Dziwny obajaw w 126p - nie działaja wycieraczki, wskaznik pozimu paliwa i kierunkowskazy - ale swiatła awaryjne o raz inne swiatła działaja
gdzie może byc zwarcie, a jesli to nie zwarcie to co innego.
prosze oszybka pomoc
Witam
Przepalony drugi bezpiecznik, odłącz od niego biało-niebieski przewód zasilający światło cofania, jeżeli bezpiecznik przestanie się przepalać odłącz przewody z wyłącznika światła cofania i dokładnie je obejrzyj, prawdopodobnie są przetarte nad skrzynią biegów.
Pozdrawiam
Witam
Światło cofania jest zasilane z tego samego bezpiecznika - przewód białoniebieski i jak zwiera do skrzyni (masy) to wywala bezpiecznik i światła nie będzie. To zwarcie może występować tylko w czsie jazdy kiedy skrzynia się trzęsie i dociska przewdy do nadwozia. Jest tam bardzo mało miejsca ale konstruktorowi udało się zmieścic kable i chwała mu za to - warsztaty mają trochę pracy.
Pozdrawiam
Witam Enauto
To że zwieranie przewodu do skrzyni może wywalać bezpiecznik to oczywiste - nawet dla mnie laika elektryka- jednak dziekuje za przypomnienie Ale z brakiem swiatła cofania była taka opcja że kiedyś jak wrzucałem wsteczny to żeby światło sie żałączyło potrzebowało troche wibracji z jazdy do tyłu, teraz jak wrzucam wsteczny i cofam światło sie nie pali w ogóle - żarówka jest ok ale nie wiem gdzie może być gubiony prad.
Objawy wycieraczkowo-kierunkowskazowe wystąpiły dopiero wczoraj a światło wstecznego przestało działać jakis czas temu wstecz.
Pozdro
Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:
Witam
Można było podejrzewac wszystko , ale ostatnia rzecza która zawiniała to mógł byc zaśniedziały bezpiecznik:) Wymieniłem na nowy i wszystko jest ok.
ale światła wstecznego nie mam nadal.
czekam na porady dotyczące tego światła - brak prądu
Pozdro
Witam
Sprawdź ten przewód, o którym pisałem. Jeżeli jest dobry zewrzyj końce wchodzące na wyłącznik światła cofania - powinno zaświecić.
Jeżeli tak jest to wymień wyłącznik światła cofania.
Pozdrawiam