Szukam, ale nie bardzo widzę jaka jest częstotliwość pracy zegara dla Xmega a1 Xplained. Są tam dwa kwarce 32,768kHz (super miniaturowy SMD) i równie mały 12MHz. Tyle, że ten drugi jest podpięty do AT32UC3B. Nóżki 91 i 90 czyli (PR1[XTAL1] i PR0[XTAL2]) są wyprowadzone na J3. W wykazie elementów na ostatniej stronie PDFa ze schematem są wyszczególnione dwa kwarce (wymienione wcześniej).
Chcę zliczać impulsy z enkodera i jeśli Xmega pracuje z kwarcem zegarkowym to nie wiem czy nie będzie mi gubić impulsów.
Trochę mnie dobijają te Atmele... U Microchipa cenię sobie bardzo dokumentację która wyjaśnia praktycznie wszystko. W Atmelach jakoś wielu rzeczy nie widzę lub jestem nadal niekompatybilny z ich dokumentacją.
Drugą sprawą jest brak wsparcia dla USB i tu poszedłem za radą pewnego człowieka i pewnie wtopiłem. W sumie 2 USARTy też starczą, ale zabrałem się za XMEGę bardziej z uwagi na USB i teraz zaczynam żałować, że nie kupiłem B1...
Kolejna sprawa to to czy poza dokumentacją Atmela można jeszcze gdzieś znaleźć jakieś info o Xmega A1 Xplained? Zależało by mi na przykładach w C dla GCC lub dla MikroC.
Fajna jest ta płytka, ale muszę ją jak najszybciej zrozumieć i przetrenować bo cały ten zakup może się okazać marnowaniem pieniędzy.
--edit--
Co oznacza speed: 32 w Atmel Studio?
32 MHz? 32kHz?
Hmmm... a może to:
Jeśli tak to jak to ustawić w mikroC?
Jeszcze trochę potestuję, ale narazie mam przyzwyczajenia z PICów i ciężko mi się przestawić. Będzie to konieczne bo jednak nie zawsze można stosować PICa, czasem ta AtMagda też się przydaje. W końcu kobieta...
--edit 00:06--
Chyba jednak zegar to 32MHz dorwałem jakiś kod dla mikroC i na tej podstawie napisałem swój:
Może się komuś przyda. Tylko zmieńcie sobie delay na mniejszy bo można zasnąć przy tym który ustawiłem.
Chcę zliczać impulsy z enkodera i jeśli Xmega pracuje z kwarcem zegarkowym to nie wiem czy nie będzie mi gubić impulsów.
Trochę mnie dobijają te Atmele... U Microchipa cenię sobie bardzo dokumentację która wyjaśnia praktycznie wszystko. W Atmelach jakoś wielu rzeczy nie widzę lub jestem nadal niekompatybilny z ich dokumentacją.
Drugą sprawą jest brak wsparcia dla USB i tu poszedłem za radą pewnego człowieka i pewnie wtopiłem. W sumie 2 USARTy też starczą, ale zabrałem się za XMEGę bardziej z uwagi na USB i teraz zaczynam żałować, że nie kupiłem B1...
Kolejna sprawa to to czy poza dokumentacją Atmela można jeszcze gdzieś znaleźć jakieś info o Xmega A1 Xplained? Zależało by mi na przykładach w C dla GCC lub dla MikroC.
Fajna jest ta płytka, ale muszę ją jak najszybciej zrozumieć i przetrenować bo cały ten zakup może się okazać marnowaniem pieniędzy.
--edit--
Co oznacza speed: 32 w Atmel Studio?
32 MHz? 32kHz?
Hmmm... a może to:
Atmel napisał:2 Introduction to the XMEGA clock system
The Atmel
®
AVR
®
XMEGA
®
Clock System provides a large portfolio of clock sources,
both internal and external. In addition, an internal PLL can be used to multiply
selected clock sources with a factor ranging from 1x to 31x.
The internal 2MHz and 32MHz oscillators available have hardware support for
automatic calibration against a 32kHz clock source with the help of the built-in Digital
Frequency Locked Loop (DFLL).
The Atmel XMEGA also has a dedicated Real Time Counter (RTC) which is typically
used to keep track of time in more human friendly units like milliseconds, seconds,
etc.
In the following chapters we will take a more detailed look into the different parts of
the clock system.
Jeśli tak to jak to ustawić w mikroC?
Jeszcze trochę potestuję, ale narazie mam przyzwyczajenia z PICów i ciężko mi się przestawić. Będzie to konieczne bo jednak nie zawsze można stosować PICa, czasem ta AtMagda też się przydaje. W końcu kobieta...
--edit 00:06--
Chyba jednak zegar to 32MHz dorwałem jakiś kod dla mikroC i na tej podstawie napisałem swój:
Kod: C / C++
Może się komuś przyda. Tylko zmieńcie sobie delay na mniejszy bo można zasnąć przy tym który ustawiłem.