Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Słuchawki Samsung Level Over - nie grają po sparowaniu bluetooth z laptopem.

DAREK-2 17 Sep 2014 13:19 9393 2
phoenixcontact
    DAREK-2
    Level 16  
    Witam.

Jestem posiadaczem słuchawek marki Samsung Level-Over i mam problem związany z brakiem dźwięku po ich sparowaniu poprzez bluetooth z laptopem. Studium przypadku przedstawia się następująco.

Posiadany sprzęt:
    Laptop: MSI GT683;
    System: Windows 7;
    Moduł Bluetooth: Intel(R) Centrino(R) Wireless Bluetooth(R) 3.0 + High Speed Adapter;
    Sterowniki bluetooth: Zainstalowane.

Kolejność wykonywanych rzeczy podczas parowania słuchawek z laptopem:
    Start >> Dodaj urządzenie z obsługą funkcji bluetooth >> Wybierz urządzenie do dodania do tego komputera >> Samsung Level over >> Dalej [trwa łączenie z urządzeniem i instalacja sterowników …] >> Pojawia się monit: 'Urządzenie jest gotowe do użycia' >> Finalnie pojawia się komunikat: 'To urządzenie zostało pomyślnie dodane do tego komputera', co obrazują poniższe screeny.

Słuchawki Samsung Level Over - nie grają po sparowaniu bluetooth z laptopem. Słuchawki Samsung Level Over - nie grają po sparowaniu bluetooth z laptopem. Słuchawki Samsung Level Over - nie grają po sparowaniu bluetooth z laptopem.

Następnie Panel sterowania >> Urządzenia i drukarki; pojawia się ikona 'Samsung Level over'. Prawy przycisk myszy >> zadania bluetooth [trwa wyszukiwanie usług …]. Po ich znalezieniu klikam raz jeszcze na ikonę 'Samsung Level over' >> Właściwości.
    Wygląda to tak, jak poniżej.

Słuchawki Samsung Level Over - nie grają po sparowaniu bluetooth z laptopem. Słuchawki Samsung Level Over - nie grają po sparowaniu bluetooth z laptopem. Słuchawki Samsung Level Over - nie grają po sparowaniu bluetooth z laptopem. Słuchawki Samsung Level Over - nie grają po sparowaniu bluetooth z laptopem. Słuchawki Samsung Level Over - nie grają po sparowaniu bluetooth z laptopem.

Potem wchodzę w 'Menedżer Realtek HD Audio' i testuje konfiguracje głośnika w słuchawkach, co uwidacznia poniższy screen. Niestety nie słychać żadnego dźwięku.

Wchodzę w menu Start >> Dźwięk i wybieram słuchawki jako urządzenie domyślne. Następnie ponownie testuje dźwięk. Dalej nic nie słychać. Odpalam Winampa, też nic. Upewniam się, że słuchawki i głośność w Windows nie są wyciszone. Testuje dźwięk. Nic nie słychać.

Zastosowane środki zaradcze:
    Instalacja programu BlueSoleil. Efekt: zestaw bluetooth (klawiatura + myszka) przestał działać i nie udało się go ponownie sparować. Ale za to udało się sparować słuchawki. Po wybraniu funkcji zadzwoń w w/w programie (ku mojemu zdumieniu) podczas odtwarzania muzyki w Winampie zaczęło się z nich wydobywać coś dźwięko-podobnego. Słychać było odpalony kawałek w jakości 100 razy gorszej od normalnego odsłuchu. Niestety testowego dźwięku w menedżerze Realtek HD Audio nie było już słychać. Przeklinałem wszystkie inne opcje BlueSoleil. Dźwięku nie było słychać. Odinstalowałem więc program. Powróciłem do wcześniejszej konfiguracji. Wyłączyłem też zestaw klawiaturowy bluetooth, myśląc, że to przez jakieś interferencje słuchawki nie działają. Niestety bez rezultatu.

Bilans:
    Walczę z tematem już od paru dni - niestety bez żadnego efektu. Kontakt z Infolinią Samsung podniósł mi tylko ciśnienie … Rozmawiałem z pięcioma osobami – nikt nie potrafił pomóc, każdy rozkładał ręce. Wizyta z laptopem w Samsung Brand Store w Arkadii też nic nie dała. Słuchawek nie chciały grać nawet po sparowaniu z laptopem marki Samsung.

Informacje dodatkowe:
    Słuchawki są sprawne – za pomocą bluetooth z telefonem sparowałem je w parę sekund. Muza dosłownie wymiata. Koncentrator bluetooth w laptopie też jest sprawny – mam przez niego podłączony zestaw klawiaturowy. Działa bez zarzutu. Sterowniki bluetooth, podobnie, jak wszystkie inne też są zainstalowane i zaktualizowane - nie dawno reinstalowałem system. W menedżerze urządzeń nie ma żadnych wykrzykników odnoszących się do nierozpoznanego sprzętu. Niestety nie posiadam innego komputera, żeby przetestować, czy zadziała. Ale jak już wspomniałem - w Samsung Brand Store też się nie udało. Przez kabel słuchawki działają bez zarzutu ale nie po to je kupowałem, ażeby nie móc skorzystać z dobrodziejstwa bluetooth. Chciałbym wygodnie usiąść na kanapie, zapodać słuchawki, odpalić film, podłączyć laptopa do TV i cieszyć się bezprzewodowym dźwiękiem z nich płynącym. :D

Pytania:
    Co jest nie tak? Co robię źle? Czego nie zrobiłem? Miał ktoś podobny problem? A może jest jakiś posiadacz tych słuchawek, któremu się udało je sparować z komputerem? Jakieś pomysły? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Jeżeli na jakieś pytanie (ważne z punktu widzenia działania słuchawek) nie odpowiedziałem tudzież nie zawarłem kluczowej informacji, dajcie znać.

Pozdrawiam,

Darek
  • phoenixcontact
  • Helpful post
    ssebaa25
    Level 9  
    Witaj!
    Słuchawki na pewno idzie podłączyć do komputera, wiem bo u mnie działają bezproblemowo poprzez org wbudowany bluetooth w laptop oraz automatyczne sterowniki.

Co prawda mam windows 8 ale:
    u mnie słuchawki nie są widoczne w menedżerze realtek hd audio,
    widac je tylko w:
    panel sterowania ---> dźwięk ----> klikamy na słuchawkach i trzymamy aby zaczęły szukać nowych urządzeń następnie w zakładce dźwięk wybieramy nasze słuchawki klikamy połącz i cieszymy się muzyka :)

działa dźwięk jak i mikrofon

Słuchawki Samsung Level Over - nie grają po sparowaniu bluetooth z laptopem. Słuchawki Samsung Level Over - nie grają po sparowaniu bluetooth z laptopem. Słuchawki Samsung Level Over - nie grają po sparowaniu bluetooth z laptopem.
    DAREK-2
    Level 16  
    Witam.

Problem został rozwiązany.
    Okazało się, że po wejściu w zadania i ustawienia urządzenia Bluetooth miałem nieaktywne łącze ‘Słuchaj muzyki’ i ‘Przekaż połączenia VoIP do zestawu głośnomówiącego’.

Pomogła reinstalacja sterowników, co widać na poniższym screenie.

Ale finalnie głównym powodem, dla którego słuchawki nie działały przez bluetooth było to, że w zakładce ‘Dźwięk’ wybierałem ‘Realtek HD Audio 2and output’, zamiast ‘Głośnik Bluetooth Audio’, który pojawił się po wspomnianej reinstalacji sterowników i sparowaniu zestawu poprzez kliknięcie w aktywne łącze ‘Słuchaj muzyki’ i ‘Przekaż połączenia VoIP do zestawu głośnomówiącego’.
    Zmyliła mnie ikona słuchawek, którą wybierałem z uporem maniaka, bo przecież o nie działające słuchawki chodziło. :D
    Dopiero później okazało się, że Windows 7 słuchawki połączone z laptopem przez bluetooth traktuje jako ‘Głośnik Bluetooth Audio’, co widać na poniższym screenie. :D

W Windows 8 działa to bardziej intuicyjnie, bo wybieramy już Samsung Level Over, czyli tak jak powinno być. :D

ssebaa25 – dzięki za pomoc.

Ps. Może mój komentarz się komuś się przyda, jak będzie miał podobny problem.