Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomiary ochronne IT SONEL MPI 525

kracek2 01 Oct 2014 23:18 2943 4
Wago
    kracek2
    Level 13  
    Witam.

Podłączyłem silnik do szafy sterowniczej na kopalni, która jest zasilana z sieci IT 3x500V.
    Następnie kazano wykonać mi pomiary ochronne. Wykonałem pomiar rezystancji przewodów zasilających silnik napięciem 2500V. Tylko co z SWZ w takiej instalacji?
    Miernik jaki mam do dyspozycji to MPI-525, który wg. specyfikacji może pracować przy max. napięciu 440V. Poprzedni elektryk wykonywał pomiary tym miernikiem, tylko nie wiem jak:( Niestety nie ma z nim kontaktu. Z tego co mi powiedzieli koledzy z pracy to łączył przewód fazowy z ziemią i coś liczył,mierzył i mu wychodziło. Tylko co on mógł liczyć i czy na pewno zwierał fazę do ziemi- w jakim celu?
    Proszę o łopatologiczną pomoc w tej kwestii bo nie miałem do tej pory do czynienia z sieciami IT
  • Wago
    User removed account
    Level 1  
  • Wago
    kracek2
    Level 13  
    Podłączyłem. Nie oznacza że on już działa(instalacja w budowie)
    Człowiek uczy się całe życie. Jak nie ma od kogo to kombinuje sam i od tego są między innymi fora branżowe. Książka nie wszystko wyjaśni-to tylko teoria, praktyka czasami się różni.
    zdzisiek1979
    Level 38  
    Zaznaczam z góry że nie mam z tym do czynienia :!:
    Osobiście stwierdzam że temat pomiarów w sieciach IT tak naprawdę jest jakimś tabu co prawda można znaleźć coś niecoś o tym ale jakoś nikt się mocno nie rozpisuje.
    To takie moje wnioski i przemyślenia.
    Masz napięcie 500V ale między fazowo. By dokonać pomiarów w sieci IT która jest odseparowana od otoczenia trzeba ją lekko na czas pomiaru zmienić w TN.
    Trzeba uziemić punkt środkowy gwiazdy ( zakładam że trafo jest na uzwojeniu wtórnym w układzie gwiazda ) poprzez mostek ale z ważną rzeczą musi być zabezpieczenie na wypadek naszych błędów.
    Jeśli dokonamy uziemienia to wyjdzie nam napięcie 500V / 3√ = ~289V między fazą a elementami przewodzącymi uziemionymi.
    Teraz możemy zmierzyć prąd doziemienia. Mając wynik pętli liczymy max dopuszczalną wedle zastosowanego zabezpieczenia ( są dwa rodzaje sieci sieć z przewodem N i bez i są do tego dwa wzory ) i sprawdzamy czy spełniony jest warunek. Jeszcze trzeba zmierzyć uziemienie i sprawdzić czy mieści się w wyliczonym dopuszczalnym tu mam w książce gdzie zajrzałem że uziemienie zmierzone musi być poniżej 20Ω.

Trzeba ustalić max wartość napięcia dotykowego bezpiecznego i na tej podstawie określić czas wyłączenia zabezpieczenia a z tym związany prąd wyłączający zabezpieczenie ale posiłkując się literaturą nie mam tam nic w twoim zakresie 500V.

Nie wiem na ile namotałem w tym ale to tak jak ja to rozumiem. Nie miałem z tym akurat styczności.Mieliśmy co prawda takie sieci ale to był wymóg do maszyny z kanady czy USA nie pamiętam.

Mimo to może by praktycy w tych sieciach grzebiący troszkę naświetlili temat sieci IT by młodzi mogli zaspokoić głód wiedzy :D
    kracek2
    Level 13  
    I o takie wypowiedzi chodzi.
    W różnych książkach pisze to samo tylko w inne słowa ujęte-a praktyka swoje.
    Ma kolega rację o pomiarach w IT jest mało jak nie bardzo mało napisane w literaturze i w szeroko pojętej sieci.