Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dynacord PowerMate 500 - Diody PROTECT świecą wzmacniacz wyciszony.

mizar 15 Wrz 2014 23:29 1323 0
  • #1 15 Wrz 2014 23:29
    mizar
    Poziom 12  

    Z racji, że nie mogę zdobyć schematu do tego Powermiksera, proszę o pomoc w zlokalizowaniu usterki. Posiłkowałem się schematami od PM 600 i PM 1000, ale to jednak inne urządzenia i inna numeracja elementów. Problem polega na tym, że świecą się diody Protect i wzmacniacz milczy. Wskaźniki wysterowania pracują normalnie. Gdy nie był włączony dłużej niż godzinę, przez chwilę(2-5sek) zagra. Po włączeniu diody się zapalają, po 1-2 sek gasną wtedy słychać przyciągnięcie trzech przekaźników, wzmacniacz gra i po 2-5 sek diody się zapalają(bez żadnych efektów dźwiękowych) i nastaje cisza. Gdy go wyłączam na krótko diody świecą cały czas. Końcówki są raczej sprawne. Przekaźniki cały czas trzymają, brak stałego napięcia na wyjściach. Podejrzewam, że są tylko wyciszone. Dodatkowy objaw jest taki, że jak podepnę mikrofon do jednego kanału miksera np. 1 oba wskaźniki się wychylają. Gdy włączę MUTE na jakimkolwiek innym kanale zapala się dioda PFL i ginie sygnał prawego kanału na wskaźniku. Napięcia zasilające są OK, jedynie na w/w schematach jest napięcie +-15V a tu +-13,8V ale to chyba jest dopuszczalne. Odłączałem poszczególne kanały miksera, z myślą, że któryś z nich "brudzi", ale bez efektu.
    Jeśli ktoś miał podobny problem lub dysponuje choćby fragmentem schematu dot. działania funkcji PROTECT, to prosiłbym o pomoc.
    Pozdrawiam mizar.

    Problem rozwiązany. lepiej późno niż później.
    Uszkodzony okazał się tranzystor FET J111 w okładzie mute w jednej końcówce mocy. Profilaktycznie w drugiej wymieniłem też. Sprzęt przez te miesiące działał poprawnie.

    1 0