Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jak ustawić multiroom po zmianie routerów nie działa

16 Sep 2014 16:42 1440 1
  • Level 14  
    witam musiałem rozszerzyć sieć.
    teraz mam jedne główny router tp połączony z netem
    od niego idzie kablem do drugiego routera który rozsyła wifi dalej po domu.
    od drugiego routera jest połączony kablem czarny turbo dekoder.
    i na ustawieniach autoamtycznych łączy się z internetem
    ustawienia jakie ma to :
    192.168.001.015
    255.255.255.000
    192.168.001.001
    dns1 192.168.001.001

    biały jest połączony przez tp wag500 jako klient.
    w białym mimo ze od roku miałem multiroom wisi ekran
    "ekran aktywacji , trwa próba znalezienia czarnego dekodera.
    przy ip .192.168.001.014 pokazuje dobrą konfiguracja ale nie znajduje czarnego dekodera.

    co robię żle ?
    [22.06.2021, g.9.00] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Level 22  
    Sprawdź czy w obu dekoderach jest ustawiony adres IP z tej samej puli adresów,czy mają tę samą bramę domyślną i serwer dns.
    Trzeba w pozostałych routerach oprócz głównym wyłączyć serwery DHCP. Dodatkowo sprawdź czy czasem nie masz włączonego firewalla na którymś z routerów i który port trzeba ewentualnie odblokować, żeby usługa multiroom działała poprawnie.