Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW T5 - Przeróbka świateł H4 na bixenon

650ccm 29 Sep 2014 10:46 4932 9
    650ccm
    Level 13  
    Witam. Mam pytanie odnośnie świateł w VW T5. Otóż miałem zwykłe reflektory H4 i zmieniłem na oryginalny bixenon. Przeróbka polegała na dołożeniu jednej "masy" do zasilenia żarówki H7 bodajże i cewki uruchamiającej przesłonkę w bixenonie. Problem polega na tym, że w momencie przełączenia dźwigni świateł z mijania na drogowe zapalają się żarówki od drogowych i przerzuca przesłonkę na bixenon jednak odcina zasilanie przetwornicy i xenon gaśnie. Czy da się jakoś zrobić żeby przetwornica świeciła cały czas a bi xenon i H7 się dołączała do tego??? Caravelle i Multivany miały światła przednie dzielone na dwie żarówki, ale nie mam możliwości sprawdzenia jak tam te światła działają. Czy ktoś wie jak temu zaradzić żeby xenon świecił cały czas???
    janusz2008
    Level 33  
    Oczywiście że się da,robiłem to w B5. Nawet sterowanie zostało to samo po przerobieniu silniczków i dołożenie sprysków sterowane manetką wycieraczek.
    650ccm
    Level 13  
    Spryskiwacze już są podłączone, a nad poziomowaniem pracuję. Janusz2008 napisz jak to zrobić, bo nie wiem czy trzeba może zmienić jakiś przekaźnik od świateł czy coś w komputerze programować??
    jarewa
    Level 31  
    piwko wrote:
    Rozumiem, iż poziomowanie i spryskiwacze też dołożyłeś

A po co? i tak jeden kij lampa straciła homologacje wiec dołożenie tych bajerów i tak mija się z celem.
    650ccm
    Level 13  
    Jest ktoś w stanie udzielić odpowiedzi na zadane pytanie czy będą teraz prowadzone typowe "forumowe" dyskusje nie na temat?
    650ccm
    Level 13  
    naprawdę nikt nie jest w stanie udzielić porady w temacie??
    domex32
    Moderator of Cars
    Na tym forum nie udzielamy porad nie zgodnych z prawem.

Załóż oryginalne reflektory, wtedy podpowiemy co i jak.
    pioart
    Level 38  
    Nie dam prostej odpowiedzi, bo jak sam do tego dojdziesz, będziesz miał większą satysfakcję. Problem masz w przełączaniu świateł. W H4 światła działają zamiennie, mijania>drogowe>mijania, ale jak pociągniesz manetkę to świecą mijania+drogowe, podejrzewam, że w momencie „błyśnięcia” drogowymi układ działa prawidłowo, przesłona bi-xenon podnosi się xsenon nie rozłącza się i zaświeca H 7. Pomyśl jak doprowadzić do tego, aby nie w wyłączały się mijania /w standardowych reflektorach/. I to tyle. Jeśli się mylę niech ktoś poprawi.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    650ccm wrote:
    przerzuca przesłonkę na bixenon jednak odcina zasilanie przetwornicy i xenon gaśnie

Dołóż diodę 5A między przewód zasilający długie a zasilanie przetwornicy i wymień bezpiecznik od długich z 10A na 15A i będzie świecić poprawnie tylko nie wiem jak to zniesie instalacja od długich na dłuższą metę .