Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

UPS APC Smart UPS 1500 SC 2U - Nie startuje z sieci, błędny pomiar napięcia.

bestboy21 25 Wrz 2014 08:52 2310 2
  • #1 25 Wrz 2014 08:52
    bestboy21
    Poziom 39  

    Więc jest pacjent jak powyżej (wersja SMD). Przetwornica główna chodzi, wymuszony start z baterii działa i działa poprawnie, a baterie ładuje. Na płycie żadnych okopceń, warystor cały więc raczej niczym nie dostał.

    Cyfrówka pracuje bo udało się połączyć przez terminal i tu okazał się problem, UPS uparcie twierdzi, że napięcie wejściowe z sieci jest ~180V i dlatego nie chce startować. Pozostałe napięcia mierzy poprawnie (ładowanie, praca z baterii).

    Schematów szukałem i raczej nic z tego, ktoś może ma schemat albo wie w którym miejscu szukać usterki bo mi już skończyły się pomysły i nie wiem czy to czasami nie soft się posypał.

    Obok głównego dławika wejściowego jest drabinka rezystorowa 4x500K na linii N i 4x500K na linii L *wszystko szeregowo, czyli równolegle do sieci są dwa rezystory 2000K, które dalej są połączone z wejściem IC8 TS358CS, drabinka jest przed warystorem i myślałem, że opamp oberwał, ale niestety nie. Na wyjściu jest dokładnie 2350mV więc na czym było na tym stanęło, chyba jednak sprytnej maszynce pomerdało się pod kopułą.

    0 2
  • Sklep HeluKabel
  • Sklep HeluKabel
  • #3 11 Lut 2016 15:08
    andrzej103
    Poziom 12  

    Witam bestboy21, czy naprawiłeś swojego UPS-a? Mam ten sam problem z takim samym UPS-em i po dłuższych poszukiwaniach pomysły mi się skończyły.

    0