Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dodatkowy akumulator podtrzymujący zasilanie

tofik1778983 03 Oct 2014 12:22 2058 4
    tofik1778983
    Level 10  
    Witam.
    Posiadam taki oto akumulatorek
    Link
    12V / 1,3Ah
    Chciałbym użyć go jako dodatkowe źródło podtrzymujące zasilanie gdy samochód nie jest używany.

1. Czy mogę go ładować bezpośrednio z instalacji samochodu czy potrzeba zrobić jakiś dodatkowy układ ładowania?
    2. Jak ładować taki akumulator w domu?

Mam zasilacz warsztatowy 0-15V 1A wiem że napięcie ładowania powinno wynosić 13,6V czas ładowania ok 10h ale co z prądem? Trzeba jakoś ograniczać?
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ten akumulatorek ma tylko 1,3 Ah, więc bardzo mało. Zyski z twojego pomysłu będą znikome. Zauważ, że to tylko mały procent fabrycznego akumulatora. Zabawa pozbawiona sensu. Owszem, stosuje się podobne rozwiązania fabryczne, z dwoma akumulatorami, jednak zasilają one jedynie wydzielone obwody. Mają spełnić funkcję podtrzymania, przy zaniku zasilania głównego.
    Tak więc zabawa nie warta zachodu.
    Co do ładowania, wybacz, na forum napisano już wystarczająco. Użyj funkcji "szukaj" i czytaj do woli.
    tofik1778983
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Akumulator ma podtrzymywać sterownik na atmega328p, który pobiera ok. 60mA, więc raczej wystarczy.
    balonika3
    Level 37  
    tofik1778983 wrote:
    Akumulator ma podtrzymywać sterownik na atmega328p, który pobiera ok. 60mA, więc raczej wystarczy.
    A fabryczny akumulator nie wystarczy?
    mojekonto23
    Level 11  
    Też mnie ten temat interesuje. Ale odpowiedzi na poziomie znikomości zysku z takiego rozwiązania to sobie w buty wsadźcie! Pytanie było konkretne: jak ładować dodatkowy akumulator żelowy (lub AGM) w instalacji samochodowej. Odpowiedzi brak pomimo, że wypowiadali się sami znawcy tematu:(.
    To po co mi dodatkowy aku w aucie, to nie wasza sprawa. Więc albo odpowiadajcie na pytania albo nie zawracajcie 4liter.

Moderated By szymitsu21:

Pytania i odpowiedzi kolegów wynikają z tego, że być może są dużo łatwiejszymi i lepszymi rozwiązaniami?

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.