Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mostek H - sterowanie kierunkiem obrotów silnika 24VDC

Paweł.Konarski 18 Sep 2014 13:23 1644 4
    Paweł.Konarski
    Level 2  
    Dzień dobry.

Planuję sterowanie roletami z PLC o wyjściach 24VDC. Niestety nie znalazłem gotowych sterowników, więc znalazłem, że rolę tę może pełnić mostek H. Rolety mają silnik zasilany 24VDC. Po zapoznaniu się z licznymi realizacjami przerobiłem i zaadoptowałem schemat pokazany poniżej.

Mostek H - sterowanie kierunkiem obrotów silnika 24VDC

Chciałbym się dowiedzieć, czy schemat ów będzie dobry do sterowania roletami, a także jakie są wasze sugestie. Jestem początkującym elektronikiem, wobec czego z góry dziękuję za okazaną pomoc.

Pozdrawiam,
    Paweł Konarski
    Anonymous
    Level 1  
    Paweł.Konarski
    Level 2  
    trymer01 wrote:

Q1-Q4 są włączone źle.

Przepraszam, ale nie rozumiem w jaki sposób maiły by być połączone.

trymer01 wrote:

Sterowanie musi dawać sygnał 24V, a wtedy tranzystory muszą wytrzymać takie napięcie Vgs.

W takim razie jak znaleźć takie tranzystory, by spełniały wymogi.

trymer01 wrote:

Po co podwójne tranzystory?

Zasugerowałem się obwodem znalezionym, gdzieś w internecie, gdzie dla 24VDC były właśnie 2 tranzystory.

trymer01 wrote:

Jeśli sterowanie z PLC to należałoby tam ustawić czasy martwe.

Czy możliwe jest ustawienie czasów martwych fizycznie oraz czy da się zabezpieczyć przed podaniem dwóch stanów wysokich na wejścia mostka?

Jest to moje pierwsze zetknięcie z elektroniką, stąd moje naiwne pytania i rozumowanie.
    Anonymous
    Level 1  
    kybernetes
    Level 39  
    A ja polecam zbudować ten układ na dwóch przekaźnikach to i bez elektroniki się obejdzie.