Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nc+ sygnał na 3TV? - jak rozdzielić, czego potrzebuję?

zebe83 16 Sep 2014 23:15 20040 10
Renex
    zebe83
    Level 9  
    Witam,

Nie udało mi się znaleźć na forum, więc zakładamnowy temat.
    Z góry uprzedzam że jestem zupełnym laikiem, więc proszę o wyrozumiałość

Potrzebuję rozdzielić sygnał na 3 TV, tak aby na każdym można było oglądać oddzielny kanał. Urządzenia jakimi dysponuje są na schemacie Nc+ sygnał na 3TV? - jak rozdzielić, czego potrzebuję?

telewizja Nc+ niestety nie chce mi sprzedać 3 karty Cameleon:(
    Ich propozycja to zmiana umowy na nową i wzięcie w dzeierżawę tych nowych turboboxów i wtedy wg nich jest opcja podłaczenia 3 tv.

Problem polega na tym że nie mam wyprowadzonego kabla ethernetowego we wszystkie miejsca gdzie stoją telewizory, a jest on niezbędny aby zrobić multiroom wg ich nowego działania.

Pytanie czy jestem w stanie bez kładzenia kabla ethernetowego rozdzielić sygnał na 3 tv. Jeśli tak to w jaki sposób? Jakich urządzeń potrzebuję?
  • Renex
  • Renex
    [QQQ]
    Level 17  
    Nie masz CO rozdzielać bo masz POCZWÓRNY ( konwenter quad ) sygnał - czyli łączysz wyjście z konwentera z gniazdkiem i gotowe ( wykorzystujesz 3 wyjścia a czwarte zostaje na zapas ;). Ale to nie wystarczy aby nowy multiroom z nc+ działał ( wymaga ethernetu lub WiFi ). Oczywiście przy każdym gniazdku NIEZBĘDNY jest dekoder lub karta. Innymi słowy jeśli nie masz dodatkowej karty NIC nie wymyślisz.

Moderated By telesat1:

Kolejna szkodliwa porada.
    Czytamy dokładnie i ze zrozumieniem zapytania.
    Użytkownik posiada dwie karty i do rozdziału uprawnień wystarczy spltrer bezprzewodowy. Niezbędny jest dekoder i karta.
    Następne będzie ostrzeżenie. Regulamin p. 3.1.11, 3.1.13. 3.1.17.

zebe83
    Level 9  
    3 karty Cameleon nie dostane od NC+. Pytanie jak można sygnał odebrać na 3 dekoderze? Stare dekodery po cyfrowe i karty Cameron ponoć nie są parowanie? ! Czy w takim razie CLOE PLUS rozwiązał by sprawe? Czy nie będę miał problemów z odbiorem uprawnień wtedy na dekoderach? Kolejna rzecz, czy Clone nie wymaga jakichś dodatkowych przewodów.
    Anonymous
    Anonymous  
    telesat1
    Moderator on vacation ...
    zebe83 wrote:
    Urządzenia jakimi dysponuje są na schemacie

Karty też?
    Czy nawet z wykazem posiadanego sprzętu masz problem?
    Proszę przeczytać punkt 3.1.15 regulaminu!
    [QQQ]
    Level 17  
    [telesat1] wrote:
    Kolejna szkodliwa porada.
    Czytamy dokładnie i ze zrozumieniem zapytania.

Kolejne niezrozumienie odpowiedzi.

Jakie pytanie taka odpowiedź. Na schemacie załączonym przez pytającego wyraźnie widnieje pytajnik w miejscu przerwy między konwenterem a odbiornikiem - więc odpowiadam na pytanie ze tam nic nie potrzeba bo wszystko co potrzebne już jest.

zebe83 wrote:
    Pytanie czy jestem w stanie bez kładzenia kabla ethernetowego rozdzielić sygnał na 3 tv. Jeśli tak to w jaki sposób? Jakich urządzeń potrzebuję?

Nic nie pisze o rozdzielaniu uprawnień tylko o rozdzielaniu SYGNAŁU.

Za domyślanie się co pytający miał na myśli już kilkakrotnie wywaliłeś moje posty więc tym razem aby nie naruszać regulaminu odpowiadam dokładnie na pytanie.

[telesat1] wrote:
    Użytkownik posiada dwie karty i do rozdziału uprawnień wystarczy spltrer bezprzewodowy

Tak - tyle ze pytający słowem nie wspomina o rozdzieleniu uprawnień.

[telesat1] wrote:
    Niezbędny jest dekoder i karta.

co oczywiście napisałem

[QQQ] wrote:
    Oczywiście przy każdym gniazdku NIEZBĘDNY jest dekoder lub karta.

Więc za co tym razem to ostrzeżenie ? ( na przyszłość co robić aby unikać ostrzeżeń - czy wolno się domyślać o co chodzi mimo ze pytający czasem wyraźnie tego nie pisze czy nie wolno i odpowiadamy tylko na pytanie ?

Moderated By telesat1:

Regulamin p. 3.1.11, 3.1.13, 3.1.17. Ostrzeżenie.

zebe83
    Level 9  
    mihal2002 wrote:

zebe83 napisał:
    3 karty Cameleon nie dostane od NC+

2 na pewno tak.

2 juz mam, potrzebuje trzeciej.

mihal2002 wrote:
    Co to za trzeci dekoder?

Dekoder Pace DSR2231/91.

czy Clone będzie działał, bo ponoc Nc+ chce się wyzbyć starego sprzetu Nie parowalnego z kartami. W zwiazku z Tym czy nie utopie 600 zł w sprzęcie z którego w najbliższej przyszłości nie będę mógł korzystać?
    Anonymous
    Anonymous  
    zebe83
    Level 9  
    Chodzi mi o rozdzielenie uprawnień z 2 kart na 3 urządzenia. Tak aby do każdego tv docieral sygnał, by móc na każdym odbiorniku oglądać inne kanały w tym samym czasie.
    Czy Clone plus nie wymaga także kabla Ethernet owego między dekoderami? Problemem w mim przypadku jest właśnie brak kabla Ethernetowego w miejscach gdzie stoją telewizory. No a ścian nie chce rozwalać aby zmieniać instalacje.
    KIEROWCA_VW
    Level 35  
    Clone bezprzewodowy nie potrzebuje Ethernetu, ale każdy z dekoderów musi mieć sygnał (kabel antenowy) z konwertera.
    Posiadając dwie karty tak na prawdę użyjesz tylko jednej w instalacji.

Ewentualnie, jeśli na dwu z tych trzech telewizorów możesz zastosować połączenie kablowe (Ethernet lub telefoniczny) to kup zwykły przewodowy spliter z dwoma kartami klienta do jednej karty NC+ a drugą kartę zastosuj niezależnie na trzecim telewizorze.