Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Atmega162] [Bascom] - AVT-3505 nie działa wyświetlacz pod bascom, pod C - ok

the_chemik 26 Wrz 2014 15:08 1158 6
  • #1 26 Wrz 2014 15:08
    the_chemik
    Poziom 10  

    Witam,
    zakupiłem do nauki płytkę AVT-3505, podaje link do dokumentacji:
    Płytka AVT 3505

    Płytka działa z wsadami z kursu C AVT, ja jednak chciałbym ją programować w BASCOM, toteż napisałem taki oto prosty programik, żeby wyświetlić cokolwiek na wyświetlaczu LCD:

    [code]

    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Piny wyświetlacza skonfigurowane zgodnie ze schematem płytki, dodatkowo R/W podłączone do PortD.3 ustawiłem na stan niski.

    Niestety na wyświetlaczu są tylko czarne kwadraciki, kombinowałem już jak mogłem i nic. Natomiast po wgraniu oryginalnego softa od AVT wyświetlacz normalnie poprawnie działa.

    Co może być przyczyną ?

    Pozdrawiam.

    0 6
  • #2 26 Wrz 2014 15:35
    alien_audio
    Poziom 21  

    Witam.
    Wcześniej ustaw portd.3 jako wyjście.
    a dopiero ustaw w stan niski

    0
  • #3 26 Wrz 2014 15:39
    emarcus
    Poziom 34  

    the_chemik napisał:
    Witam,
    ............dodatkowo R/W podłączone do PortD.3 ustawiłem na stan niski.




    Nie skonfigurowany port jest wejściem ze stanem Hi-Z. Takie wejście możesz podciągnąc do stanu wysokiego, ale nie do GND.

    Config PortD.3 = output - powinien 'załatac' problem.

    e marcus


    Edit: tak właśnie jak ktoś już wyżej napisał... (uprzedził !!!!)

    0
  • #4 26 Wrz 2014 15:56
    the_chemik
    Poziom 10  

    emarcus napisał:
    the_chemik napisał:
    Witam,
    ............dodatkowo R/W podłączone do PortD.3 ustawiłem na stan niski.




    Nie skonfigurowany port jest wejściem ze stanem Hi-Z. Takie wejście możesz podciągnąc do stanu wysokiego, ale nie do GND.

    Config PortD.3 = output - powinien 'załatac' problem.

    e marcus


    Edit: tak właśnie jak ktoś już wyżej napisał... (uprzedził !!!!)


    Zrobiłem tak, wyświetlacz ożył, ale teraz wyświetlają sie na nim jakieś śmieci zamiast tekstu.
    W schemacie płytki są pod procesor podpięte także piny D0, D1, D2, D3.
    Próbowałem je dopisać do Config Lcdpin, niestety kompilator wyrzuca mi błąd.

    Jak można ustawić te piny żeby wyswietlacz w 8-bit był ?

    0
  • #5 26 Wrz 2014 16:36
    yokoon
    Poziom 28  

    Witam.
    Wyrzuć CLS z pętli DO - LOOP, wstaw przed DO.
    Czy napewno port mikrokontrolera jest prawidłowo podłączony z LCD, zgodnie z konfiguracją w programie.
    Dla próby R/W podłącz bezpośrednio do masy.
    Dlaczego nie sterujesz LCD z jednego portu ?

    Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portb.4 , Db5 = Portb.5 , Db6 = Portb.6 , Db7 = Portb.7 , E = Portd.4 , Rs = Portd.2

    0
  • #6 06 Lis 2014 23:43
    aklosek
    Poziom 12  

    A jaką masz wersję bascoma.
    Zastosuj komendę LCD init

    0
  • #7 09 Lis 2014 20:20
    emarcus
    Poziom 34  

    the_chemik napisał:


    Zrobiłem tak, wyświetlacz ożył, ale teraz wyświetlają sie na nim jakieś śmieci zamiast tekstu.
    ...........


    Alpha-numeryczcne wyświetlacze LCD, z natury po włączeniu zasilania sa przygotowane do pracy 8-bitowej. Pierwsza instrukcja processora [0B0010_0000] przełącza je do pracy 4-bitowej. Podłączony jest tylko górny nibble (bity 4 do 7). Zauważ że są tam same zera a tylko bit 5 jest (1). Jeżeli aktualne podłączenie inicjuje (załącza display w 4-bit mode) może to oznaczac że bit 5 jest na swoim miejscu; dalej, jeżeli w miejsce ciemnych pół wyświetlają się jakieś znaki oznaczałoby to o pomieszaniu podłączeń którychś z 3-ch pozostałych linii Data (4,6,7).

    Cytat:


    Jak można ustawić te piny żeby wyswietlacz w 8-bit był ?



    Help Bascoma podaje sposób na 8-bitowy interface do Data bus.
    patrz rozdz. [6.3.28 $LCD].

    e marcus

    0