Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MB Atego 1223 '99 - Nie dziła hamulec silnikowy i tempomat.

22 Wrz 2014 20:36 1788 3
  • Poziom 15  
    Witam,
    Od jakiegoś czasu mam problem z Ategiem 1223 z 99r. otóż nie włącza się hamulec silnikowy i nie działa tempomat. Przełącznik (dwu pozycyjny) pod kierownicą chyba odpada bo podnoszenie obrotów działa, jak się włączy hamulec silnikowy to kontrolka się zapala ale brak innej reakcji. Sprawdzałem elektrozawór działa, siłownik się wysuwa, klapka wydechu się zamyka. Pozostaje coś z elektryką i tu moje pytanie. Jak jest podłączony przełącznik pod kierownicą z elektrozaworem? Gdzie może występować usterka (podejrzewam, że to częsty problem bo w 1828 mam identyczne objawy).

    Pozdrawiam.
  • Specjalista - Samochody Ciężarowe
    To, że podnoszenie obrotów działa to wcale nie znaczy, że hamulec silnikowy będzie. Ja w zeszłym tygodniu wymieniałem przełącznik wielofunkcyjny w TGA ponieważ jedyna funkcja jaka nie działała to był spryskiwacz szyby. Cała reszta funkcji takich jak kierunkowskazy, światła drogowe, wycieraczki, sygnał działa bez zarzutu.

    Wracając do tematu to są jakieś błędy w FR albo w MR??
  • Pomocny post
    Spec od Mercedesów
    Do sprawdzenia czujniki nad pedałami, ew. do nauczenia czujnik sprzęgła (zależnie jakie wyposażenie ma auto)
  • Poziom 15  
    Sprawa rozwiązana. Okazało się, że czujnik nad pedałem sprzęgła był dobry, ale pedał nie cofał się na tyle, żeby go docisnąć. Dopchnąłem czujnik i wszystko działa hamulec górski i tempomat. W drugim autku muszę podjechać na komputer zrobić nauczanie sprzęgła (ma czujnik zużycia na wysprzęgliku).

    Dzięki za pomoc, temat zamykam.