Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TP-link WR340G nie mogę wejść w ustawienia.

tomaszhod 27 Sep 2014 15:46 2769 27
  • #1
    tomaszhod
    Level 9  
    Witam. Od jakiegoś czasu nie mogę wejść na stronę ustawień mojego TP linka. Adres Ip napisany z tyłu urządzenia to tplinklogin.net (poprzedni miał 192.168.1.1 i tak też próbowałem). Model WR 340 G. Problem polega na tym, że jak wpisuję adres podany to przed nim za każdym razem pojawia się ww1. i otwiera mi nie wiadomo co.
    Boję się też zrestartować urządzenie bo zapłaciłem za konfigurowanie pod podgląd z dvr poprzez internet. Mam teraz brak podglądu i przez neta i w sieci lokalnej więc chciałem sprawdzić ustawienia IP w routerze ale ni jak nie mogę się do niego dostać. Dzięki za jakieś rady.
  • #2
    KOCUREK1970
    Network and Internet specialist
    tomaszhod wrote:
    jak wpisuję adres podany to przed nim za każdym razem pojawia się ww1

    To skasuj to i wpisz same cyfry IP routera.
    tomaszhod wrote:
    Boję się też zrestartować urządzenie bo zapłaciłem za konfigurowanie pod podgląd z dvr poprzez internet.

    Dlatego zawsze się robi kopię konfiguracji routera, by móc ją po resecie przywrócić.
  • #3
    ajanek9
    Level 29  
    Quote:
    Adres Ip napisany z tyłu urządzenia to tplinklogin.net (poprzedni miał 192.168.1.1 i tak też próbowałem). Model WR 340 G. Problem polega na tym, że jak wpisuję adres podany to przed nim za każdym razem pojawia się ww1. i otwiera mi nie wiadomo co.

    Przez jaką przeglądarkę się łączysz i czy próbowałeś wyczyścić historię i inne śmieci. Jeśli nie to wyczyść przeglądarkę i spróbuj wejść w konfigurację, jeśli to nie pomoże to określ to "nie wiadomo co". Czy to nie jest przypadkiem okno do logowania i potrzebuje loginu i hasła (zabezpieczenia routera), bo jeśli ich nie znasz i nie posiadasz to kiszka i potrzebny będzie restart do fabryki.
  • #4
    krakarak
    Level 41  
    Sprawdź jaki adres został przypisany przez DHCP routera twojej karcie sieciowej w komputerze a wtedy w przeglądarkę wpisz ten adres, lecz z 1 na ostatnim miejscu. Np. xxx.xxx.xxx.1, musi działać.
  • #5
    tomaszhod
    Level 9  
    Dzięki za rady ale żadne z nich nie działają. Sprawdziłem w wierszu poleceń i pokazało mi inny adres IP routera. (zmienił się też iP rejestratora) Wpisując go dostaję komunikat, że urządzenie odmawia dostępu. Tak samo nie łączy się z rejestratorem) Dziwne bo mam kilka komputerów i wszystkie się widzą, na wszystkich działa net.
    Ajanek9, gdyby to było takie proste. Sprawdzałem już przez wszystkie przeglądarki, Opera, Firefox, IE. I oczywiście, że mam hasło do routera tylko nie mam jak go użyć bo się z nim połączyć nie mogę. Spróbuję z tym wyczyszczeniem przeglądarek, ale jak wpisuję same cyfry to też lipa.
  • #6
    krakarak
    Level 41  
    tomaszhod wrote:
    ...Sprawdziłem w wierszu poleceń i pokazało mi inny adres IP routera...

    Inny niż co? Jaki on jest, ten adres?
    Pokaż nam zrzut ekranu po poleceniu ipconfig /all, bo jakoś nie wierzę w to co piszesz.
  • #7
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    TP-link to twój główny router w sieci, podłączony przez port WAN?
  • #8
    tomaszhod
    Level 9  
    Wyjaśniam. Router to TP-link Wr 340G. Podłączony do anteny radiowej. Net działa. Kompy łącza się przez Wifi. Do routera podłączony jest przewodowo rejestrator DVR.
    Adres IP na obudowie routera to tplinklogin.net. Po wpisaniu w przeglądarkę wyskakuje strona ww1.tplinklogin.net tego ww1 nie umiem wywalić. Wyczyściłem historię przeglądarek oraz ciasteczka. Dalej to samo. Próbowałem też standardowy adres IP 192.168.1.1 i też nic.
    W poleceniu ipconfig pokazuje adres routera jako 192.168.9.1 I tu pokazuje że urządzenie odmawia dostępu. To samo dotyczy DVR miał przypisany adres stały a ten też się zmienił więc nie ma podglądu. W jaki sposób więc mogę się dostać do ustawień routera aby posprawdzać i przywrócić wcześniejsze adresy. W Ipconfig też pokazuje mi adres dvr ale reakcja jest ta sama. Po wpisaniu nie łączy z urządzeniem. Jedyny adres IP który działa z listy ipconfig to strona mojego dostawcy internetu.
  • #9
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    tomaszhod wrote:
    Wyjaśniam. Router to TP-link Wr 340G. Podłączony do anteny radiowej. Net działa.


    jimasek wrote:
    TP-link to twój główny router w sieci, podłączony przez port WAN?
  • #11
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Cały czas chodzi mi o podłączenie kabla z internetem do routera.
  • #12
    krakarak
    Level 41  
    Ale idzie jak po grudzie... Jaki komunikat z przeglądarki internetowej otrzymujesz po wpisaniu w pasku adresu 192.168.9.1?
    WR-340G ma port WAN, tam nie podłączysz anteny. Masz jeszcze inne urządzenie (AP, router), do którego podłączona jest antena radiowa. I z tego urządzenia idzie przewód do WR-340G bezpośrednio czy jeszcze gdzieś? Jeśli jest AP wbudowany w antenę to musi mieć zasilanie.
  • #13
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    krakarak wrote:
    Ale idzie jak po grudzie...

    Co zrobić ;) Kolega autor tematu nie za bardzo obyty w sprawach sieciowych,
    Pozdrawiam!
  • #14
    krakarak
    Level 41  
    Skoro tutaj pisze to wiadomo, że nie obyty. Ale dlaczego nie robi tego co się jemu radzi, lecz robi wkoło to samo?!
    Jest podstawowa zasada - skoro nie wiem to słucham i robię co mi radzą ci, do których zwróciłem się o pomoc.

    Poza tym - po co autor koniecznie chce się wbić na router skoro wszystko działa jak należy? Chce coś sknocić czy może mija się z prawdą co do praw własności routera?

    Pozdrawiam Kolegę!
  • #15
    tomaszhod
    Level 9  
    No więc. Antena ma zasilanie. Od anteny idzie skrętka do tplinka. Po drodze jest tylko kostka do której podłącza się zasilanie oraz tplinka. Idzie o to, że net działa. Po co chcę wejść do ustawień. Proszę czytać uważnie. Mam podłączony DVR do monitoringu w sklepie i podgląd zdalny przez IE. A skoro pozmieniały mi się adresy IP to go nie mam ani z zewnątrz ani nawet w sieci lokalnej. Próbowałem już wszystkiego o czym mi tu radzili. Jak wpisuję 192.168.1.1 komunikat "upłynął czas oczekiwania", Jesli wpisuję tplinklogin.net wyskakuje jakaś bzdurna strona o adresie "ww1.tplinklogin.ne"t jak wpisuję 192.168.9.1 (to co sugeruje mi ipconfig) komunikat "urządzenie odmawia dostępu (czy coś w tym stylu). Zżuty z ekranu mogę przedstawić jutro kiedy będę w pracy. Proszę mi wybaczyć ale na co dzień zajmuję się czymś innym i jestem zielony kiedy wyskakuje problem. Pozdrawiam
  • #16
    KOCUREK1970
    Network and Internet specialist
    No to spinacz i reset do ustawień fabrycznych, potem konfiguracja wszystkiego od nowa....
  • #17
    tomaszhod
    Level 9  
    Tyle to wiem, ale za konfigurację pod podgląd z DVR na zewnątrz płaciłem za wizytę serwisanta od dostawcy neta. Oczywiście jak nic innego nie wymyślę to będę musiał tak zrobić ale to już w ostateczności.
  • #18
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    jimasek wrote:
    Cały czas chodzi mi o podłączenie kabla z internetem do routera.

    Nadal nie widzę odpowiedzi na moje pytanie.
  • #19
    Interesant
    Level 34  
    Kolego zamieść foty z tego co do czego jest podpięte.
  • #20
    tomaszhod
    Level 9  
    jimasek wrote:
    jimasek wrote:
    Cały czas chodzi mi o podłączenie kabla z internetem do routera.

    Nadal nie widzę odpowiedzi na moje pytanie.

    Internet jest od dostawcy radiowego. Antena podłączona jest do kostki do której podpięty jest zasilacz do anteny i router pod wejście 2 (żółte).

    Dodano po 1 [minuty]:

    Wejście Wlan w routerze (niebieskie) mam wolne.
  • #21
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Czyli sam nic nie zrobisz bo twój TP-link działa jako AP (punkt dostępowy) a nie router. Wejście w jego konfigurację nic nie zmieni bo router jest na zewnątrz w antenie (odbiorniku) dostawcy internetu.
  • #22
    tomaszhod
    Level 9  
    Nie bardzo w to wierzę. Wczesniej normalnie logowałem się do tplinka i mogłem sprawdzić IP różnych urządzeń. Przypisać im albo DHCP albo na stałe. Przecież nie można ustawiać IP urządzenia w antenie tylko własnie w AP. Po za tym chyba mój Tp link nie ma funkcji Ap ale glowy nie dam.
    Przesyłam zrzut z ipconfig, może coś to pomoże.

    Dodano po 1 [minuty]:

    TP-link WR340G nie mogę wejść w ustawienia.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Może jakiś program do ustawiania istnieje?
  • #23
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Podłącz się bez router do kabla od dostawcy i daj ipconfig /all
    tomaszhod wrote:
    Nie bardzo w to wierzę.

    To nie jest kwestia wiary tylko konfiguracji sieci.
  • #24
    tomaszhod
    Level 9  
    Sorki, ale nie skumałem. Od dostawcy jest antena na dachu. Czy kabelek od niej mam podłączyć do kompa omijając sieć lokalną ?? Przecież to mi nic nie da. Czy się mylę ??
    Nie znajdę IP rejestratora bo nie będzie podłączony. W ogóle nic prócz tylko jednego kompa nie znajdę. Proszę bardziej łopatologicznie bo chyba zaczynam przypominać blondynkę :)
  • #25
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Chodzi mi cały czas o zlokalizowanie routera. Bo dla mnie WR340 działa jako AP.
  • #27
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    tomaszhod wrote:
    Ok. Pomału kumam.A więc ja chcę się dostać do AP.

    Zrobić reset do fabrycznych ustawień (będziesz wiedział jaki masz adres IP) a następnie wyłączyć DHCP na TP-linku. Pozostaje jeszcze skonfigurować sieć bezprzewodową,
  • #28
    tomaszhod
    Level 9  
    Dzieki wszystkim za rady. Reset nie wystarczył. Okazało się że przy ostatniej awarii i wizycie technika od Radiówki poprzestawiali IP rejestratora i dnsy na transmisje zdalną. Przyjechał specio i poustawiał. A router sami tak ustawili, że nie można się do niego dostać. Problem rozwiązany, chociaż nie samemu.