Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Volvo fm9 - ładuje ale świeci się kontroĺka od ładowania

klika60 19 Wrz 2014 21:25 2856 14
  • #1 19 Wrz 2014 21:25
    klika60
    Poziom 15  

    Witam mam problem tak jak wyżej w temacie sprawdziłem ciągłość przewodów wszystkie są dobre gdy podam plus na drugi pin w kostce alternatora kontrolka gaśnie przekaźnik 13 włącza sie dodam że jest to alternator mitsubishi sprawdzony na stole działa prawidłowo. Na czwartym pinie jest napiecie na trzecim i drugim nie ma samochód nie posiada hebla. Co moge jeszcze sprawdzić co może być przyczyną tej awari pozdrawiam :D

    0 14
  • Pomocny post
    #2 19 Wrz 2014 21:56
    JossRoss
    Poziom 15  

    Volvo fm9 - ładuje ale świeci się kontroĺka od ładowania
    Sprawdź wszystko według obrazu.
    Na trzecim pinie musi być napiecie po włączeniu zapłonu.

    1
  • #3 20 Wrz 2014 20:38
    klika60
    Poziom 15  

    Nie za bardzo kumam ten schemat. Z tego co sprawdziłem to na pewno na trzecim pinie nie ma napiecia jest to biało czarny kabelek. Sprawdzałem żarówką 5W a miernikiem raz jest dwadzieścia raz osiemnaście różnie skacze sobie i dalej jestem w kropce, z przodu kabiny jest dokładnie to samo co przy alternatorze

    0
  • Pomocny post
    #4 21 Wrz 2014 17:05
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Nie wiem co za wersja instalacji jest w Twoim samochodzie ale .. Przekaźnik K20 sprawdź jeśli jest. Masowanie pinu 3 (15) regulatora jest za pośrednictwem włąsnie K20 lub z modułu Battery main switch (odlącznik akumulatorów).

    0
  • Pomocny post
    #5 21 Wrz 2014 18:32
    JossRoss
    Poziom 15  

    Volvo fm9 - ładuje ale świeci się kontroĺka od ładowania

    Sprawdź bezpiecznik F58 a lepiej wymień go. Przewody z MA 9 ze sobą połączone.

    1
  • #6 21 Wrz 2014 19:40
    serwis_gh
    Specjalista - układy wtrysku Diesel

    !!! Copyright Volvo !!!

    0
  • Pomocny post
    #7 21 Wrz 2014 20:32
    miler80
    Poziom 34  

    Bezpieczniki nisko przy nogach pasażera do sprawdzenia.

    0
  • #8 22 Wrz 2014 20:56
    klika60
    Poziom 15  

    Autko poleciało w trasę za trzy dni wróci to sprawdzę wszystko, gdzie te przewody z Ma 9 mają być połączone razem dodam że jest tam silnik z volva fh13 tylko o mniejszej pojemności przynajmniej taki ma wygląd i gdzie znajdujesz ten moduł battery main switch

    0
  • #9 29 Wrz 2014 22:31
    klika60
    Poziom 15  

    Przekaźnika k20 nie posiada bezpieczniki w płycie są ok ale założyłem nowy pod nogami pasażera brakowało drugiego oznaczonego jako D+ włożyłem ale problem nie znikł

    0
  • Pomocny post
    #10 30 Wrz 2014 09:34
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zobacz czy posiadasz za akumulatorami taki odłącznik.

    Volvo fm9 - ładuje ale świeci się kontroĺka od ładowania

    0
  • #11 30 Wrz 2014 19:48
    klika60
    Poziom 15  

    Nie samochód nie posiada takiego urządzenia a gdy bym podał plus po zapłonie z innego miejsca rozwiązało by ten problem?

    0
  • Pomocny post
    #12 30 Wrz 2014 20:38
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Nie rób "pajęczyn" odłącz wtyczkę MA pod "maską" w tej wtyczce MA znajdź pin 9 (biało-czarny przewód), odłącz złącze regulatora przy alternatorze i sprawdź pomiędzy MA9 a pinem 3 regulatora (biało-czarny) czy:
    - jest ciągłość obwodu
    - nie ma zwarcia do masy

    0
  • #13 30 Wrz 2014 21:32
    klika60
    Poziom 15  

    Ciągłość przewodu sprawdzałem na pewno jest dobry i przejść do masy też nie ma alternator na stole działa prawidłowo tak stwierdził gość od regeneracji byłem u elektryka pogrzebał trochę sprawdził czy napięcia dochodzą. Stwierdził że tylko serwis może to naprawić ewentualnie wymiana alternatora, ale po co wymieniać skoro ten na stole działa prawidłowo

    0
  • #14 16 Lis 2014 01:39
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Poszukaj nad pedałem sprzęgła rezystora R17 on jest na linii zaraz za bezpiecznikiem być może już umarł.

    1
  • #15 17 Lis 2014 18:17
    klika60
    Poziom 15  

    Dziękuje bardzo strzał w dziesiątkę wymieniłem i wszystko działa więc zamykam temat

    0