Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vw sharan 1,9 TDI 1996r - Duży pobór prądu 1,5 A na bezpieczniku 21

zenek14 19 Sep 2014 20:56 6570 8
    zenek14
    Level 11  
    Witam opiszę problem.
    Jechałem Sharanem i zapaliła się kontrolka od akumulatora. Przejechałem ok 50km jeszcze do miejsca zamieszkania.Akumulator padł bo nie było ładowania. Po pomiarach wskazywało wszystko że alternator padł i przy okazji mi wyszło że na bezpieczniku 21 coś strasznie dużo pobiera prąd w samochodzie ok1,5 A .
    Alternator został wymieniony na NOWY . Napięcie ładowania mierzone na zaciskach akumulatora to ok 14V
    Po sprawdzeniu kolejno obwodów przez wyjęcie bezpiecznika wyszło że jak wyjmę bezpiecznik 21 to pobór prądu spada do 0,15A.Do bezpiecznika 21(10Amper) są podpięte :

- Radio
    -oświetlenie dolne drzwi,
    -oświetlenie górne te małe lampki przy uchwytach do trzymania rąk
    -oświetlenie nóg kierowcy i pasażera
    - podświetlenie na środku auta
    - lampki w przesłonach na przednią szybę od słońca do makijażu
    - i może coś jeszcze ? ? może ktoś odczyta co tam pisze?

jak wyciągnę Bezpiecznik to prąd spada do ,016A.

Po wsadzeniu bezpiecznika lampki świecą ( nie wszystkie ) i pobór prądu wzrasta zaraz do1,93A po czym stabilizuje się na 1,5 A

.Gdzie szukać przyczyny ?JAK PODEJŚĆ DO PROBLEMU?

Poodsłaniałem przewody w drzwiach kierowcy i z tyłu pasażera , odpiąłem radio ale nic tam specjalnie nie widać.

Na bezpieczniku 21 jest coś z komputera też podłączone bo jak wsadzę bezpiecznik to odczyty są ok stan km a jak wyjmę bezpiecznik to nie pamięta przejechanych ostatnio kilometrów pod licznikiem głównym.

Pali mi się jeszcze kontrolka od poduszek powietrznych ale to już od dłuższego czasu i to nie rozładowywało akumulatora. A może jakieś sugestie jak to zdiagnozować?
    rnb_bolii
    Level 39  
    Czy jest alarm dokładany? Jeżeli tak to może on pobiera, nawet jak jest nie uzbrojony, bo może jest podłączony pod ten obwód.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ile odczekałeś z zamkniętym autem? Coś mi się widzi, że nie usypia, ogólnie pobór dość duży. 1.5A to 18W poboru.

Dodano po 1 [minuty]:

Te szybkozłączki od radia, do czego zasilanie idzie?
    andrzej20001
    Level 43  
    Odpinaj po kolei wszystkie bezpieczniki te duże nad nogami i na aku też. Pobór po 15 min. masz mieć 0,05A. Coś żre prąd wybitnie ,zestaw głośnomówiący czasem nie jest?był?
    zenek14
    Level 11  
    Dziękuje za zainteresowanie. Odpowiadam na pytania.

1.Alarmu nie ma w samochodzie. NIE ma fabrycznego i nie był żaden dokładany.

2. Szybkozłączki do Auta wyglądają tak :

Do Radia były podłączone tylko 2 kostki , te 2 okrągłe i jedna czarna płaska NIGDY NIE BYŁY PODPIĘTE DO RADIA a wszystko w radiu działało.

3. Pomierzyłem pobór prądu z wsadzonym bezpiecznikiem i ZAMKNIĘTYMI drzwiami jest jeszcze większy wynosi 2,53 A po odczekaniu 10 minut.

Z poborem prądu NIE mogę zejść poniżej 0,15 A przy wyjętym bezpieczniku 21. Gdy go włożę pobór wzrasta do 1,5 A( gdy drzwi są otwarte)

Czy może to być Webasto ? mam webasto ale już od długiego czasu nie działa.

Jak zacząć diagnozować usterkę ?
    andrzej20001
    Level 43  
    Wyjmij WSZYSTKIE bezpieczniki. Jak nie spadnie odłącz alternator. Od tego zacznij.
    Ireneo
    Level 42  
    Ostatnio tak miałem to wiązka w tylnej klapie była uszkodzona.Zasilanie lampki w klapie to właśnie ten sam plus co radio,zegary i chyba nawet złącze diagnostyczne.
    zenek14
    Level 11  
    Dziękuję za zainteresowanie.W akcje desperacji kupiłem nowy miernik bo w starego już zwątpiłem czy dobrze mierzy.
    W tylnej klapie bagażnika była istna choinka popękana izolacja itd itp.

Powstawiałem nowe przewody w słupek i klapę bagażnika odcinki ok 40-50cm ,polutowałem i na to koszulki termokurczliwe.

Znalazłem 2 zepsute czujniki otwierania drzwi.Miedź była na tyle utleniona że wyparowała ze styków. Wymieniłem na działające.

Znalazłem kilka spalonych żarówek :

-podświetlanie rejestracji 2 szt
    -żarówka w drzwiach bocznych pasażera z tyłu 1szt
    - z tyłu samochodu NIE w klapie tylko tam gdzie są migacze 1 szt.

Jak kupię nowe i wsadzę zobaczę czy wróci mój problem.

Wyjąłem wszystkie bezpieczniki, poodciskałem skrzynkę z bezpiecznikami, poruszałem ją.

I mój problem zniknął po wykonaniu tych czynności .Do końca nie wiem czemu nie usypiało samochodu z poborem prądu i był aż tak duży pobór.
    andrzej20001
    Level 43  
    Jak nie widzi zamkniętych drzwi to może nie usypiać.