Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sprawa Podłączenia Kolumn do power-miksera i odsłuch.

kreszespol 15 Sep 2014 21:55 2229 4
    kreszespol
    Level 2  
    Witam
    1.Zakupiłem power-mikser EMX2000
    2.Kolumny HK Audio PR:O 12 pasywne
    Podłączyłem mikrofon sennheiser e935 następnie podłączyłem jedna kolumnę do power-miksera i niby jest ok ale jak weźmie się potencjometr suwakowy na pierwszym kanale 5 i doda więcej głośność, gain podkręcę to zaczyna się świecić a w zasadzie migać czerwona dioda (podpisana peak )jak głośniej dam lub wyżej zaśpiewam a czasami nawet świeci kilka sekund ...

na zamieszczonym zdj od lewej strony pierwsza dioda przy pierwszym kanale

Pytanie czy może tak migać czasem ?

Druga sprawa to podłączenie teraz drugiej kolumny :) kolumny maja niby 400W a podobno ktoś kiedyś taki sam model rozmontował i maja 200W...

Trzecia sprawa ogl lepiej jest jak powermikser ma więcej mocy czy jak kolumny? jak maja tyle samo to tez dobrze? Czy taka moc jaka mam teraz wystarczy na próby i małe koncerty w klubach? ewentualnie wesele (znajomych)?

i pytanie czy jak podłącze druga kolumnę pod stereo w power mikserze to będzie dobrze?nic się nie spali? będzie głośniej? jaka faktycznie moc uzyskam? czy może powermikser jest za slaby? czy może kolumny są za słabe?
    moc power miksera? wychodzi na to ze 2x200W a w mono 400W daje tak?
    Maximum output power
    STEREO: 200 W+200 W/4

BRIDGE: 400 W/8

wokal w miarę słychać na jednej kolumnie podczas prób gdzie gramy dość głośno (rock) ale wolałbym być bardziej na ,,przodzie" z wokalem

czy można zrobić amatorski odsłuch dla mnie przez słuchawki?

na przyszłość jaki odsłuch kupić do tego miksera? jaka kolumnę odsłuchową?

załączam zdj power-miksera i instrukcje gdzie jest podana pełna specyfikacja ;) bardzo was proszę o pomoc; ) przepraszam za brak wiadomości ale dopiero co się uczę jest wokalista a nie akustykiem niestety pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    kreszespol
    Level 2  
    Tak jak napisałem ,, przepraszam za brak wiadomości czyt(znajomości) ale dopiero co się uczę jestem wokalista a nie akustykiem niestety " wiec proszę jedynie o pomoc albo malutka naukę. Zakupiłem po to by nie zedrzeć głosu na salce poprzednie nagłośnienie było do kitu.. zakup był niestety na szybko..nie planuje być dźwiękowcem chce tylko dobrze się słyszeć na sali prób i ewentualnie na malutkich koncertach z naszym sprzętem

dlatego wiec proszę o pomoc miedzy innymi tez Ciebie jako doświadczonego DJ :)

pozdrawiam
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    kreszespol wrote:
    , gain podkręcę to zaczyna się świecić

Zmniejsz gain.
    kreszespol wrote:
    Pytanie czy może tak migać czasem ?

Nie, bo ona mówi o tym że przesterowujesz wejście w mikserze.

kreszespol wrote:
    i pytanie czy jak podłącze druga kolumnę pod stereo w power mikserze to będzie dobrze?

Tak, trzeba tylko pilnować żeby nie przekroczyć minimalnej impedancji obciążenia wzmacniacza.
    kreszespol wrote:
    Czy taka moc jaka mam teraz wystarczy na próby i małe koncerty w klubach?

Trochę zależy od rodzaju muzyki, ale przeważnie wystarcza. Moc to nie wszystko, ważna jest jeszcze skuteczność kolumn i to się przekłada na głośność. A i tak najbardziej będzie Cię ograniczać próg sprzęgów mikrofonów.
    Ja robię koncerty na aktywnych paczkach 350W, i najczęściej mam jeszcze 20dB zapasu.

Wzmacniacz daje 200W a w mostku 400W, ale moc bez skuteczności kolumn nic nie mówi o głośności.
    kreszespol wrote:
    czy można zrobić amatorski odsłuch dla mnie przez słuchawki?
    Oczywiście. Wystarczy podłączyć wzmacniacz słuchawkowy zamiast kolumny odsłuchowej, do tego słuchawki i już masz.
    kreszespol wrote:
    na przyszłość jaki odsłuch kupić do tego miksera?

Ja preferuję kolumny aktywne. To bardziej elastyczne rozwiązanie. Na odsłuchy używam RCF Art310-A. Są na tyle fajne że jak trzeba to i na małych imprezach i na froncie zagrają, a do samej konferansjerki wpina się mikrofon w kolumnę i już gra.
    DjMapet
    Level 43  
    kreszespol wrote:
    1.Zakupiłem power-mikser EMX2000
    2.Kolumny HK Audio PR:O 12 pasywne

Szkoda że nie spytałeś przed zakupem. Na pewno doradzilibyśmy coś sensowniejszego w tej kasie.

kreszespol wrote:
    maja 200W

Zastosowano w nich głośniki Sica o mocy 200W. Więc dlaczego podają 400W? Hmm, trudno pojąć, ale myślę że taką moc podają dlatego żeby się sprzedawały. Kupił byś je gdyby miały w specyfikacji moc 200W? Pewnie nie. Poza tym widocznie zakładają, że do niskobudżetowych paczek, nikt nie kupi drogiego wzmacniacza a tanie też mają oszukaną moc. :-)
    Ale spokojnie, wzmacniacz masz lichy, więc jego mocą ich nie spalisz. Przesterem już tak, więc nie graj na świecących clip-ach.

kreszespol wrote:
    małe koncerty w klubach? ewentualnie wesele

Jeśli ten zestaw ma służyć tylko do nagłośnienia wokalu (ciekawe czym nagłaśniacie resztę bandu?) to może być cienko, chyba że to będą faktycznie małe imprezy, do ok. 50 osób.
    2x140W (ok.) to w sumie nie duża moc.

Ile chcesz wydać na odsłuch sceniczny?

Pozdrawiam.