Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mustek 1200 CP (?Silnik krokowy?)

Estarriol 30 Kwi 2005 10:27 1382 3
  • #1 30 Kwi 2005 10:27
    Estarriol
    Poziom 15  

    Witam!

    Wczoraj w moje łapki dostał się skaner jak w tytule. Stał on dosyć długo nieużywany. Zainstalowałem stery i włączyłem, wypluł to:
    http://dhost.info/sid/shit.jpg [~1,5MB]
    Zastanawiające jest to, że silnik "bzycze", "buczy" zawsze jak wraca, jak skanuje to zalezy w jakiej rozdzielczości...
    Rozkręciłem, są tam 3 trybka, były one na starym, białym smarze i chodziły ciężko... wyczyscilem, zapodałem troszke oleju słonecznikowego (ale nie smarowałem tylko tak "dziubłem" co by się trybka nie starły). Następnie prowadnice i ślizg tego co skanuje smyrnąłem olejkiem icon_wink2.gif To nie przyniosło dużych rezultatów.
    Dodam, iż to buczenie to nie jest od tarcia trybek, tylko silnik krokowy co tym steruje taki dzwiek wydaje...
    Dzisiaj włączyłem skaner i poskanowałem, a oto rezultaty:
    Wszedzie była skanowana strona A4 (ale przez silnik nie zawsze do końca dojeżdżało). Format nazwy pliku: (rozdzielczosc)_(kolor/cz.b.)_(otwarta/zamknieta klapa skanera).jpg
    http://dhost.info/sid/skany/

    Odnośnie silnika - słabo troszke ciagnie (jak sie go w paluchy słapie icon_wink2.gif ) a jak jest w spoczynku i chce pokrecic ośką to też opór stawia lekki (ale jak na silnik to może duży...) Więc jeśli to silniczek to co zrobic? Otworzyc go? Nie wybebeszy się wtedy? Nasmarować go jakoś z zewnątrz(czym)? Kupić nowy?

    Hmmm przed chwi.a skanowałem i znów się te pasy pojawiają ;)

    0 3
  • #2 05 Maj 2005 22:09
    ADEK107
    Poziom 16  

    WITAM

    Silniczki tego typu maja niewielka moc i sa dosc wrazliwe na zmiany obciazenia. Mozesz spokojnie go wyciagnac i sprawdzic czy jego oska sie lekko obraca. Sprawdz jak sie zachowuje silnik podlaczony tylko do zasilania (bez przekladni). Jesli po wyczyszczeniu i przesmarowaniu dalej bzrzeczy to wina lezy raczej po stronie sterowania. Wytzrzyj ten olej SLONECZNIKOWY (?!) i przesmaruj prowadnice niewielka iloscia olejku maszynowego tak aby sanki lekko chodzily na calej dlugosci. Skanowanie "100-tek" to NIEPOROZUMIENIE. Przy tej rozdzielczosci zawsze pojawia Ci sie jakies bzdurne paski. Wydrukuj sobie kartke w kratke 2x2,3x3,4x4,5x5 punktow czarno na bialym (taka do testow) i wtedy sprawdzaj. Pozdrawiam

    0
  • #3 06 Maj 2005 15:14
    marck21
    Poziom 11  

    Witam.
    Mam taki sam model i dokładnie tak samo się zachowuje - smarowanie niewiele pomagało. U mnie jak pochodzi bez przerwu kilkanaście minut to buczenie ustępuje. Może rzeczywiście coś ze sterowaniem w tym modelu jest nie tak i jak się nagrzeje to mu się poprawia.
    Pozdrawiam

    0
  • #4 12 Lis 2005 19:25
    Estarriol
    Poziom 15  

    Po głębszym przestudiowaniu tabliczek znamionowych okazało się że zasilacz był 200mA, a skaner 1A Wink Podłączyłem do zasilacza komputerowego i działa ;)

    Moderowany przez TONI_2003:

    Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

    0