Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SansAmp GT2 Gigantora

Gigantor 18 Sep 2014 23:10 14151 10
phoenixcontact
  • SansAmp GT2 Gigantora

Każdy elektronik w swoim życiu musi zbudować: stroboskop, zegar, zasilacz regulowany na LM317 i efekt gitarowy. Mi został już tylko efekt, toteż postanowiłem zabrać się właśnie za niego. Ciałem zbudować przester, a jako że gitary nie posiadam i posiadać nie zamierzam, co do wyboru modelu SansAmp GT2 skłonił mnie TEN filmik:

Schemat wyglądał na prymitywny. W międzyczasie sporo naczytałem się o legendarnych wzbudzeniach SansAmpa, do budowy zabrałem się więc czując nieuchronne widmo częściowej poraźki. Nie miałem ochoty projektować własnego PCB, posłużyłem się znaną wersja z TonePad (nieco żałuję, oprzewodowanie tego efektu w małej obudowie to horror).

Koszty:

kondensatory - 5 zł
    rezystory - 0,2 zł
    półprzewodniki (TL072/TLC2272) - 9 zł
    potencjometry (Alpha) - 6 zł
    gałki - 12 zł
    przełączniki obrotowe (TLC RS1010-23) - 27 zł
    gniazda jack (Amphenol) - 9 zł
    przełącznik nożny - 8 zł
    obudowa - 22 zł
    kalkomania - 10 zł
    inne - 10zł

Części zamknęły się w 120zł, najdroższa była obudowa i miniaturowe przełączniki obrotowe.

Budowa:

Obudowa okazała się dość ciasna. Wszystkie elementy obmierzyłem, projekt wnętrza stworzyłem w programie InkScape. Następnie wydrukowałem, napunktowałem obudowę i powierciłem. Obudowa została wyszlifowana drobnym papierem ściernym. Grafikę nadrukowałem na papier do kalkomanii, po przetransferowaniu nałożyłem 6 warstw matowej przeźroczystej farby akrylowej. Dioda potwierdzająca załączenie umieszczona jest na górze, pomiędzy II i III gałką.

Efekt ruszył bez problemu, bez żadnych wzbudzeń (trik polega na odpowiednim podłączeniu footswitcha). Został bardzo prymitywnie przetestowany za pomocą nagrania gitary puszczonej z odtwarzacza MP3. W niedalekiej przyszłości powędruje do zabawy do kolegi gitarzysty, oceni, czy moja praca jest cokolwiek warta. W dalekiej wróci do mnie i posłuży do przesterowywania bitów z mojego syntezatora perkusujnego.

Zdjęcia

1) Projekt efektu - gwarancja, że wszystko będzie pasować, szczególnie przy panującym dużym ścisku

SansAmp GT2 Gigantora

2) Pierwsze przymiarki, sprawdzanie, czy gałki nie są zbyt blisko siebie.

SansAmp GT2 Gigantora

3) Projekt i naniesiona kalkomania, otwory wykonane wiertłem stopniowym

SansAmp GT2 Gigantora

4) Wnętrze efektu

SansAmp GT2 Gigantora

5) Gotowy produkt

SansAmp GT2 Gigantora SansAmp GT2 Gigantora SansAmp GT2 Gigantora

edit: 20.09.2014

6) Zdjęcia efektu w pełnej krasie wykonane przez kolegę diesa

SansAmp GT2 Gigantora SansAmp GT2 Gigantora

Uwagi i opinie mile widziane.

edit
    Dołączyłem tutorial wykonywania kalkomanii na aluminiowych panelach urządzeń. Solidny opis i dużo zdjęć.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Gigantor
    Level 19  
    Syntezatory dźwięku DIY :: syntherjack.net
    Gigantor wrote 388 posts with rating 1076, helped 1 times. Live in city Poznań. Been with us since 2004 year.
  • phoenixcontact
    piotr_wik
    Level 10  
    Gigantor wrote:
    Każdy elektronik w swoim życiu musi zbudować: stroboskop, zegar, zasilacz regulowany na LM317 i efekt gitarowy.

Kto o tym zadecydował?
  • phoenixcontact
    cacperro
    Level 13  
    piotr_wik wrote:
    Gigantor wrote:
    Każdy elektronik w swoim życiu musi zbudować: stroboskop, zegar, zasilacz regulowany na LM317 i efekt gitarowy.

Kto o tym zadecydował?

O tym nie decydował nikt. Po prostu praktyka tak pokazuje :)
    Jeżeli przygoda z elektroniką zaczyna się wcześnie to większość z projektów czy też urządzeń wymienionych przez Gigantora cieszy w jakiś sposób swoim działaniem. W sumie poza zegarem robiłem wszystko z listy Gigantora. Chyba że wyłącznik czasowy się liczy na prostych układach tranzystor-RC
    skaktus
    Level 37  
    Bardzo podoba mi się obudowa - gdyby nie rysy (?) widoczne ba brzegach panelu przedniego, można by postawić Twoje urządzenie z produktami markowymi na tej samej półce.

Co do tego że musi - lista jest indywidualnym podejściem, nikt nie musi zbudować zegara czy zasilacza aby być elektronikiem. Ja zbudowałem zasilacz na LM, kilka mrugających oświetleń na choinkę z książki Młody Elektronik, lodówkę do auta i sporo żarówek na ledach. Czy coś to znaczy ? Nie.
    bsw
    Level 20  
    Ładna konstrukcja - ja też mam efekt gitarowy za sobą - zrobiony dla kolegi :-)

Czy możesz coś więcej napisać na temat panelu przedniego i techniki transferowania napisów (kalkomania ?)
    Ja próbowałem używać folii samoprzylepnej do drukarek laserowych ale efekt jest niezadowalający...
    Jamie
    Level 20  
    [quote="skaktus"]Bardzo podoba mi się obudowa - gdyby nie rysy (?) widoczne ba brzegach panelu przedniego, można by postawić Twoje urządzenie z produktami markowymi na tej samej półce.

Przecież to idzie "pod buta", tego się nie stawia na półce. Każda kostka gitarowa, najbardziej nawet markowa, wygląda jak armageddon po kilku próbach i występach...
    skaktus
    Level 37  
    [quote="Jamie"]
    skaktus wrote:
    Bardzo podoba mi się obudowa - gdyby nie rysy (?) widoczne ba brzegach panelu przedniego, można by postawić Twoje urządzenie z produktami markowymi na tej samej półce.

Przecież to idzie "pod buta", tego się nie stawia na półce. Każda kostka gitarowa, najbardziej nawet markowa, wygląda jak armageddon po kilku próbach i występach...

Jednak w chwili zakupu wygląda perfekcyjnie.
    Gigantor
    Level 19  
    piotr_wik wrote:
    Kto o tym zadecydował?

cacperro wrote:
    O tym nie decydował nikt.

skaktus wrote:
    Co do tego że musi - lista jest indywidualnym podejściem [...]

Miała być parafraza powiedzenia o rzeczach, które musi zrobić każdy mężczyna, a wyszła prawie walka na noże. Z moich obserwacji wynika, że na pewnym etapie znaczna większość elektroników rozpoczynających od podstaw ma takie rzeczy na koncie, i tyle.

bsw wrote:
    Czy możesz coś więcej napisać na temat panelu przedniego i techniki transferowania napisów (kalkomania ?)
    Ja próbowałem używać folii samoprzylepnej do drukarek laserowych ale efekt jest niezadowalający...

Na temat robienia kalkomanii wrzucę na elektrodę osobny artykuł, opis ma 10 stron i jest bardzo obszerny.

Jamie wrote:
    skaktus wrote:

Jednak w chwili zakupu wygląda perfekcyjnie.

Projekt brał od początku pod uwagę ewentualne póżniejsze zniszczenia. Wszystkie rysy są polakierowane i zabezpieczone, w dodatku robiłem je osobiście. Wizualny efekt fabryczny mógłbym osiągnąć bez problemu, jednak jestem zdania, że jak ktoś chce coś, co wygląda jak fabryczne niech kupi wyprodukowane z fabryki.

Sam projekt nawiązuje luźno do podróży kosmicznych. Jako inspiracja przy tworzeniu grafiki posłużył statek Nostromo (Alien) oraz Enterprise (Star Trek). Obudowa może wydawać się zniszczona lub niedorobiona, jednak wszystko zostało w pełni zaplanowane.

Pozdrawiam!
    bsw
    Level 20  
    Gigantor wrote:
    Na temat robienia kalkomanii wrzucę na elektrodę osobny artykuł, opis ma 10 stron i jest bardzo obszerny.

Czekamy zatem na obiecany tutorial :-)
    oksana
    Level 11  
    Można prosić o tutorial dot nanoszenia kalkomanii?