Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung CTN264EA01 - wywala bezpiecznik

kamilboczek 01 Paź 2014 22:33 2100 8
  • #1 01 Paź 2014 22:33
    kamilboczek
    Poziom 17  

    Witam!
    Mam płytę indukcyjną, model jak w temacie. Po próbie załączenia któregoś pola wyskakuje bezpiecznik w rozdzielni głównej w domu. Płyta podłączona pod jedną fazę.

    0 8
  • #2 01 Paź 2014 22:35
    kokapetyl
    Poziom 43  

    kamilboczek napisał:
    Płyta podłączona pod jedną fazę.

    Mało, mało danych.

    0
  • #3 01 Paź 2014 22:40
    kamilboczek
    Poziom 17  

    Płyta po załączeniu bezpiecznika w domowej rozdzielni sygnalizuje dźwiękiem, że działa.
    Zauważyłem że po odłączeniu jednego przewodu fazowego (czarnego) płyta nie wyłącza bezpieczników, no ale też nie działają pola grzewcze.

    0
  • #4 01 Paź 2014 22:52
    kokapetyl
    Poziom 43  

    kamilboczek napisał:
    Płyta podłączona pod jedną fazę.
    kamilboczek napisał:
    Zauważyłem że po odłączeniu jednego przewodu fazowego (czarnego) płyta nie wywala bezpieczników

    Jak może "wywalać" skoro została pozbawiona zasilania.

    Dodano po 8 [minuty]:

    Kolego, jesteś już z dużym stażem na forum i nie wiesz, że należy oprócz opisu problemu podać dokładne informacje techniczne.
    Płyta nowo instalowana, czy już działała pod tą instalacją.
    Moc tej płyty, jakie zabezpieczenie na linii zasilania, czy są inne odbiorniki na tej linii.

    0
  • #5 01 Paź 2014 23:01
    kamilboczek
    Poziom 17  

    Tak jak wcześniej pisałem, dopóki pole nie zostanie załączone, to płyta podświetla się. W momencie załączenia przekaźnika w płycie wywala bezpiecznik.

    Płyta działała już na tej linii, jest na osobnym obwodzie(tylko płyta, bezpieczniki w domu są ok.
    Jest to płyta którą można podłączyć pod jedną, lub dwie fazy.
    U mnie działała pod jedną przez trzy lata.

    0
  • #6 23 Cze 2015 19:54
    Raku2008
    Poziom 9  

    kamilboczek jak rozwiazałes swój problem co było uszkodzone?

    0
  • #7 28 Cze 2015 11:01
    antekch
    Poziom 20  

    Uszkodzony chyba moduł mocy. Lepiej kup innej firmy, np: nowy wypust Amiki lub Electrolux. Ja tylko dobrze radzę ,żeby nie było niekończących się problemów i kosztów.

    0
  • #9 19 Gru 2016 20:48
    pssystem.com.pl
    Poziom 9  

    Witam!

    Mam podobny problem...
    Wymieniłem w module lewym dwa tranzystory, mostek, diody Zenera i jeden rezystor SMD 10Ω bo był uszkodzony...

    Płyta nadal robi zwarcie. Wystarczy, że spróbuję uruchomić choćby pole na prawym module i znowu trach, i po bezpiecznikach. Kiedy odłączę lewy moduł na samym prawym pracuje OK.
    Co jeszcze mogę sprawdzić?

    0