Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

OTAKE 5522VT - Piszczy trafopowielacz

11111olo 29 Sep 2014 14:50 4560 41
Tespol
  • #31
    11111olo
    Level 42  
    Nie wiem. Nie mam w tym doświadczenia. Mogę coś jeszcze sprawdzić ale nie wiem co. Nie odłączyłem B+ od WN ale to bez sensu bo nie da rady się dowiedzieć czy jest WN czy nie.

    Napisz jakąkolwiek sugestię.
  • Tespol
  • #32
    maciej_333
    Level 37  
    krakarak wrote:
    Uszkodzony trafopowielacz powoduje wzrost napięcia B+ przetwornicy zasilacza?... W jaki sposób, opisz.

    Fakt, trochę dziwne. Przy niestabilnym poborze prądu napięcie mogłoby się wahać i nawet dziwnie wzrastać. Możliwe, że napięcie jest zwyczajnie bardzo niestabilne i woltomierz podaje błędne wskazania.

    Z przeprowadzonych testów wynika, że nic nie obciąża odchylania poziomego. Może być tak, że uszkodzony jest trafopowielacz. Jednak klucz może też być źle sterowany. Inny problem to elementy wokół klucza. Jeżeli coś tam jest źle, to test z żarówką może tego nie wykazać.
  • #33
    mirex
    Level 43  
    11111olo wrote:
    Wychodzi że uwalony trafopowielacz.


    11111olo wrote:
    W ogóle nie próbowało startować WN.


    Komplikujcie dalej teoretycy prościutką naprawę. ;)
    I jeszcze zdziwieni, że napięcie przetwornicy rośnie. ;)

    ---------------

    mirex wrote:
    11111olo, o tych prądach już poczytałeś? :wink: I co się dowiedziałeś?
    Jak poczytasz i pomierzysz, to pomyśl też, gdzie ten stały prąd z zasilacza może płynąć. :wink:

    Poczytałeś w końcu i już będziesz wiedział? ;) Może jednak się kiedyś przyda? ;)
  • Tespol
  • #34
    11111olo
    Level 42  
    Jak prościutka naprawa to czemu trzymasz nas w napięciu?
    Czytałem i zwykle jest na poziomie 0,3A.
  • #36
    11111olo
    Level 42  
    TV miał problem z wystartowaniem przez zimne luty na wtyczce CP502.
    Wyłącznik także jest sprawny.

    Pomierzyłem napięcia na trafie z tym takim skwierczeniem czy jak to nazwać ;)

    heater - 0V
    +110V - 47-48V
    +180V 52V
    collector - 48-49V
    AFC - 0V
    ACC 11V
    +5V, + 12V, +25V - tu jakby lekkie podrygi 0,0V - 0,5V - może to bład pomiaru albo miernik tak pokazuje.

    Napięcie na R441 6,8R to 56 i 46V - jakieś 10V spadku napięcia.

    Z żarówką EC B+ na R441 112,6 oraz 113,8
    Napięcie po chwili na bazie hota -0,218V.

    Napięcia na Q402.
    Baza 0,27V
    Kolektor po dotknięciu końcówką miernika pokazuje 75V i słychać że ten mały transformator zaczyna głośno pracować na 15,625KHz - nie wiem czy na tyle ale na słuch gdzieś tyle.
    Wg schematu tam ma być 14,5V.
    Tranzystor po wylutowaniu wydaje się sprawny.

    Niestety nie dysponuje oscyloskopem co by może ułatwiło naprawę.
  • #37
    mirex
    Level 43  
    Czyli wreszcie zaczęło coś pracować. ;)
    Stabilnie, a nie "jak się uda". ;)

    Odłącz teraz cewki WN, SCREEN ustaw na minimum, włącz na chwilę TV i zmierz +B.
    Tylko nie na kolektorze Q401 artysto. ;)
    Dla świętego spokoju możesz wymienić C426. Nie od rzeczy byłoby również podstawienie C516, jeśli jest stary.
    11111olo wrote:
    Kolektor po dotknięciu końcówką miernika pokazuje 75V i słychać że ten mały transformator zaczyna głośno pracować na 15,625KHz - nie wiem czy na tyle ale na słuch gdzieś tyle

    No rewelka po prostu! ;) Może za częstościomierz będziesz robił. ;)
    Co ty masz za miernik? Tam nie ma cudów jakichś, żeby dotknięcie kolektora przeciętnym woltomierzem jakieś odgłosy, wzbudzanie, czy diabli wiedzą co robiło. ;)
  • #38
    11111olo
    Level 42  
    Teraz mam wszystkie bloki zasilane z trafopowielacza są odłączone. Z tego co piszesz musiał bym je z powrotem podłączyć bo sprawdzałem z odłączonymi.
    Nie za bardzo wiem jak mam odłączyć cewki WN? Może miałeś na myśli cewki H i V?
    C426 na pewno mam a z tym drugim może być problem ale muszę sprawdzić.

    Ten multimetr to Protek 506.

    Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

    Wszystko z powrotem podłączyłem, skręciłem SCREEN na minimum. Z odłączonymi cewkami H i Vi TV normalnie się włącza a B+ ma 113V. Te dwa kondensatory też wymieniłem.

    Po podpięciu cewek słychać że nie pracuje prawidłowo a napięcie B+ ma 47V.

    Po naprawie bo takie cewki zdobyć graniczy z cudem.
  • #39
    mirex
    Level 43  
    Nie po naprawie. Skoro zacząłeś to skończ.
    Co prawda na 99,9% uszkodzisz magnesy, ale próbuj.
    Potem zdejmujesz cewki, czyścisz delikatnie, lupa i patrzysz, czy da się pofastrygować.

    No i na koniec musisz jeszcze pomyśleć, czy to na pewno ceki, a nie coś między nimi, a kolektorem. ;)
    A właściwie nie na koniec, a na początek. ;) Bo jak zdejmiesz magnesy, to może być już pozamiatane. ;)
    Ale ... dla chcącego... ;)
  • #40
    11111olo
    Level 42  
    Tam nie ma magnesów do ustawiania zbieżności ale nie jest pozamiatane, jak by były.

    Przeczytaj ten post albo chociaż popatrz na obrazki. Zbieżność drugim razem ustawiałem niecałe 10 minut ;)
    Nauka nie idzie w las :D

    Jak zwarcie będzie jak na dłoni to naprawię a jak nic nie będzie widać to pozamiatane.

    Jeśli chodzi o pierścienie to nie udało mi się nigdy ich zdjąć bez luzowania.
  • #41
    mirex
    Level 43  
    11111olo wrote:

    Tam nie ma magnesów do ustawiania zbieżności ale nie jest pozamiatane, jak by były.

    No tak, masz rację! :) Zapomniałem, że wieki temu zamieściłeś w temacie obrazek. ;)
    Już wcześniej komuś się rozpadły najwidoczniej. ;) I tylko o tym pisałem, a nie o ustawianiu, które jest proste jak budowa cepa. ;)
    W związku z tym wybacz, ale czytać i oglądać czegoś tam nie mam potrzeby. ;)

    Poza tym pisałem coś, ale ty jak zwykle nie masz zwyczaju brać dobrych rad pod uwagę. ;) Musi minąć sporo czasu, abyś zrozumiał. ;)

    Ale rozumiem. ;) Zdjęcie cewek jest w takim razie banalne. ;)
    11111olo wrote:
    Jak zwarcie będzie jak na dłoni to naprawię

    No cóż ... tam nie będzie zwarcia już pewnie, tylko rozwarcie. ;) Ale będzie widać jak na dłoni. ;)
  • #42
    11111olo
    Level 42  
    Cewki zwarte, tak wyglądają po zdjęciu i przetarciu z czarnego nalotu.
    Nie udało się zreanimować :(

    OTAKE 5522VT - Piszczy trafopowielacz

    Odlutowałem drut i zrobiły się 4;)
    Miały takie opory:
    8,2Ω, 8Ω, 5Ω i ponad 1MΩ.