logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Składak - komputer wywala korki po podłączeniu zasilacza Corsair CX 750M

bravo38 21 Wrz 2014 14:11 1671 13
REKLAMA
  • #1 13978166
    bravo38
    Poziom 9  
    Witam
    Dziś odpaliłem sobie komputer, po jakimś czasie padły mi korki i od tego czasu zawsze, gdy komputer jest podłączony do sieci wywala korki. Nawet jak jest wyłączony, wystarczy że jest podłączony zasilacz (bez używania przycisku do włączenia komputera) i od razu lecą korki.

Komputer jest dość dobry i nowy.

Zasilacz kupiony 3 miesiące temu, niedawno (10 dni temu) włożyłem nową kartę graficzną, po tym zabiegu komputer działał codziennie bez problemów.

Specyfikacja komputera:
    Zasilacz Corsair CX 750M
    Procesor AMD FX-8350
    16GB RAMu
    Grafika Radeon R9 290X
    Płyta główna Asus M5A99X EVO R2.0

Nie było czuć jakiegoś zapachu przepalenia zasilacza czy czegoś podobnego.

Co powinienem zrobić by znowu odpalić komputer?
    Może coś się poluzowało w komputerze, jakiś kabel nie jest dociśnięty i robi zwarcie?
    Czy to coś innego?

Bardzo proszę o jak najszybszą pomoc, bo bez tego komputera nie mogę pracować ;/

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13978186
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Podłączając PC do innego gniazdka sieciowego, względnie z pominięciem listwy zasilającej, dzieje się tak samo?

bravo38 napisał:
    Nawet jak jest wyłączony, wystarczy że jest podłączony zasilacz (bez używania przycisku do włączenia komputera) i od razu lecą korki.

Jeśli wykonałeś, o czym pisałem wyżej, to zasilacz jest uszkodzony lub przewód zasilający i należy najpierw tym się zająć.

Spróbuj uruchomić zasilacz na tzw sucho, bez obecności ważnych podzespołów.
    Obciąż go jakimś niepotrzebnym urządzeniem (wentylator, stary HDD, DVD itd) i w ten sposób go spróbuj uruchomić.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1033745.html
    Podmień przewód zasilający.

Jeśli nadal będzie powodował zwarcie - zasilacz jest ewidentnie uszkodzony i należy oddać go na gwarancję.
  • REKLAMA
  • #3 13978256
    AndKoc
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Napisz coś o "korkach" :)
    Nie napisałeś ile amper, czy wkładka topikowa czy automat, jeżeli automat to czy wkręcany czy nowy (modułowy), ile bezpiecznik ma lat ?
    Wymiana grafiki na ponad 400 Watową mogła na niego wpłynąć.
    Jak słusznie zauważył kolega wyżej połączenia na listwie zasilającej i/lub bezpośrednio w gniazdku zasilającym też mogły dostać "po zaworach" przy zwiększeniu mocy pobieranej.
  • #4 13978271
    bravo38
    Poziom 9  
    Odłączyłem wszystko od zasilacza nawet go wykręciłem z kompa i podłączyłem go do prądu i też wywalił korki.
  • #5 13978322
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Dziwne że zabezpieczenie zasilacza nie zadziałało pierwsze. Może kondensator robi zwarcie na zasilaniu za mostkiem, lub sam mostek uszkodzony. Tak czy inaczej zasilacz jeśli jest na gwarancji to należy z niej skorzystać.
  • #6 13978366
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    bravo38 napisał:
    Odłączyłem wszystko od zasilacza nawet go wykręciłem z kompa i podłączyłem go do prądu i też wywalił korki.

mati211p napisał:
    Dziwne że zabezpieczenie zasilacza nie zadziałało pierwsze. Może kondensator robi zwarcie na zasilaniu za mostkiem, lub sam mostek uszkodzony. Tak czy inaczej zasilacz jeśli jest na gwarancji to należy z niej skorzystać.

Normalne także przy po prostu uszkodzonym PFC zasilacza.
    Więcej go Autorze już nie podłączaj.
    Po prostu padł. To się zdarza.

Gwarancja musi zacząć działać.
  • REKLAMA
  • #7 13978548
    bravo38
    Poziom 9  
    A mam pytanie jeszcze jedno jeśli chcę sobie załatwić możliwie tani zasilacz zastępczy to jaki powinienem kupić aby pociągną tą konfigurację.

Bo zależy mi na postawieniu tego kompa szybko niskim kosztem zanim uda mi się dostać naprawiony zasilacz z gwarancji.

Wiem że podzespoły te dużo wymagają dlatego byle jaki zasilacz się nie nada.
  • REKLAMA
  • #8 13978572
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    bravo38 napisał:
    chcę sobie załatwić możliwie tani zasilacz zastępczy to jaki powinienem kupić aby pociągną tą konfigurację.

bravo38 napisał:
    Wiem że podzespoły te dużo wymagają dlatego byle jaki zasilacz się nie nada.

policzmy teoretyczne TDP:
    CPU - 125W
    http://www.cpu-world.com/CPUs/Bulldozer/AMD-FX-Series%20FX-8350.html
    GPU - 300W
    http://www.geeks3d.com/20090618/graphics-cards-thermal-design-power-tdp-database/
    Reszta ~50W

Suma z +12V - ~475W

Zasilacz będzie kosztował od 300zł wzwyż. Zapytaj w Dziale Handlowym, jaki konkretnie kupić. Jak widzisz, łatwo i tanio się nie da po prostu.
  • #9 13978583
    AndKoc
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Do takiej konfiguracji chcesz tani zasilacz :idea:
    Hazardzista z Ciebie :D
    Ja bym raczej zaczekał te (14) dni.
  • #10 13980579
    sznib
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    bravo38 napisał:
    A mam pytanie jeszcze jedno jeśli chcę sobie załatwić możliwie tani zasilacz zastępczy to jaki powinienem kupić aby pociągną tą konfigurację.

Zobacz na allegro CHIEFTEC GPS-700A8, kupisz za 199pln, ma 648W na 12V, więc da radę na pewno.
  • #11 13981774
    bravo38
    Poziom 9  
    Więc tak, kupiłem zasilacz Thermaltake 630W podłączyłem go, co nie było łatwe przy moim chłodzeniu procesora.

Musiałem je zdjąć podłączyć zasilacz i założyć od nowa chłodzenie.

Jednak mam kolejny problem komputer uruchomił się i wyskoczył komunikat "the current bios setting do not fully support the boot devices" poszukałem w BIOSie i zauważyłem że komputer nie wykrywa obu zainstalowanych dysków twardych.

Wygląda że wszystkie kable są dociśnięte sata, zasilanie itp.

Próbowałem podpinać dyski do innego komputera i on też ich nie wykrywa, chociaż z tego co pamiętam zawsze miał on z tym problemy dlatego nie chcę za bardzo wierzyć w to.

Moje pytanie to czy przy tej awarii zasilacza opisanej w pierwszym postcie mogło dojść też do uszkodzenia obu dysków twardych?

Czy to ja mogłem spowodować to uszkodzenie przy wymianie zasilacza?

Bo planuję podpiąć 3 dysk twardy do tego komputera jednak muszę mieć pewność, że on nie zostanie uszkodzony bo będę wtedy w naprawdę ciężkiej sytuacji, ponieważ jest to mój ostatni dysk.
  • #12 13981821
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 13981822
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Przepięcie jeśli wystąpiło mogło uszkodzić delikatną elektronikę dysku. Tylko wtedy dziwne że nie ucierpiała przy tym i płyta główna a same dyski. Reset CMOS coś daje? Dyski dobrze zainstalowane mają zasilanie i kable sygnałowe? Talerze się obracają?
  • #14 13981838
    bravo38
    Poziom 9  
    raczej nie nazwał bym tego szałaputnie bo zajęło mi to jakieś 3 godziny upewniałem się by wszystko było dobrze podłączone przed pierwszym startem, a komputer wcześniej też w pełni sam składałem więc mniej więcej wiem co i jak.

każdy z dysków miał kabel zasilania od zasilacza podpięty i kabel sata do płyty głównej.

Co do talerzy to właśnie trudno mi to stwierdzić lecz raczej nie wyczuwam drgań w tych dyskach gdy są podpięte po odpaleniu komputera.

Co powinienem sprawdzić zanim podepnę 3 dysk by jego też nie uszkodzić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który wyłącza bezpieczniki po podłączeniu zasilacza Corsair CX 750M. Po wymianie karty graficznej na Radeon R9 290X, komputer działał poprawnie przez kilka dni, ale po awarii zasilacza, nawet w stanie wyłączonym, powoduje on zwarcie. Użytkownik odłączył wszystkie komponenty, a zasilacz nadal wywala korki, co sugeruje jego uszkodzenie. Użytkownicy forum zalecają sprawdzenie zasilacza oraz przewodu zasilającego, a także skorzystanie z gwarancji. W międzyczasie, użytkownik poszukiwał taniego zasilacza zastępczego, który mógłby obsłużyć jego konfigurację. Po zakupie zasilacza Thermaltake 630W, komputer uruchomił się, ale nie wykrywał dysków twardych, co może sugerować ich uszkodzenie. Użytkownik zastanawia się, czy awaria zasilacza mogła wpłynąć na dyski oraz co powinien sprawdzić przed podłączeniem dodatkowego dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA