałem informacje ze Quada można ubezpieczyć tylko w punkcie lub u agenta przez telefon i internet tylko samochód. Także czekam do jutra, jak zdążę to ubezpieczę, jak nie to we wtorek.
  • #9 13960085
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 736
    Tutaj jest artykuł o tym, co grozi za wykupienie OC po dniu rejestracji.
  • #10 13960257
    Madrik
    marek216 napisał:
    Madrik napisał:

Jeśli przegląd jest nieaktualny to nie dostaniesz "dowodu czasowego". Przecież nie wbiją ci nieważnego przeglądu w dowód.

Dlatego dostajesz "pozwolenie czasowe". Masz 30 dni na zrobienie badania technicznego oraz innych formalności. W "miękkim" nie ma nawet rubryki na badanie techniczne.

Kryst najpierw zawrzyj polisę, potem idź do urzędu. Nie musisz rejestrować pojazdu natychmiast. Masz na to 30 dni od zakupu.
  • #11 13960690
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 13960918
    kryst16
    Poziom 22  
    Rozumiem, ja dostałem info w serwisie w którym kupowałem żebym zarejestrował i wykupił. Wiadome że czegoś co nie ma homologacji nie można zarejestrować więc wtedy bez sensu było by kupowanie ubezpieczania. Mój Quad posiada homologację więc wykupię w dniu rejestracji pojazdu przy pomocy pisemnego upoważnienia innej osoby.
    Dziękuje za odpowiedzi.
  • #13 13972928
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6550
    Madrik napisał:
    ... Nie patrz na składkę, tylko na firmę. Zwykle te, które mają "tanie" OC, robią potem straszne problemy przy wypłatach, lub zawierają w OWU, wysoki udział własny.

Osobiście polecam Liberty, bo może nie są najtańsi, ale nigdy nie miałem z nimi problemów. Ani od strony finansowej, ani przy paru likwidacjach, jakie się przydarzyły. Do PZU mam uraz, bo chciali mnie kiedyś okantować, a MTU to podobno miła jest tylko przy wpłacie pieniążków. W drugą stronę okazuje się hydrą o 7 głowach i bywa bardziej wredna od skąpego Szkota. :)

Przecież OC jest ubezpieczeniem po to aby nie płacić odszkodowania poszkodowanego przeze mnie. Ja ubezpieczam OC swoje pojazdy w najtańszej firmie, bo to nie mój kłopot i żadnego udziału własnego nie płaciłem jeżeli mój ubezpieczyciel płacił poszkodowanemu przeze mnie (zdarzyło się to już kilka razy) i takiego nie może żądać chociażby to było nawet zawarte w warunkach OC. Co innego jest w przypadku AC. Na równi z ceną ważna jest solidność ubezpieczyciela.

Podsumowanie tematu

✨ Ubezpieczenie OC pojazdu musi być zawarte najpóźniej w dniu rejestracji, co jest wymagane do samej rejestracji. Użytkownicy podkreślają, że brak ubezpieczenia może skutkować karą ze strony UFG. Możliwe jest zawarcie polisy przez telefon lub internet, jednak w przypadku nowych pojazdów, takich jak Quady, mogą wystąpić ograniczenia w dostępnych metodach zakupu ubezpieczenia. W dyskusji pojawiają się rekomendacje dotyczące ubezpieczycieli, z PZU, Liberty i MTU jako głównymi graczami na rynku, przy czym Liberty jest polecane za solidność. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność posiadania polisy przed rejestracją, a także na możliwość uzyskania pozwolenia czasowego na formalności związane z rejestracją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA