Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ZyXEL P-2812HNU-F1 vT - Laptop uzywa WiFi zamiast LAN

cyzxer5 25 Wrz 2014 17:02 897 11
  • #1 25 Wrz 2014 17:02
    cyzxer5
    Poziom 16  

    Witam, jestem posiadaczem w/w routera oraz laptopa Acer 5741G (Windows 8 x64 Pro Update1).

    Problem z ktorym przychodze dzisiaj do Was jest dosc dziwny a mianowicie do laptopa internet dochodzi poprzez dwa zrodla:
    Jedno to kabel Lan ktory podlaczam w celu wykorzystania pelni przpeustowosci wykupionego lacza.
    Drugie to siec WiFi ktorej uzywam zabierajac laptopa w inne miejsce niz biurko jak np. do lozka.

    Problemem jest to ze w momencie gdy laptop jest polaczony z siecia WiFi i podlaczam do niego kabel LAN to laptop podczas transferu danych z internetu jak i w sieci domowej wykorzystuje polaczenie WiFi zamiast polaczenia LAN.
    Troche mnie to dziwi poniewaz polaczenie LAN odbywa sie poprzez lacze 1Gb/s a laptop i tak wybiera te wolniejsze polaczenie ktore pracuje w technologii N i pragne nadmienic ze ma ogromny problem z osiagnieciem 54Mb/s a router i laptopa dzieli 1,5m w dodatku urzadzenia optycznie sie widza.

    Co zrobic by po podlaczeniu LANu komputer automatycznie zaczal uzywac szybszego polaczenia - takie laczenie i rozlaczanie WiFi robi sie powoli uciazliwe zwlaszcza ze czasem sie o tym zapomni.

    Podaje wyniki ipconfig

    Code:
    Microsoft Windows [Version 6.3.9600]
    
    (c) 2013 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    C:\Windows\System32>ipconfig

    Windows IP Configuration


    Wireless LAN adapter Local Area Connection* 2:

       Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . :

    Ethernet adapter Ethernet:

       Connection-specific DNS Suffix  . : lan
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::355c:113e:45e5:efbe%4
       IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.64
       Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
       Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.254

    Wireless LAN adapter Wi-Fi:

       Connection-specific DNS Suffix  . : lan
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::c5a5:743c:f6c2:f7b3%3
       IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.71
       Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
       Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.254

    Ethernet adapter VirtualBox Host-Only Network:

       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::45fe:d462:2b08:b0d1%10
       IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.56.1
       Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
       Default Gateway . . . . . . . . . :

    Tunnel adapter isatap.lan:

       Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . : lan

    Tunnel adapter isatap.{1B60D6CD-1DC8-47BB-8C5A-5B1D15307529}:

       Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . :

    C:\Windows\System32>


    Jezeli przydatne beda jeszcze jakies dane to oczywiscie je zamieszcze.

    Prosze o pomoc :P

    0 11
  • #2 26 Wrz 2014 10:19
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wyłącz kartę WiFi przyciskiem lub kombinacja klawiszy.

    0
  • #3 26 Wrz 2014 15:12
    cyzxer5
    Poziom 16  

    Wlasnie o to chodzi zeby nie wylaczac karty WiFi za kazdym razem. U innych podlaczenie kabla z szybszym polaczeniem powoduje zaprzestanie transferu danych poprzez WiFi i rozpoczecie uzywania polaczenia kablowego.

    U mnie po podlaczeniu kabla nic sie nie zmienia.

    0
  • #4 26 Wrz 2014 15:53
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Możesz za pomocą skryptu usuwać bramę domyślną z połączenia WiFi.

    0
  • #5 26 Wrz 2014 16:53
    cyzxer5
    Poziom 16  

    A czy jezeli uzyje tego skryptu to po odlaczeniu kabla WiFi bedzie funkcjonowac?

    Dziwi mnie troche koniecznosc uzywania skryptow poniewaz z tego co wiem gdy sa dostepne dwa polaczenia z internetem to u innych ludzi system automatycznie zaczyna uzywac tego szybszego - u mnie nie, i zamiast 110Mb/s osiagam w porywach do 54Mb/s co i tak rzadko sie zdarza.

    0
  • #6 26 Wrz 2014 21:11
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Widziałeś gdzieś takie działanie ?

    Można jeszcze testować ustawienie metryk routingu.

    0
  • #7 27 Wrz 2014 00:29
    cyzxer5
    Poziom 16  

    Na oczy nie widzialem, sytuacja wyszla na jaw podczas rozwiazywania innego problemu na tym forum.

    Nie bardzo wiem o co chodzi z ustawieniem metryk routingu.

    0
  • #8 27 Wrz 2014 21:23
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    To nie pisz bajek ...

    Poczytaj składnię polecenia route to będziesz wiedział.

    0
  • #10 28 Wrz 2014 17:35
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    alojzy7719 - napisał o nie wyłączaniu WiFi, nie jest to jednoznaczne z tym, że połączenie WiFi jest aktywne.

    W tym samym wątki cyzxer5 opisuje sytuację jak u Ciebie.

    0
  • #11 28 Wrz 2014 19:29
    cyzxer5
    Poziom 16  

    cyzxer5 to ja :P

    Mi nie chodzi o deaktywowanie WiFi po podlaczeniu kabla, a o domyslnym uzyciu polaczenia LAN jezeli jest dostepne.

    0
  • #12 28 Wrz 2014 22:26
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Do tego służy właśnie metryka routingu.

    0