Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Whirlpool AWE 7729 - Problem po zgonie

MaXo90 19 Wrz 2014 23:10 4347 4
  • #1 19 Wrz 2014 23:10
    MaXo90
    Poziom 15  

    Witam, naprawiałem ostatnio padniętą pralkę Whirlpool AWE 7729
    Objaw był standardowy - martwa, brak reakcji.
    Kupiłem zestaw regeneracyjny do LNK304PN

    Mam dokładnie taką wersję modułu (zdjęcie z innego tematu)

    https://obrazki.elektroda.pl/5911951900_1387382164.jpg

    Wymieniłem

    U002 -LNK304PN (piszą żeby wymieniać zawsze)
    R020 -22om/2W (lub 24om/2w) (brak rezystancji całkowity)
    L003 - dławik 0.47mH 0.7A (od oryginalnego dławika odpadła nóżka, tzn upaliła się w miejscu połączenia z dławikiem)
    C022 C023 - 4,7uF 400V (były w zestawie, to czemu nie)
    D029 D030 - 1N4007 (miały ciemny nalot, może od dławika)

    Pozostałych elementow nie wymieniałem (D006 D012 D013 Warystor itd)
    (D006 i D012 są trochę "brudne" , ale nie miałem ich w zestawie to nie wymieniałem)

    Elektronika wróciła do życia , niestety po podłączeniu i włączeniu programu:
    Pralka sprawdza silnik, - ok (2-3 obroty)
    Pralka sprawdza odpływ- ok (słychać pompę)
    Wyskakuje błąd F08
    Sprawdziłem połączenia/wtyczki i wszystko jest dobrze podpięte. Miałem oznaczenia kolorem i zdjęcia.
    Grzałka zmierzona i jest okej, (ma rezystancję i nic do masy nie przebija)
    Czujnik NTC ma rezystancję 14k
    Mierzone przy module na kablach.

    Jakieś zimne luty czy inna usterka modułu ? wcześniej przed zgonem pralka działała bez zarzutu, więc wnioskuje że ja czegoś jeszcze nie znalazłem w module, albo coś niedolutowane. Co jeszcze sprawdzić i zmierzyć ?

    @Edit
    Po odpięciu grzałki błąd F08
    Po odpięciu zaworów F08
    Po odpięciu NTC błąd F05
    Po odpięciu Hydrostatu lub czujki hydrostatu (mała wtyczka) F23

    0 4
  • Relpol
  • #2 20 Wrz 2014 00:45
    zhudomel
    Specjalista AGD

    MaXo90 napisał:
    Wyskakuje błąd F08
    Czyli grzałka lub przekaźnik.

    1
  • Relpol
  • #3 20 Wrz 2014 21:34
    MaXo90
    Poziom 15  

    Sprawdzę przekaźnik, grzałka grzała przed awarią, multimetrem wydaje się dobra. Po odpięciu hydrostatu wydaje mi się że zagrzała na chwilę zaraz po odpompowywaniu (i błąd f23)

    @edit
    Możliwe że przywróciło się napięcie 5V a nie mamy dalej napięcia 12v które steruje przekaźnikami ? Ma ktoś schemat tej przetwornicy i tego układu ? pomierzył bym gdzie co leci.

    0
  • #4 21 Wrz 2014 11:22
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wtyczki na module masz na pewno dobrze podpięte? Czasem pasuję w inne gniazdo.

    1
  • #5 21 Wrz 2014 16:29
    MaXo90
    Poziom 15  

    Kolorki i zdjęcia. Ale szukam schematu wtyczek jeszcze.

    Btw. po co zamiana miejscami kabli w filtrze p.z ? widziałem w innym temacie ze proponują. Filtr wypinałem na początku, sprawdzić czy może on nie padł.

    0