Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Migomat Półautomat spawalniczy MIG 200 K MMA

Boban_09 25 Sep 2014 13:06 3165 6
    Boban_09
    Level 9  
    Witam. Mam zamiar kupić spawarkę i znalazłem spawarkę 2w1 Migomat Półautomat spawalniczy MIG 200 K MMA. Zastanawiam się nad nią. Zależy mi głównie nad spawaniem metodą MIG. Szukam spawarki która na ok 200A i nie kosztuje więcej niż 1500 zł. Czy wie ktoś coś o tej spawarce i czy warto się nad nią zastanowić.
    Mam do tej pory Migomat półautomat spawalniczy GERMANY Kraft & Dele i nikomu go nie polecam nie nadaje się prawie do niczego i odradzam jego zakup.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Co Kolega che spawać tymi 200Amperami?
    spawalnik
    Level 17  
    Dwie proste zasady:
    1.Jak będziesz jeździł samochodem ciągle na maksymalnych obrotach to długo Ci nie posłuży.
    KUPUJ ZAWSZE Z ZAPASEM MOCY
    2. Sprawdź w danych technicznych lub na tabliczce znamionowej przy jakim współczynniku pracy osiąga się deklarowany prąd spawania (współczynnik pracy wskazuje ile minut w 10 minutowym cyklu można spawać danym prądem). Przemysłowy cykl spawania: 60%.
    Boban_09
    Level 9  
    Napięcie zasilania 230 V
    Prąd spawania 200 A
    Zabezpieczenie zasilania 20 A
    Zabezpieczenie obudowy IP21
    Masa 28 kg
    Sprawność 60%
    Średnice elektrod 1,6 - 3,25 mm

Te właśnie dane techniczne znalazłem w opisie i chyba ma lepszą sprawność niż migomat transformatorowy???
    spawalnik
    Level 17  
    Te średnice elektrod to dla MMA, ale przy 200A to powinien spawać również elektrodą 4,0 mm i to bez zająknięcia. Skoro tego nie podają to z tym prądem maksymalnym coś chyba nie tak.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Wszystkie spawarki chińskie spawają podobnie. Różnice polegają tylko na szczęśliwym trafie w dobrze zestrojony egzemplarz. Fajnie jest mieć możliwość sprawdzenia u sprzedawcy kilku urządzeń i wybranie sobie najlepszego. Różnice we właściwościach w poszczególnych egzemplarzach potrafią być ogromne.
    Boban_09
    Level 9  
    Szczerze mówiąc to spawałem spawarką inwentorową magnum MMA i dobrze sobie radziła założyłem do niej elektrodę 4 i spawałem nią profil o grubości 4mm i nie miałem żądnych zastrzeżeń co do niej w sumie ta sama firma tylko że ta ma jeszcze możliwość spawania MIG więc może też będzie sobie radziła.