Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ekspres do kawy Saeco Intelia HD8752/49 - napełnianie obwodu przed płukaniem

Gaspodzik 15 Wrz 2014 12:24 4017 14
  • #1 15 Wrz 2014 12:24
    Gaspodzik
    Poziom 2  

    Witam.
    Jestem posiadaczką ekspresu do kawy HD8752/49. Ostatnio pojawił mi się problem, tzn. po włączeniu ekspresu, urządzenie normalnie powinno przepłukać kanaliki, ale to nie następuje. Na wyświetlaczu widzę, że proces postępuje, ale z kanalików nic nie wycieka. W końcu automat podaje na wyświetlaczu, że zacznie napełniać obwody, robię start, obwody się napełniają i następnie następuje płukanie. Tak jest za każdym razem po włączeniu. Przy wyłączaniu nie ma problemu z płukaniem. Myślałam, że to problem z zakamienieniem, choć ekspres jest regularnie czyszczony. Po odkamienieniu sytuacja się powtarza.
    Czy można zrobić coś samemu w domu, czy to raczej poważna awaria i trzeba oddać ustrojstwo do serwisu? Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją?
    Pozdrawiam serdecznie.

  • #2 27 Paź 2014 00:12
    ikare70
    Poziom 11  

    Witam serdecznie .
    Przy napełnianiu obwodu woda wylatuje przez dyszę wody/pary . A przy płukaniu woda powinna wypłwać poprzez nalewki kawy . Z tego co zrozumiałem to na końcu prz wyłączeniu ekspres prowadzi proces płukania . Moja sugestia to zatkane sitko zaparzacza . Proszę wyjąć zaparzacz odkręcić dwie śrubeczki torx 10 wkrętak taka gwiazdka . Pózniej proszę starać się zsunąć ten element w, którym znajduje się sitko na dół jednocześnie przytrzymując 4 zatrzaski . Teraz możemy tym samym torxem odkręcić sitko . Proszę teraz dokładnie je wyszorować i sprawdzić czy nie sa pozamykane otworki . Wszystkie muszą być drożne . Jeżeli bedą pozatykane prosze przeczyścić je szpilką lub delikatnie igłą od strzykawki tak aby nie zwiększyć ich średnicy . Przy okazji proszę wymienić uszczelkę, a jeżeli jest jeszcze dobra to proszę wyczścić miejsce jej osądzenia i założyć ponownie smarując odpowiednim smarem. Uszczelka powimna być wymieniana co 1000 - 1500 kaw .
    Pozdrawiam . Jeżeli to nie pomoże będziemy szukali dalej

  • #3 09 Gru 2014 15:23
    Piasek80
    Poziom 28  

    Pozwolę się podpiąć pod temat.
    U mnie expres regularnie użytkowany. Ostatnio załączyła się procedura odkamieniania - standardowo przeprowadzona. Zawsze przy tym czyszczę całą tą kasetę mechaniczną z prawej strony bo to wszystko zasyfione kawą, tym czarnym smarem z kawy. Wszystko przepłukane silnym strumieniem wody z kranu - zawsze wystarcza. Miejsce osadzenia tego w maszynie przecieram gąbką i składam ponownie.
    Po ostatnim takim zabiegu pojawił się właśnie problem z ciśnieniem kawy. Słychać że tam to wszystko stęka, że chce ale kawa leci ledwo, ledwo i znacznie mniej niż normalnie.
    Zupełnie jakby chciało a nie mogło przepchnąć tej wody. Wciskam dużą a nalewa mniej niż espresso. Po zakończeniu nalewania słychać że tam gdzieś z tyłu coś stęka, jakieś ciśnienie uchodzi itp klimaty.
    Czy to tez może być objaw zapchanego tego sitka zaparzacza ?

  • #4 09 Gru 2014 17:22
    ikare70
    Poziom 11  

    Witam serdecznie .
    Można powiedzieć, że to książkowy przykład zapchanego sitka. Proszę przeprowadzić czynności wyżej opisane, jeżeli nie bedzie zmian będziemy szukali dalej.
    Pozdrawim Piotr

  • #5 09 Gru 2014 21:37
    Piasek80
    Poziom 28  

    Kurna było źle a jest jeszcze gorzej.
    Rozebrałem ten zaparzacz - odkręciłem od góry te 2 śrubki, zdjąłem to przyłącze, w tej plastikowej rurce była sprężynka, po wyjęciu okazało się że stożkowa, stożkiem w dół. Po przechyleniu wypadła jeszcze taka mała kuleczka (szklana czy coś takiego) i teraz nie wiem czy ta kuleczka była pod sprężynką czy w środku sprężynki na dole jej stożka (bo wypadło razem). Złożyłem: najpierw kuleczka i docisnąłem ją sprężynką.
    Odkręciłem od dołu to sitko stalowe - faktycnzie zasyfione było, wymyłem pod wodą szczoteczką. Podobnie ten drugi element, to plastikowe wyszorowałem. Nie wiem czy tam woda jest podawana tym dużym otworkiem czy tymi małymi zagłębieniami dookoła. Wyszorowałem to delikatnie szczoteczką ale nie przebijałem igłą niczego.
    Złożyłem, włączyłem i zupełnie jakby ekspres miał problem z zaciągnięciem wody, do kpl wyświetlacz zaczął migać (podświetlenie) na zielono i gasł, totalnie przypadkowo, zupełnie jakby był uszkodzony. Podanie wody rurką do spieniacza bez problemu ale przez te nalewaki do kawy nadal nie bardzo ma ochotę lecieć. Idzie jak krew z nosa, na moje gorzej niż poprzednio.
    Kawy nadal jak poprzednio: męczy się pewnie ze 3 minuty i nakapie może ze 2 łyżeczki.
    No i ten wyświetlacz, widać ze podświetlają sie te obrazki na nim ale koloru nie ma albo mignie sobie na zielono i znowu gaśnie. Po wymęczeniu się na te 2 łyżeczki (cały czas wrażenie jakby nie miał siły przepchnąć tej wody) i zakończeniu procesu parzenia kawy prycha, syka gdzieś tam coś z boku czy z tyłu... Nie mam pojęcia.
    Jak wyłączam to podświetla na czerwono ekran i rozpoczyna ten proces płukania. Trwa to chyba ze 4 minuty, pierdzi i burczy ale ani kropli wody dyszami nie puszcza. Dopiero pod koniec polecą ze 2 krople i tyle.

  • #6 09 Gru 2014 21:55
    ikare70
    Poziom 11  

    Witam . Jeżeli zaparzacz wymyty i to siateczko metalowe wszystkie otworki widać pod światło to znaczy, ze zakamieniony zawór wody. Proszę zadzwonić to powiem jak dojść do niego . Nr wysyłam na priv.
    Pozdrawim

  • #7 11 Kwi 2015 21:33
    Ronin
    Poziom 13  

    Witam.
    Express HD8854. Express nie jest w stanie zaparzyć kawy. Leci kilka kropel, ma za ciężko i koniec. Wyrzuca fusy. Odkamieniony 2x, oraz 2x odtłuszczanie. Odkamienianie poszło bez. problemu. Dodatkowo gdy staram się zrobić kawe mieloną bez kawy, woda leci bez problemu. Ale jeżeli choć trochę jest brudne od kawy blok zaparzający, to już są problemy.

  • #8 12 Kwi 2015 17:05
    Kris1809
    Poziom 13  

    Witam.
    Mam rozumieć że ze zmielonej kawy też nie robi?
    Proszę bardziej opisać.

  • #9 12 Kwi 2015 20:46
    ikare70
    Poziom 11  

    Witam serdecznie. Czy zmieniał Pan kawę? jeżeli tak to proszę wyrgulować młynek,aby grubej mieli kawę. Regulacja po jednym stopniu i proszę po każdej regulacji zrobić przynajmniej 3-4 kawy aby uzyskać efekt regulacji. Jeżeli to nie pomoże to uważam, ze uszkodzeniu uległa pompa i trzeba ja wymienić. Przy braku obciążenie działa natomiast gdy dostaje obciążenie nie potrafi wytwożyc ciśnienia tym samym przepływomierz przestaje sie obracać lub obraca się za wolno program uznaje, ze jest to błąd i kończy proces parzenia. 1 za drobno mielona kawa - regulacja 2- uszkodzona pompka . Kosz nowej pompki ok. 80-100 zależy gdzie i jak kupiona wymiana banalnie prosta .
    Pozdrawiam Piotr

  • #10 13 Kwi 2015 07:51
    Ronin
    Poziom 13  

    Wczoraj walczyłam z nim w google ;p, bo nie napisałem, że on co jakiś czas nie działa. Nieraz z ałapie i dziła np dwa tygodnie, i później robią się problemy.
    Doczytałem, że należy przeczyścić także ten górny zaworek w bloku, nigdy go nie rozkręcałem.
    Ale nie był brudny, wg mnie.
    Jednak po tym zabiegu znowu zaczął działać. Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale działa bardzo dobrze. Kawa leci bardzo szybko.

  • #11 15 Kwi 2015 10:19
    ikare70
    Poziom 11  

    Witam serdecznie . Czasami kilka rzeczy składa sie na jakąś niesprawność, mam pewne wątpliwości,ze to było przyczną poniewaz pisał Pan, ze ekspres był dwa razy odtluszczany programem więc płyn czyczczący powinien wymyś opisany zawór dyszę SBS. Należy pamietać aby dobrze ja złożyć . Jeżeli kawa wypłwać zbyt szybko to tez nie najlepiej powinna ona wyplywać wolnym strumieniem tworząc rdzawą piankę, ale to zależy w dużym stopniu od gatunku kawy i ustawień młynka. Jeżeli coś bedzie nie tak to będziemy dalej szukali przyczyny .
    Pozdrawiam Piotr

  • #12 15 Kwi 2015 15:00
    Ronin
    Poziom 13  

    W chwili obecnej, od ostatniego maila odnoście czyszczenia tego zaworka górnego, ekspres działa bardzo dobrze. Kawa leci szybko, jest pianka itp. Jednak już nie raz tak było, że działa, i nagle przestaje. Dam znać jeżeli znowu się zawiesi.
    Pozdrawiam.

  • #13 26 Gru 2015 22:16
    Piasek80
    Poziom 28  

    Odgrzewam kotleta:
    expres działa ale na wyświetlaczu pojawiła sie ikonka z napisem filter. Myślałem że sygnalizuje jakieś zakamienienie ale po przeprowadzeniu odkamieniania ikonka nadal widnieje a cały wyświetlacz podświetlany jest na żółto.
    Kawę parzy, wszystko działa ale co trzeba zrobić żeby ją "zgasić" ?

  • #14 04 Kwi 2016 07:57
    Gaspodzik
    Poziom 2  

    Odpisuję dopiero teraz, bo nie wiedziałam, że wątek się tak rozwinął. Ja własnie bałam się rozkręcać to sitko, że go nie złoże, więc tę czynność zostawiłam w razie czego dla serwisu ;) Może teraz posypią się gromy, ale cały blok zanurzyłam w ciepłej wodzie z mydlinami, wyszorowałam, mocno (bardzo mocno ) płukałam, potem zanurzyłam w roztworze octu i płukałam i chwilę pomoczyłam, potem płukanie w ciepłej wodzie - wyszło jeszcze dużo brudu, powtórzyłam czynność z octem i płukanie w wodzie, potem standardowe odkamienianie (oczywiście przedtem silikonowanie). Ekspres działa bez zarzutu. Pozdrawiam.

  • #15 22 Maj 2016 12:19
    Ronin
    Poziom 13  

    Podsumowanie:
    Ten konkretny model jest BARDZO czuły na brud. Standardowe przyjęte środki higieny to za mało. Nie uważam aby mój konkretny był jakoś szczególnie brudny, a mimo to okazało się że wszystkie jego bolączki wynikały z brudu. Ilość miejsc które powodują niepoprawną pracę jest sporo.

    Niestety. Nadal mam problem z "napełnianie obwodu wodnego" podczas czyszczenia wstępnego.
    Blok wyczyszczony, sitko także. Sama kawa wychodzi bardzo dobra. Tylko to nieszczęsne napełnianie.
    Coraz bliżej jestem do uszkodzonego przepływomierza.
    Jak można sprawdzić czy działa poprawnie?

    Wrzuciłem instrukcję serwisową, jest klika ciekawych informacji.

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=3206156#15688112

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME