Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

WDC WD7500EARS - Dysk twardy raz działa - raz nie raz szybko, raz wolno

30 Wrz 2014 10:10 1785 4
  • Poziom 9  
    Witajcie. Męczę się z pewnym komputerkiem który doprowadza mnie do szału :-P

    Spec:
    Ram - 4GB DDR3 1600
    Płyta główna - FM2-A55M-E33 // AMD A55 chipset
    Dysk twardy - WDC WD7500EARS-00Y5B1 (750GB)- podaje to co pisze w HDTUNE bo na dysku nic nie ma.
    Zasilacz - Logic 500W
    Karta graficzna - GeForde GT640
    Procesor - AMD Athlon x4 740 Quad Core 3.20GHz

    Problemy zaczęły się podczas przeinstalowania windowsa. Podczas instalacji procenty stały w miejscu i wyskakiwał błąd - 0x800704SD na dysku nie było ważnych danych, ale nawet pod linuxem nie mogłem ich przenieść/skopiować na dysk zewnętrzny. Kopiowało pare plików i komunikat - coś w stylu 'read failure'

    Wyzerowałem dysk - program dołączony do Parted Magic (MHDD nie wykrywał tego dysku. Próbowałem kombinować w biosie bo w standardzie jest na AHCI. Przestawiałem na IDE, podłączałem do innych portów, ale nadal nie mogło znaleźć tego cholernego dysku)

    Po wyzerowaniu i utworzeniu tablicy, formacie i utworzeniu partycji system jakoś się zainstalował.
    Ogólnie komputer chodził szybko (szybko otwierał programy, grało sie na full detalach w CS:GO)
    Następnego dnia dupa - nie znajduje dysku
    Po przełożeniu do innego portu, a czasami poruszaniu kablem zasilania dysk znowu sie pojawiał, ale system się rozwalił.
    Znowu podczas kolejnej instalacji było 999999 błędów.
    Próbowałem chkdsk to cały czas - błąd 50 dysk zabezpieczony przed zapisem

    Wyzerowałem dysk ponownie, wziąłem komputer od kolegi. Włożyłem dysk, zainstalowałem system bez problemu i u niego wszystko działało.
    (w między czasie wyjąłem bateryjkę od BIOSU w tym 2 komputerze na całą noc)
    Później włożyłem baterię, przełożyłem dysk do tego nieszczęsnego komputera, sformatowałem partycje systemową i położyłem system na nowo - również bez problemu się zainstalował. Dysk był widoczny

    Dzisiaj odpalam komputer i dupa. Znowu nie widzi dysku. Poruszyłem kablami (wyłączony komputer), włączyłem i znowu działa, ale system jest cholernie niestabilny - w sensie wszystko wolno chodzi aż się płakać chce.

    Zrobiłem test tej kości 4GB - program MEMTEST ( 0 błędów )
    Wymieniłem kable SATA - nowe (to samo), od kolegi z komputera (to samo)

    Teraz wziąłem zasilacz od swojego starego komputera ( taki sam Logic 500w )bo myślałem, że to wejscia od zasilania coś szfankują. Nadal to samo.

    System póki co się uruchamia, ale chodzi raz szybko raz wolno, dysk sie pokazuje w BIOS, a raz nie. Już nie mam pomysłów.
    Foto z HDTUNE (fotki bo nie chce tamtego kompa obciążać teraz podczas skanowania)
    Skanowanie dysku potrafiło iść po <2mb/s


    Oczywiście jeśli BIOS nie wykrywa dysku to DIODA na obudowie od dysku w ogóle się nie świeci. Więc to coś z kablem zasilającym ? może to wejście zasilania w dysku ? bo sprawdzałem na 2 zasilaczach (wcześniej działało wszystko więc wina zasilacza to raczej nie jest. Wiem, ze to niezbyt dobry zasilacz, ale wcześniej działało) - nawet pod włączonym komputerem delikatnie poruszałem kablem zasilającym od dysku i się nie zawieszał. Ja już nie wiem co jest grane.

    Dziwi mnie fakt, że czasami ten dysk działa dobrze, a czasami niewiadomo co się dzieje.
    Proszę o pomoc :(
    Na ostatnim obrazku zakładka 'health' - po ponownym uruchomieniu (znowu więcej błędów)

    WDC WD7500EARS - Dysk twardy raz działa - raz nie raz szybko, raz wolno WDC WD7500EARS - Dysk twardy raz działa - raz nie raz szybko, raz wolno WDC WD7500EARS - Dysk twardy raz działa - raz nie raz szybko, raz wolno WDC WD7500EARS - Dysk twardy raz działa - raz nie raz szybko, raz wolno

  • Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Problemy z odczytem i zapisem, może wskazywać na problemy z mechanika lub głowicami. Skan z HDTune nie jest zbyt dobry do weryfikacji stanu dysku. Powierzchnię sprawdź w MHDD, ewentualnie HDDScan po wyłączeniu wszystkich zbędnych programów używających dysku, w tym monitor antywirusowy. W czasie testu w HDDScan nie wolno nic robić na PC poza tym bo wyniki będą jeszcze bardziej wypaczone.
  • Poziom 9  
    MHDD - slave devices not supported
    przestawiałem z AHCI na IDE
    ale nadal to samo. Więcej opcji nie ma.

    HDDScan co konkretnie mam tam ustawić. Bo wziąłem 'weryfikację' to nie ma żadnego paska postępu. Słychać jak dysk pracuje, ale nic poza tym.

    Może najlepszym rozwiązaniem będzie jak po prostu kupię nowy dysk ?
  • Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Masz wziąć test odczytu - READ. Potem w najniższym oknie kliknąć dwa razy LPM na RD-READ, pojawi się oko z trzema kartami z paskiem postępu. Po zakończeniu testu wstaw screen z zakładki Map oraz Graph. By zobaczyć postęp, musisz kliknąć 2 razy na wykonywany test w najniższym oknie, tak jest tylko informacja, że test trwa i jaki test.