Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BOSCH SPS5462/06 - Wywala bezpieczniki sieciowe

Janusz zasadzki 16 Wrz 2014 12:13 1269 7
  • #1 16 Wrz 2014 12:13
    Janusz zasadzki
    Poziom 9  

    Dzień dobry Kolegom.
    Nie znalazłem podobnego problemu na forum. Moja zmywarka w trakcie pracy wywala bezpiecznik 16A oraz bezpiecznik główny w mieszkaniu. Po załączeniu prądu pracuje dalej poprawnie. Zdarzało się to sporadycznie, ale problem powtarza się coraz częściej, niekiedy dwa razy w trakcie cyklu mycia. Czy któryś z Kolegów może mi podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny ?

    0 7
  • #2 16 Wrz 2014 12:30
    kacper62
    Poziom 11  

    Należy sprawdzić w którym momencie cyklu np. wypompowanie wody, podgrzewanie wody. Jeżeli tylko w określonym momencie cyklu to tam należy szukać problemu. Problemem jest pełne zwarcie, tak mi się wydaje, bo wtedy będą mogły zadziałać oba bezpieczniki. Swoją drogą to mają pewnie podobna wartość lub zbyt czuły ten większy na cały dom.

    0
  • #3 16 Wrz 2014 13:01
    Stefciu_B
    Specjalista AGD

    Janusz zasadzki napisał:
    Czy któryś z Kolegów może mi podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny ?

    Na pewno w zmywarce :D
    Nie masz żadnego wycieku? może masz przetarty jakiś przewód i dotyka do obudowy, musisz wykazać trochę własnej inwencji i zajrzeć do środka, każdy przypadek jest inny i ciężko jest stawiać jakieś standardowe diagnozy.

    0
  • #4 16 Wrz 2014 13:36
    Janusz zasadzki
    Poziom 9  

    Dzięki, dzieje się tak już po wypompowaniu wody po rozpoczęciu fazy mycia. Zmywarkę rozkręciłem, jest kompletnie sucha, brak naruszeń izolacji. Czy grzałka włącza się równocześnie z pompą wody czy jest przesunięcie w czasie ?

    0
  • #5 16 Wrz 2014 14:36
    kacper62
    Poziom 11  

    Po wypompowaniu wody to następuje faza suszenia. Wygląda, że zwarcie robi grzałka.

    0
  • #6 16 Wrz 2014 14:42
    Janusz zasadzki
    Poziom 9  

    po wypompowaniu wody - mam na myśli fazę wypompowywania na wstępie - ocieki z naczyń; po tym następuje pobór wody i mycie

    0
  • #7 16 Wrz 2014 15:21
    kacper62
    Poziom 11  

    Teraz rozumiem. Najprawdopodobniej w tym momencie włącza się grzałka. Spróbuj włączyć na programie z minimalna temperaturą (ale wtedy też może włączyć się grzałka wody). Może a nie musi. Sprawdź co wtedy się dzieje.

    0
  • #8 08 Paź 2014 12:42
    Janusz zasadzki
    Poziom 9  

    Był jednak problem z poborem wody przez zmywarkę. Po dokładnym oczyszczeniu płaszcza wodnego wróciła prawidłowa praca urządzenie.
    Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za podpowiedzi.

    0