Oto moja konstrukcja subwoofer’a. Głośnik Alphard’a LW 1200 (wersja 8 ohm), wzmacniacz na dwóch zmostkowanych układach TDA 2030A, filtr dolnoprzepustowy z regulacją zakresu od 20 – 100 Hz.
Parametry głośnika:
fs: 38 Hz
Qts: 0,37
Qms: 1,98
Qes: 0,52
Vas: 48,84 l
Skuteczność: 90 dB
Moc max.: ok 240 W
Głośnik
Membrana głośnika wykonana jest z poliwęnglanu. Zawieszenie górne membrany wykonane jest z gumy, konstrukcja kosza stalowa, konstrukcja cewki aluminiowa. Subwoofer posiada zmianę fazy o 180 stopni.
Wzmacniacz
Wzmacniacz stanowi kit firmy Nord Elektronik (NE078). Posiada on moc ciągłą 100W a moc sin ok. 60W. Wzmacniacz zasilany jest zasilaczem symetrycznym z kitu NE 069.
Filtr
Filtr jak już wspomniałem wcześniej to filtr dolnoprzepustowy z regulacją częstotliwości. Jest on ze strony Igod’a. Wydaje mi się, że jest bardzo dobry i prosty w montażu. Całość jast zamocowana na płytce aluminiowej o wymiarach 130 mm x 200 mm i grubości 3 mm.
Obudowa Bass – Reflex
Obudowa wykonana z płyty MDF grubości 19 mm. Wszystko sklejone oczywiście wikolem i skręcone 48 śrubami
. Pojemność wewnątrz obudowy wynosi 36 l. Rurka Bass – Reflex ma 70 mm średnicy i 150 mm długości. Pudło jest oklejone czarną okleiną. Jak widać na zdjęciu na dolną ściankę nie starczyło okleiny
. Wkrótce pomaluje ją na czarno bo szkoda mi kasy na okleinę a czarną farbę mam. Subwoofer postawiony jest na 450 mm nóżkach. Wewnątrz jest on wygłuszony 30 mm gąbką.
Podsumowanie
Kiedy głośnik basowy był już skończony podłączyłem go do wzmacniacza, puściłem muzę i... szczerze mówiąc trochę się rozczarowałem. Głośnik charczy jeżeli zrobię głośniej.
Wydaje mi się, że jest to wina głośnika. Chyba jest to jakiś błąd fabryczny bo nie wydaje mi się, że te głośniki tak grają. Niewielkie wychylenie membrany powoduje, że głośnik bardzo brzydko się zachowuje. (nie polecam nikomu tego typu głośnika) W gruncie rzeczy jestem zadowolony co stworzyłem. Wszystkie osoby zainteresowane moją nową konstrukcją zapraszam do konsultacji. Na pewno udzielę pomocy jak tylko zdołam. W załącznikach znajduje się cały opis filtra i wzmacniacza. Mój adres to pacco6(malpa)wp.pl i gg: 4006554[/img]
_____
Przenioslem z AKUSTYKI. Prosze zalaczyc jeszcze zdjecia gotowej konstrukcji - subwoofera.
tom
Parametry głośnika:
fs: 38 Hz
Qts: 0,37
Qms: 1,98
Qes: 0,52
Vas: 48,84 l
Skuteczność: 90 dB
Moc max.: ok 240 W
Głośnik
Membrana głośnika wykonana jest z poliwęnglanu. Zawieszenie górne membrany wykonane jest z gumy, konstrukcja kosza stalowa, konstrukcja cewki aluminiowa. Subwoofer posiada zmianę fazy o 180 stopni.
Wzmacniacz
Wzmacniacz stanowi kit firmy Nord Elektronik (NE078). Posiada on moc ciągłą 100W a moc sin ok. 60W. Wzmacniacz zasilany jest zasilaczem symetrycznym z kitu NE 069.
Filtr
Filtr jak już wspomniałem wcześniej to filtr dolnoprzepustowy z regulacją częstotliwości. Jest on ze strony Igod’a. Wydaje mi się, że jest bardzo dobry i prosty w montażu. Całość jast zamocowana na płytce aluminiowej o wymiarach 130 mm x 200 mm i grubości 3 mm.
Obudowa Bass – Reflex
Obudowa wykonana z płyty MDF grubości 19 mm. Wszystko sklejone oczywiście wikolem i skręcone 48 śrubami

Podsumowanie
Kiedy głośnik basowy był już skończony podłączyłem go do wzmacniacza, puściłem muzę i... szczerze mówiąc trochę się rozczarowałem. Głośnik charczy jeżeli zrobię głośniej.

_____
Przenioslem z AKUSTYKI. Prosze zalaczyc jeszcze zdjecia gotowej konstrukcji - subwoofera.
tom
Cool! Ranking DIY