logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus R510L: Jak ustawić bootowanie z płyty w BIOS 2.15.1236?

fryzjer93 16 Wrz 2014 15:41 15153 6
REKLAMA
  • #1 13965498
    fryzjer93
    Poziom 9  
    Witam. Właśnie odzyskalem komputer z serwisu, ale nie mam Windowsa. Po włączeniu wyskoczył błąd Reboot select and boot device, coś takiego. Zadzwoniłem do serwisu i kazali mi przywrócić ustawienia fabryczne. Nie wiedziałem ze ten błąd wynika z braku systemu, dlatego zadzwoniłem, a pani uświadomiła mnie, że tak właśnie jest. Chce teraz zainstalować Windowsa, ale po starcie kompa od razu włącza mi się bios, a w nim nie mam możliwości wyboru z czego ma wystartować, bo zawsze jest. Nie ma opcji by wystartował z CD. W serwisie wymieniony został dysk na nowy.
    Wersja biosa to 2.15.1236 a model komp to Asus r510l , dysk nowy to Sata 3Jaguar b7- 500gb.

Proszę o pomoc, jak uruchomić start z płyty.
    Dodam że zanim przywrócił ustawienia, to po naciśnięciu ESc mogłem taki start wybrać, między dyskiem a płyta, teraz pisze tylko ENTER SETUP do wyboru...
  • REKLAMA
  • #2 13965504
    Gwozdz666
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    W biosie musi być opcja boot-owania, popatrz dobrze.
  • REKLAMA
  • #3 13965506
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    Jeśli nie wykonałeś kopii partycji recovery na płyty a w serwisie nie sklonowali jej na nowy dysk to masz problem...

Sprawdź czy masz recovery na dysku. Po uruchomieniu komputera wciskaj klawisz F9. Ewentualnie sprawdź w instrukcji czy nie służy do tego inny klawisz bądź kombinacja. Zwykle jednak w ASUS'ach jest to F9.

Jeśli masz system na płycie to w BIOS'ie musi być opcja to ustawienia. Jeśli jej nie widzisz to zrób zdjęcia wszystkich ekranów BIOS'u i wstaw to podpowiemy co i jak poustawiać.
  • #4 13965557
    Gwozdz666
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    W Biosie pod zakładką "Boot" maż możliwość przestawienia startu (np. CD lub USB HDD)... ale pamiętaj że po przestawieniu na CD i instalacji systemu będziesz musiał z powrotem zmienić na HDD przy pierwszym resecie komputera. Inaczej będzie ciągle startował z CD.
  • REKLAMA
  • #5 13967673
    fryzjer93
    Poziom 9  
    Dziękuję, już mi się udało. Dzięki za pomoc :P
  • REKLAMA
  • #6 13967822
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Gwozdz666 napisał:
    ale pamiętaj że po przestawieniu na CD i instalacji systemu będziesz musiał z powrotem zmienić na HDD przy pierwszym resecie komputera. Inaczej będzie ciągle startował z CD.

Bzdura kolego.
    Podczas bootowania ustawionego w biosie na CD, gdy płyta jest w napędzie to po przejściu POST i tak trzeba wcisnąć dowolny klawisz by bootowało z CD.
    Inaczej przejdzie automatycznie do bootowania z HDD.
  • #7 13969087
    fryzjer93
    Poziom 9  
    Najważniejsze, że udało się wystartować z płyty. Zmieniłem CSN , potem przy włączeniu kompa naciskalem ESC i miałem wybór z czego ma wystartować ;) ale i tak Dziękuję za pomoc !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z bootowaniem komputera Asus R510L po wymianie dysku na nowy. Po uruchomieniu komputera BIOS nie pozwalał na wybór urządzenia startowego, co skutkowało błędem "Reboot select and boot device". Użytkownik został poinformowany, że brak systemu operacyjnego powoduje ten błąd. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie opcji bootowania w BIOS-ie, w tym ustawienie startu z płyty CD lub USB. Po kilku próbach, użytkownik zdołał uruchomić instalację systemu Windows, zmieniając ustawienia w BIOS-ie oraz korzystając z klawisza ESC, aby wybrać urządzenie startowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA