Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
HELUPOWER
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Hydraulika- pompa nie ciągnie wody z ujęcia

29 Wrz 2014 13:15 4113 9
  • Poziom 11  
    Witam kolegów,
    mój problem dotyczy instalacji hydraulicznej w starym domu,
    z tego co mi wiadomo instalacja zepsuła się kilka lat temu- chyba 6 dokładnie,
    a objawem było częstsze włączanie się hydroforu.
    Wezwany wówczas hydraulik stwierdził, że problem jest w zaworze zwrotnym w ziemi a naprawa będzie kosztowana, tak więc jego ówcześni mieszkańcy dali sobie z tym spokój i zaczęli korzystać ze studni.
    Niedawno chciałem uruchomić hydrofor, tak więc rozebrałem go, wyczyściłem, złożyłem i podłączyłem ponownie,
    jednak pomimo kilkukrotnego zalewania, wypompowywał on jedynie zalaną wodę a nie chciał zaciągnąć wody z ziemi.
    Tak więc rozkułem podłogę i dokopałem się do wspomnianego zaworu, który okazał się być w dobrym stanie, jednak wyjąłem "grzybek" i próbowałem uruchomić instalację bez niego, jednak efekt nadal był ten sam.
    Następnie wyciągnąłem grzybek z zaworu zwrotnego na wyjściu hydroforu upewniając się, że problem nie jest z tej strony-nie przyniosło to efektu.
    Kopiąc znalazłem jedno niepewne łączenie rur-był luz poprzeczny na kolanku, jednak po ponownym złożeniu go, luz nie zniknął, choć gwint nie był zerwany (za głęboko nacięty?) jednak wycieku tam nie widziałem.
    Sądząc, że może świder zamulił się od nieużywania, spróbowałem go przepchać podłączając hydrofor wyjściem do rury zasilającej, a następnie lejąc wodę do otworu zasilającego pompy.
    Jednak po wpompowaniu w ziemię kilkudziesięciu litrów nadal jest bez zmian (wyciek na wspomnianym kolanie nie pojawił się).
    W zasadzie jestem niemal pewny, że diagnoza to zamulony świder lub pęknięta rura i trzeba robić nowy odwiert, jednak chciałem się poradzić bardziej doświadczonych kolegów.
  • HELUPOWER
  • HELUPOWER
  • Specjalista elektronik
    A może poziom wody gruntowej tak się obniżył, że hydrofor nie da rady jej pociągnąć? Jak jest 10m (albo więcej), to się nie da.
  • Poziom 11  
    Woda gruntowa jest już na ok 3-4 m- widzę to w studni,
    odwiert jest podobno na 17 m.
    Czy sądzicie, że podejrzewane przeze mnie zamulenie świdra przez nieużywanie nie jest dobrym tropem?
  • Poziom 14  
    Oprócz poziomu lustra wody znaczenie ma również pozioma odłegłość od pompy do studni, jeżeli odległość jest rzędu nastu lub kilkudziesięciu metrów, to nawet przy lustrze 3 m poniżej poziomu postawienia pompy mogą być problemy
  • Specjalista elektronik
    Najlepiej byłoby zmierzyć podciśnienie, jakie daje pompa - przy głębokości lustra wody 4m podciśnienie 0.5 bara powinno zassać wodę do pompy - jeśli tego nie robi, to coś jest zapchane, a jeśli nie ma takiego podciśnienia, to pompa źle działa, być może jest nieszczelna.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    twardy161 napisał:

    Kopiąc znalazłem jedno niepewne łączenie rur-był luz poprzeczny na kolanku, jednak po ponownym złożeniu go, luz nie zniknął, choć gwint nie był zerwany (za głęboko nacięty?) jednak wycieku tam nie widziałem.


    Masz nieszczelność na ssaniu pompy, musisz to porządnie uszczelnić a nie szukać nie wiadomo czego.
  • Poziom 11  
    Sądzisz, że brak wycieku na tym kolanku podczas gdy wodę pompowałem w ziemię-nie świadczy o braku nieszczelności tam?
    Dodam, że instalacja działała wiele lat z tym połączeniem.
  • Poziom 11  
    Temat rozwiązany- to rzeczywiście była nieszczelność na ssaniu,
    przeprowadziłem masę prób aby to ustalić ale woda z ujęcia zaczęła być wreszcie pobierana, dodam tylko, że czasem nieszczelność da się usłyszeć w czasie pracy pompy.