Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

podłączenie radia Pioneer do VW Caddy

BOMI21 18 Wrz 2014 16:32 4653 8
  • #1 18 Wrz 2014 16:32
    BOMI21
    Poziom 5  

    Witam wszystkich,

    do tej pory wszystkie problemy rozwiązywałem przeglądając już istniejące wątki - teraz mam problem z którym nie umiem sobie poradzić.

    Chcę zamontować nowe radio w samochodzie - radio Pioneer DEH-X5600BT do VW Caddy ( 2005 ). Zaopatrzyłem się w zestaw przejściówek do złącz VW i podłączyłem wszystkie złącza według poradników. Radio nie działa, ale wciąż nie jest podłączone kilka kabelków - niebieski od separatora antenowego (który powinien być podłączony do kostki ISO, ale nie wiem w którym miejscu) oraz dwa kable od samego radia - jeden opisany illumination (podświetlenie, ale można go pominąć, gdyż same radio takiego kabelka nie ma i kabelek ten idzie od przejściówki (ISO -> VW) oraz drugi opisany (Ignition Switched 12V+) - i ten chyba odpowiada za zasilanie od stacyjki.

    Co ciekawe (jak mi się wydaje, a się nie znam) radio powinno się włączać bez problemu już przy tym co udało mi się podłączyć - oryginalne radio VW (RCD300) brało prąd przez złącze VW - i to radyjko powinno też.

    Załączam zdjęcie, jak wszystko jest w tej chwili podłączone. Oczywiście mogę się zgłosić do najbliższego serwisu car-audio, ale lepiej zrobić samemu, nie? :D

    podłączenie radia Pioneer do VW Caddy

    0 8
  • #2 18 Wrz 2014 16:40
    fredo110
    Poziom 23  

    Witam.
    (Ignition Switched 12V+) - i ten chyba odpowiada za zasilanie od stacyjki.
    Dokładnie tak, na tym przewodzie powinno być 12V po stacyjce.

    0
  • #3 18 Wrz 2014 16:46
    BOMI21
    Poziom 5  

    Tak, ale czy ten kabelek jest odpowiedzialny za zasilanie radia, czy tylko za włączenie go przy zapłonie?

    0
  • #4 18 Wrz 2014 17:06
    olool1
    Poziom 9  

    Skoro pisze "Ignition" tłumacząc na nasze "zapłon", to prawdopodobnie ten kabelek będzie odpowiedzialny za włączenie radia przy zapłonie.

    0
  • #5 18 Wrz 2014 17:11
    BOMI21
    Poziom 5  

    To raczej logiczne - ale szukam przyczyny niedziałania radia. :D

    -1
  • #6 18 Wrz 2014 17:18
    olool1
    Poziom 9  

    Z tego co widzę na zdjęciu, to z kostki dynda ci taki fajny czerwony kabelek. Jeśli podłączysz go do 12V to radio powinno zadziałać. Ale jest też inna sprawa, niektóre nowe radia, o ile nie wszystkie, posiadają 2 kable zasilające, +12V i memory. Memory (chyba czerwony) odpowiada za pamięć ustawień radia, a +12V za włączenie go przy zapłonie. Powinieneś podłączyć memory do akumulatora a +12V poprzez stacyjkę.

    0
  • #7 18 Wrz 2014 17:26
    BOMI21
    Poziom 5  

    Czerwony kabelek idzie to stacyjki i jest opisany jako Ignition Switched 12V+ - czyli załącza radio przy zapłonie - ale czy także odpowiada za zasilanie radia (które de facto powinno iść przez ISO) to nie wiem. Nie widzę nigdzie kabelka memory.

    EDIT. Dodzwoniłem się do klepu w którym kupiłem komplet przejściówek do radia - miły Pan z obsługi technicznej stwierdził, że za zasilanie radia odpowiada (i bez niego radio nie włączy się) właśnie czerwony kabelek (Ignition Switched 12V+), który powinno się podłączyć pod kabelek z instalacji elektrycznej auta, gdzie po włączeniu zapłonu pojawia się prąd 12V.

    0
  • #8 18 Wrz 2014 17:36
    olool1
    Poziom 9  

    Tak naprawdę radio potrzebuje 2 kabli do zasilania, czerwony i żółty(u mnie własnie tak jest, nie daje gwarancji, że wszędzie tak musi być), kiedy podasz napięcie na te 2 kable to radio powinno się włączyć. Możesz tez spróbować na żywca - czerwony i żółty kabel spiąć razem i podłączyć, ale jeśli podłączyłeś oba w DOBRYM miejscu to musi działać. Możesz też sprawdzić woltomierzem, jeśli posiadasz, jeśli nie to żaróweczką, czy na przejściówce VW - ISO masz napięcie.

    EDIT. u mnie troszkę inaczej to jest zrobione, pewnie dlatego, że sam musiałem całą instalacje zrobić od 0. Ale idea pozostaje ta sama, kiedy na czerwony i żółty dam jednocześnie napięcie, to radio się włącza.

    0
  • #9 18 Wrz 2014 19:42
    BOMI21
    Poziom 5  

    olool1 dziękuję za poradę - miałeś rację, radio odpaliło po pojawieniu się zasilania na żółtym i czerwonym kabelku.

    Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc - radyjko śmiga aż miło - konieczne prace przy nim - wpięcie niebieskiego kabelka do kostki ISO przy radiu - zasilanie anteny w przedniej szybie (FM/AM), zlutowanie czerwonego kabelka (Ignition Switched 12V+) z kabelkiem, w którym wraz z przełączeniem stacyjki na pozycję zapłon pojawia się zasilanie - w moje radio Pioneer wyłączone wciąż ma pełne podświetlenie i włączony ekran (pokazuje godzinę), dlatego po wyłączeniu zapłonu musi stracić zasilanie (oprócz podtrzymującego pamięć żółtego kabelka 12V)

    0