Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Viessmann Vitodens 100-W - Czujnik pogodowy / Open Therm / Regulator pokojowy

tomix 22 Sep 2014 22:47 13629 11
    tomix
    Level 16  
    Drodzy koledzy, proszę o rozwianie moich wątpliwości i przekazanie nieco wiedzy ;) Wszystkie poniższe pytania zadałem instalatorowi podczas montowania kotła jak w temacie lecz większość pozostała bez odpowiedzi.

Posiadam Vitodens 100-W jeszcze bez akcesoriów dodatkowych. Z instrukcji wynika, że można go wyposażyć w:
    - regulator pogodowy
    - regulator zgodny z protokołem Open Therm
    - regulator pokojowy

Chciałbym prosić o wyjaśnienie co z czym można stosować, a co z czym się wyklucza. Rozumiem, że zadaniem "pogodówki" jest dostosowywanie temperatury na zasilaniu zależnie do temperatury na zewnątrz według krzywej grzewczej, czy tak? Jeśli tak to czy podłączeniu ów pogodówki regulator na piecu 1-6 przestaje działać? Druga moja wątpliwość - skoro podłączam regulator pokojowy i ustawie mu temperaturę np. 25°C, a zasilanie na piecu jest ustawione na 50°C to ona się automatycznie nie zwiększy tylko jest to obwód szeregowy i aby osiągnąć w mieszkaniu te 25 stopni podczas mrozu będę musiał ręcznie zwiększyć temperaturę zasilania (a może pogodówka zrobi to za mnie?)? I w końcu - jakie profity można otrzymać używając urządzeń Open Therm?
    Starkes
    Level 19  
    tomix wrote:
    Rozumiem, że zadaniem "pogodówki" jest dostosowywanie temperatury na zasilaniu zależnie do temperatury na zewnątrz według krzywej grzewczej, czy tak?
    Tak mi to wyjaśniono - tu masz więcej
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1590685.html
    tomix wrote:
    Druga moja wątpliwość - skoro podłączam regulator pokojowy i ustawie mu temperaturę np. 25°C, a zasilanie na piecu jest ustawione na 50°C to ona się automatycznie nie zwiększy tylko jest to obwód szeregowy i aby osiągnąć w mieszkaniu te 25 stopni podczas mrozu będę musiał ręcznie zwiększyć temperaturę zasilania (a może pogodówka zrobi to za mnie?)?
    - tak pogodówka zrobi to za ciebie.

P.S. - nie jestem specem od grzewki, znam się trochę na automatyce.
    single_malt
    Level 12  
    Koledzy,
    zalecam krytycyzm bo na podanym linku nt. pogodówki napisane są bzdury np o przestawianiu krzywej grzewczej w skr. KG raz na dzień. To bez sensu - KG dopasowuje się raz, ale dobrze do instalacji w budunku czy dla mieszkania i z tak dopasowaną eksploatuje piec. Ciągłe zmiany dowodzą jedynie, że ktoś nie potrafi dopasować właściwej KG.
    Po za tym czym innym jest przesunięcie równoległe KG a czym innym przesuwanie sie KG do wymaganej temperatury pomieszczenia.
    Pozdrawiam
    McKwacz
    Level 16  
    Witam
    Postaram się wyjaśnić wątpliwości w możliwie prosty sposób. Regulator pogodowy oznacza podłączenie czujnika temperatury zewnętrznej do pieca przy pomocy dwu żyłowego przewodu. Po podłączeniu , regulacja pogodowa uwzględnia temperaturę zewnętrzną żeby regulować temperaturę wody na kotle. Jeżeli jest zimniej kocioł grzeje mocniej a jak cieplej grzeje z niższą temperaturą.Zmiany są płynne, w/g wybranej krzywej grzewczej.Odpowiedz na kolejne pytanie. Jeżeli do pieca podłączysz tylko czujnik zewnętrzny bez regulatora pokojowego temperatura będzie się zmieniać w/g wybranej krzywej grzewczej. jeżeli podłączysz regulator pokojowy i czujnik temperatury zewnętrznej to do sterowania piecem jest uwzględniona temperatura w pokoju i temperatura na zewnątrz domu.Odpowiedź na kolejne pytanie protokół OpenTherm jest komunikacją między piecem a sterownikiem przewodem dwużyłowym. Jest to jednoczesne zasilanie sterownika i komunikacja cyfrowa. Zaletą OpenTherm nad zwykłym regulatorem on/off jest możliwość płynnej regulacji kotła a nie tylko załącz wyłącz regulatorem on/off
    Ryszard49
    Level 38  
    McKwacz, pięknie to wyjaśniłeś. Nie mogę tylko pojąć co ma temperatura zewnętrzna do temperatury w pomieszczeniach.
    McKwacz
    Level 16  
    Może taki przykład. Na sterowniku w domu ustawiasz temperaturę 20℃ i ten sterownik załącza kocioł żeby tą temperaturę uzyskać. Czujnik pogodowy daje informację z jaką temperaturą ma grzać piec w/g wybranej krzywej grzewczej.Jeżeli wybierzesz niewłaściwą krzywą grzewczą to np dla temperatury na dworze 3℃ piec będzie grzał wodę do temperatury np 40℃ i piec nie będzie mógł nagrzać domu do tej zamierzonej temp tj. do 20℃

Dodano po 7 [minuty]:

Możesz ustawić stałą temperaturę na piecu np 70℃ i piec będzie załączał i wyłączał się przez regulator pokojowy grzejąc piec na tych 70℃ zawsze. Gdy masz regulację pogodową i regulator pokojowy to temperatura na piecu "jeździ". Jak jest zimniej to piec grzeje coraz mocniej a jak cieplej to grzeje coraz słabiej.

Dodano po 4 [minuty]:

Zmienia się temperatura grzania wody w piecu np.od 40℃ aż do 80℃ . Pewna firma (niestety nie mogę podać jaka ale znana) robiła badania na kotłach i wyszło im średnio około 3% oszczędności w kosztach w sezonie grzewczym przy zastosowaniu regulacji pogodowej w porównaniu ze zwykłym regulatorem temperatury
    Ryszard49
    Level 38  
    McKwacz, sterownik w pomieszczeniu daje informację do zaworu rozdzielacza jak długo ma "pracować" kocioł, czyli grzeje tak długo dopóki w pomieszczeniu nie osiągniemy zadanej temperatury. Dotyczy to wszystkich pomieszczeń.
    McKwacz
    Level 16  
    Tak, tylko regulator jest w jednym pomieszczeniu i do tego pomieszczenia odnosi się regulacja temperatury

Dodano po 1 [minuty]:

Opisałem tu instalację z grzejnikami na ścianie i z piecem dla uproszczenia. Regulator daje znać piecowi jak długo ma grzać.
    Ryszard49
    Level 38  
    McKwacz,tylko że regulatory powinny znajdować się w każdym ogrzewanym pomieszczeniu.
    McKwacz
    Level 16  
    Najlepiej jak jest w pokoju w którym jesteś najczęściej
    Ryszard49
    Level 38  
    McKwacz, widzisz i ludzie o takim toku myślenia narzekają na wysokie koszty ogrzewania ale kto bogatemu zabroni.
    single_malt
    Level 12  
    Szanowni Koledzy, niestety trochę namieszaliście ludziom w głowach...

Po pierwsze nie używajmy określenia "piec grzeje mocniej" - prawidłowo to temperatura wody grzejnej na wylocie pieca co. Potoczne piec grzeje mocniej oznacza, że palnik gazowy ma możliwość regulacji mocy grzejnej czyli modulacji. To mają już stare kotły Vitopend 100 bez "pogodówki", ale regulacja możliwa jest tylko ręcznie pokrętlem na piecu. Wiekszość tych pieców niestety ma ustawione to pokretło od początku na specjalnie oznaczony punkt (5 na skali, w okolicy godziny 14tej), "bo tak to ustawił kiedys Pan Instalator...."
    I tu jest początek niepotrzebych wydatków, bo woda grzejna ma wtedy zawsze ok. 68 stopni C, i w styczniu i w kwietniu ...

Po drugie pod koniec dyskusji chyba lekko pomieszaliście termin sterownik pokojowy z regulatorem (zaworem) termostatycznym na grzejniku - a one mają całkowicie inne zadanie i konstrukcje ...
    Przy prawidłowym ustawieniu krzywej grzewczej na regulatorze pogodowym zawory termostatyczne na grzejnikach są w praktyce niepotrzebne/nieużywane bo musza być otwarte na maximum, chyba, że chcemy wyrażnie i na stałe obniżyć temperaturę wybranych pomieszczeń w stosunku do reszty mieszkania. Można ten efekt uzyskać ew. zaworami nastawy wstępnej (choć jest trudniej), ale ma ten plus, że nikt nie przestawia nam zaworów termostatycznych krecąc nimi bez sensu.