Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dziwny obajaw w 126p

nokian0 30 Apr 2005 00:25 1455 6
  • #1
    nokian0
    Level 10  
    Dziwny obajaw w 126p - nie działaja wycieraczki, wskaznik pozimu paliwa i kierunkowskazy - ale swiatła awaryjne o raz inne swiatła działaja
    gdzie może byc zwarcie, a jesli to nie zwarcie to co innego.
    prosze oszybka pomoc
  • #2
    enauto
    Level 29  
    Witam
    Przepalony drugi bezpiecznik, odłącz od niego biało-niebieski przewód zasilający światło cofania, jeżeli bezpiecznik przestanie się przepalać odłącz przewody z wyłącznika światła cofania i dokładnie je obejrzyj, prawdopodobnie są przetarte nad skrzynią biegów.
    Pozdrawiam
  • #3
    nokian0
    Level 10  
    Enauto
    tak z innej beczki - czy stykanie przewodu swiatła cofanani do skrzyni moze tez byc powodem braku światla po wrzuceniu wstecznego??
    Pozdro
  • #4
    enauto
    Level 29  
    Witam
    Światło cofania jest zasilane z tego samego bezpiecznika - przewód białoniebieski i jak zwiera do skrzyni (masy) to wywala bezpiecznik i światła nie będzie. To zwarcie może występować tylko w czsie jazdy kiedy skrzynia się trzęsie i dociska przewdy do nadwozia. Jest tam bardzo mało miejsca ale konstruktorowi udało się zmieścic kable i chwała mu za to - warsztaty mają trochę pracy.
    Pozdrawiam
  • #5
    nokian0
    Level 10  
    Witam Enauto
    To że zwieranie przewodu do skrzyni może wywalać bezpiecznik to oczywiste - nawet dla mnie laika elektryka- jednak dziekuje za przypomnienie :)
    Ale z brakiem swiatła cofania była taka opcja że kiedyś jak wrzucałem wsteczny to żeby światło sie żałączyło potrzebowało troche wibracji z jazdy do tyłu, teraz jak wrzucam wsteczny i cofam światło sie nie pali w ogóle - żarówka jest ok ale nie wiem gdzie może być gubiony prad.
    Objawy wycieraczkowo-kierunkowskazowe wystąpiły dopiero wczoraj a światło wstecznego przestało działać jakis czas temu wstecz.
    Pozdro

    Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:

    Witam
    Można było podejrzewac wszystko , ale ostatnia rzecza która zawiniała to mógł byc zaśniedziały bezpiecznik:) Wymieniłem na nowy i wszystko jest ok.
    ale światła wstecznego nie mam nadal.
    czekam na porady dotyczące tego światła - brak prądu
    Pozdro
  • #6
    enauto
    Level 29  
    Witam
    Sprawdź ten przewód, o którym pisałem. Jeżeli jest dobry zewrzyj końce wchodzące na wyłącznik światła cofania - powinno zaświecić.
    Jeżeli tak jest to wymień wyłącznik światła cofania.
    Pozdrawiam
  • #7
    nokian0
    Level 10  
    dzieki za rade sprawdze w poniedziałek
    Pozdro