Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lenovo g505s - ELAN touchpad scroll nie działa

Arek112 20 Sep 2014 12:24 8091 9
    Arek112
    Level 9  
    Witam

Mam problem z touchpadem w laptopie Lenovo G505s. Touchpad jest firmy ELAN. instaluje sterowniki z strony lenovo i nic nie pomaga. Próbowałem w rejestrach zmienić:

"HKEY_CURRENT_USER\Software\Elantech\SmartPadDisplay - zmień wartość z 0 na 1.
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Elantech\SmartPad - zmień wartość z 0 na 1. "

i nic.

Niestety ale w panelu sterownia jak wchodzę w myszkę i biorę opcje to ostatnią zakładkę mam ELAN, nie mam touchpada. A jak jestem w zakładce ELAN i dezaktywuje urządzenie to nadal mam wyszarzany przycisk "opcje".
    POMOCY !!! Nie chce wysyłać go na gwarancje, nie mam na to czasu.
    diseasekowalski
    Level 35  
    A problem to jaki jest konkretnie?
    Nakrzyczałeś ale nie powiedziałeś o co Ci chodzi.

To że:
    Quote:

i nic.

nic nie mówi.

Dodano po 14 [sekundy]:

Dzwoniłeś do supportu lenovo?
    Arek112
    Level 9  
    Tak dzwoniłem do lenovo. Przepraszam,pisałem w emocjach i jakimś cudem nie napisałem o co chodzi. Otóż wymienili mi touchpada na ELAN. Wcześniej działał mi scroll, tzn przewijanie np na stronach www a teraz nie działa. Dzwoniłem do lenovo, nie wiedzą czemu tak jest. Nakierowali, że może funkcja gestów jest wyłączona w rejestrze, ale tam jest bardzo dużo opcji i nie wiem którą włączyć. Próbowałem włączyć te pliki które podałem w pierwszym poście ale nie pomogło. Ja chce tylko włączyć scrolla w touchpadzie by mi działało przewijanie a nie chce tracić czasu na wysyłanie lapka do serwisu
    diseasekowalski
    Level 35  
    Sugerujesz, że wcześniej miałeś inny touchpad niż ELAN?

Jakie masz konkretnie wersje sterowników?

Skąd konkretnie pobrane?

Jakie inne wersje próbowałeś?

Dzwoniłeś do nich drugi raz i mówiłeś, że nie działa to co kazali Ci robić?
    Daj cytat z ich instrukcji - słowo w słowo. Jeśli nie nagrałeś to poproś o nagranie i przesłanie Ci kolejnej rozmowy. Support lenovo takie problemy rozwiązuje dla moich klientów, jak do tej pory, bezproblemowo.
    Arek112
    Level 9  
    Chyba miałem SYnaptic.
    Wersja sterownika : 11.4.14.1
    Data sterownika :2013-02-26
    Microsoft Windows Hardware Compatibility Publisher
    Lenovo poiting device.
    Pobierałem każdą możliwą wersję sterownika dla G500 albo G505s dla touchpada i tylko z strony lenoo. Dzwonilem do nich 2 razy. Nie mam jak pokazać, bo tylko rozmawialiśmy z sobą przez telefon.
    diseasekowalski
    Level 35  
    A jaki system?
    Odinstalowałeś poprzednie sterowniki przed instalacją innych?
    Dlaczego wymienili touchpad?
    Od razu po wymianie nie działało?
    petrell
    Level 11  
    Miałem podobny problem ze scrollem, po wyłączeniach niektórych programów z autostartu laptopa.
    Wejdź w Manedżer urządzeń, wybierz we właściwościach "odinstaluj sterownik", nie zaznaczając przy tym w dodatkowym okienku opcji "usuń pliki sterownika".
    Po restarcie laptopa sterowniki (same) zainstalują się ponownie.
    U mnie zaczęło działać.

Laptop Lenovo G580. Tauchpad ELAN.
    diseasekowalski
    Level 35  
    petrell wrote:

Po restarcie laptopa sterowniki (same) zainstalują się ponownie.
    U mnie zaczęło działać.

I działają Ci "gesty" i funkcje dwu i trzy-palcowe?
    Adam0992
    Level 14  
    Wygląda na to że zainstalowałeś nie te sterowniki co trzeba, jeśli ci wymienili touchpada na całkiem inny to nie ma sensu szukać sterów u producenta lenovo. Podaj identyfikator sprzętu dla tego ELAN-a (właściwości mojego komputera -> menadżer urządzeń -> Mysz i inne urządzenia wskazujące -> właściwości tego twojego touchpada -> szczegóły i identyfikator sprzętu
    petrell
    Level 11  
    diseasekowalski napisał: "I działają Ci "gesty" i funkcje dwu i trzy-palcowe?"

Nie działają i od początku nie działały. Dla mnie ważne było, aby uruchomić scroll.
    Myślę że należałoby szukać nowszych sterowników, albo interfejs sterownika jest uniwersalny - także dla nowszych wersji touchpad'a.
    Muszę kiedyś poszukać, jak tylko będę miał znów dostęp do tego laptopa.