Witam! Mam prośbę o uwagi do zamieszczonego schematu instalacji alarmowej. Jest to czteropokojowe mieszkanie w bloku 6piętro (przedostatnie) i będzie użytkowane jako biuro. Poszczególne pokoje będą użytkowane przez dwie różne firmy i chciałbym mieć możliwość dostania alarmu (email/gsm) jeśli ktoś wejdzie do mojego pokoju bez mojej wiedzy. Zagrożenie włamaniowe nie jest duże (strzeżone osiedle), ale zawsze będzie jakaś zniżka przy ubezpieczeniu.
Lokal jest właśnie wykańczany i z powodów finansowych nie będzie aktualnie montowany alarm, ale chciałbym położyć niezbędne kable, żeby kiedyś do tematu powrócić.
Zrezygnowałem zupełnie z kontraktonów w oknach i balkonie, bo to jest dużo kucia i koszty mi wzrosną - wydaje mi się też, że czujki pir wystarczą. Umiejscowiłem je tak aby znów, jak najmniej było ciągnięcia kabla i kłucia ściany. Na tym forum też wyczytałem, że dobrze jest jeśli nie są one przy oknie, grzejnikach - a najlepiej w rogu gdzie są drzwi (tak też zrobiłem).
Na niebiesko oznaczyłem czujki PIR, na czerwono centralkę i moduł gsm, na zielono klawiaturę przy drzwiach wejściowych oraz na pomarańczowo czujnik dymu (nie wiem czy to potrzebne, bo nie ma tam gazu, kuchni itd.) - tylko pomieszczenia biurowe, ale zawsze jakieś zabezpieczenie przeciwpożarowe by się przydało.
Jako połączeń chciałbym użyć skrętki, bo chciałbym w przyszłości rozbudować ten system o sterowanie światłem (oparte na rasberry pi - jest taki gość na yt vmexor, które takie rzeczy robi). Wiem, że Satel woli zwykły kabel, ale tu jest mała instalacja, więc może skrętka będzie ok?
Byłbym wdzięczny za wasze uwagi odnośnie zamieszczonego schematu. Chciałbym po prostu zrobić solidną bazę teraz którą w miarę możliwości będę rozbudowywał.