Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

wzmacniacz operacyjny u741

03 Paź 2014 23:56 1668 18
  • Poziom 9  
    Witam,

    Jestem zupełnym laikiem, ale chciałem sobie zmontować do samochodu shiftlight (taka lampeczka co zapali się przy określonych obrotach).
    Znalazłem więc do mojego modelu konkretną instrukcję.
    Tutaj jest strona www (po japońsku) http://www1.bbiq.jp/burialc2/revlamp/index.html

    A tutaj sam schemat.
    wzmacniacz operacyjny u741

    Kupiłem więc podzespoły, chociaż zamiast opornika 5kOhm mam 5k1, zaś zamiast 2SK2382 mam IRF640N.

    No i teraz problem polega na tym, że gdy testuję układ z diodą czerwoną to podaję na zasilanie uA741 8,8V (z baterii) i tak samo na anodę diody podaję z tej baterii napięcie, zaś wszystkie masy z tego schematu mam podłączone do bieguna - baterii.

    Jako sygnału na uA741 podaję 3,2 V z baterii i niestety niezależnie od tego jak ustawię potencjometr to nic z tego nie wychodzi i dioda się nie zaświeca.

    Potencjometr ma trzy nóżki, więc dwie zmostkowałem od strony tego rezystora 500Ohm, a trzecia poszła na spotkanie z masą i tranzystorem.

    Gdy mierzę napięcie sygnału za opornikiem 5k1 to już jest nikłe, a gdy sprawdzam je na wejściu do tranzystora to nic mi multimetr nie pokazuje.

    Czy zrobiłem jakiś błąd? Pomocy :)
  • IGE-XAO
  • Pomocny post
    Moderator Projektowanie
    Układ ma kilka błędów, dlatego ja nie do końca dowierzam tym wynikom pomiarów napięć z prędkościomierza, a na tym opiera się jego działanie:
    1.
    Użyto WO typu 741, który nie działa przy tym zasilaniu z napięciami na wejściach i wyjściu niższymi od ok. 3V. Należało tu użyć raczej np. LM358.
    2.
    MOSFET (użyto IRF640, który jest poprawnie dobranym zamiennikiem 2SK2382) nie włącza się skokowo ale płynnie. W efekcie LED i brzęczyk będą włączać się stopniowo w pewnym przedziale obrotów.
    3.
    W szereg LED powinien być włączony opornik rzędu 330 Ohm.

    Masz ten sam samochód/ typ prędkościomierza?
    Mierzyłeś te napięcia A i B?
    Wykonałeś wszystko wg opisu? http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl...%25BF%25E3%2583%25BC%26biw%3D1280%26bih%3D874

    Układ należałoby przekonstruować - użyć LM358 zamiast 741, drugi wzm. LM358 jako komparator włączający LED i brzęczyk, jako napięcie referencyjne użyć np. LM4041.
  • Admin grupy audio
    Moim zdaniem da się to zrobić na 741 ale niestety konkretne rozwiązanie układowe należy dopasować do posiadanego obrotomierza.
    W linku ktoś sobie zrobił układ do tego co on ma (i zrobił chyba trochę "na pałę"), nie musi to działać z każdym obrotomierzem. Wątpliwe jest użycie wzmacniacza różnicowego. Tu jest potrzebny komparator, a nie wzmacniacz różnicowy.

    Ten układ działa "na słowo honoru".
  • IGE-XAO
  • Poziom 9  
    1. 741 działa chyba wg tego co znalazłem w zakresie +- 15V na wejściu. Czy może jednak źle rozumiem Input voltage w datasheet?

    2. Chodzi o to, żeby było płynnie właśnie :) Czyli tutaj jest ok.

    3. Dlaczego jeszcze jeden opornik w szeregu z LED?

    Mam dokładnie ten sam obrotomierz, wartości podane w tej instrukcji są poprawne.

    Co to znaczy komparator zamiast wzmacniacza?
    Wiem, że może dużo wymagam na początek, ale jednak mam taki sam obrotomierz i chciałbym właśnie wykorzystać ten sygnał B+ B-.

    Może ktoś z Was mógłby mi taki schemat stworzyć? Bo nie mam pojęcia jak to powinno zadziałać ;)
  • Admin grupy audio
    No dobra, a co chcesz osiągnąć - sygnalizację przekroczenia określonych obrotów, czy chcesz by dioda (i buzzer) płynnie sygalizowały obroty? Drugie rozwiązanie jest dziwne, bo przecież to wszystko (oprócz diody) masz z silnika. Każdy kto trochę jeździ, po dźwięku silnika słyszy kiedy należy zmienić bieg.
  • Poziom 9  
    Artur k. chodzi o płynne zaświecanie po przekroczeniu określonej liczby obrotów.
    I bynajmniej nie chodzi o sens takiego rozwiązania :) Raczej o wizualną stronę i chęć zmontowania i zrozumienia takiego układu ;)
  • Admin grupy audio
    A co chcesz w tym układzie rozumieć? Jak on działa i dlaczego? Z tym nie ma problemu, wytłumaczę Ci bez montowania.
    Natomiast jeśli chodzi o sens sygnalizacji obrotów jasnością LED-a, to nie ma żadnego bo masz obrotomierz. Co innego gdybyś chciał mieć sygnalizację przekroczenia określonej wartości obrotów - to ma sens w sporcie bo masz informację "zmień bieg" i nie musisz obserwować obrotomierza. Świecenie diody zauważysz nawet kątem oka, zaś obserwować jednocześnie drogę i obrotomierz nie jest łatwo. :)
  • Poziom 9  
    Artur k. no i właśnie o to mi chodzi, żeby dioda zaczęła się zapalać po przekroczeniu pewnego poziomu obrotów. Dajmy na to 4krpm i zapaliła się maksymalnie przy 5krpm.
    Może zamiast dyskutować nad sensem tego zastosowania podpowiesz mi jak powinien taki układ wyglądać. Krok po kroku, bo dopiero raczkuję ;)
  • Moderator Projektowanie
    Artur k. napisał:
    Moim zdaniem da się to zrobić na 741 ale niestety konkretne rozwiązanie układowe należy dopasować do posiadanego obrotomierza.
    W linku ktoś sobie zrobił układ do tego co on ma (i zrobił chyba trochę "na pałę"), nie musi to działać z każdym obrotomierzem. Wątpliwe jest użycie wzmacniacza różnicowego. Tu jest potrzebny komparator, a nie wzmacniacz różnicowy.
    Ten układ działa "na słowo honoru".

    Z powodu LM741 działa tylko dla Uwe> ok 3V i Uwy> ok. 3V - ale to wystarcza.
    Wzmacniacz różnicowy jest potrzebny, gdyż pomysł zasadza się na pomiarze różnicy napięć w punktach B- i B+.
    Być może dałoby się mierzyć inaczej napięcia (w innych punktach/nie-różnicowo) - i wtedy wystarczyłby komparator ale tego nie wiemy, opieramy się tu na pomyśle autora z linku.
    matg2002 napisał:
    1. 741 działa chyba wg tego co znalazłem w zakresie +- 15V na wejściu. Czy może jednak źle rozumiem Input voltage w datasheet?

    Źle rozumiesz, to przy zasilaniu symetrycznym, a i wtedy trzeba patrzeć na "Input Voltage Range" i "Output Voltage Swing" - str.2 i 3 - http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm741.pdf
    matg2002 napisał:
    3. Dlaczego jeszcze jeden opornik w szeregu z LED?

    A czym jest ograniczony prąd LED-a? - tylko rezystancją nie do końca otwartego MOSFET-a, być może to wystarczy.
    matg2002 napisał:
    Co to znaczy komparator zamiast wzmacniacza?

    A to sobie doczytaj.

    Mierzyłeś napięcie miedzy punktami B- i B+ ?
    Wykonałeś wszystko wg opisu? http://translate.google.pl/translate?hl=...%25E3%2583%25BC%26biw%3D1280%26bih%3D874 ?
    Drugi raz o to pytam.
  • Poziom 9  
    trymer01 napisał:
    Mierzyłeś napięcie miedzy punktami B- i B+ ?
    Wykonałeś wszystko wg opisu? http://translate.google.pl/translate?hl=...%25E3%2583%25BC%26biw%3D1280%26bih%3D874 ?


    Tak mierzyłem, napisałem że ta tabela z linku jest poprawna.

    Wg opisu... No niewiele to tłumaczenie daje, już wcześniej próbowałem je zrozumieć, ale zmontowałem układ wg schematu więc nie wiem dlaczego coś miałoby być źle.
  • Moderator Projektowanie
    Zmień WO na LM358 - użyj jednego WO, z drugiego zrób wtórnik napięciowy (we- na wyjście, wejście + do masy, wyjście "wisi"), oporniki 33k zmień na 30k, zamiast 500 Ohm +1k reg wstaw 10k (od 5,1k do masy) ze ślizgaczem do bramki.
  • Admin grupy audio
    trymer01 napisał:
    A czym jest ograniczony prąd LED-a? - tylko rezystancją nie do końca otwartego MOSFET-a, być może to wystarczy.

    Właśnie dlatego, że mosfet nie jest do końca otwarty i nigdy nie będzie w tym układzie, uważam to rozwiązanie za wątpliwe. Weź pod uwagę opisaną zasadę działania - powyżej obrotów X ma się zapalać dioda i płynnie zwiększać jasność wraz ze zwiększaniem obrotów.
    Ten prosty układ jest na tyle prosty że nie z każdymi egzemplarzami elementów można to osiągnąć.
    Dlatego uważam, że jest zrobiony "na pałę" - zadziałało, więc ktoś się tym pochwalił.
    Ten układ jest zrobiony przez laika, dla laików i jak widać są tacy laicy, którym to nie działa i nie wiedzą dlaczego i my też tego nie wiemy, a może to być kwestia konkretnych egzemplarzy elementów.

    Na pewno da się to zrobić bardziej poprawnie, mierząc napięcie w innym punkcie, wymagałoby to zrysowania schematu obrotomierza.

    Zmiana WO moim zdaniem nie jest konieczna, zaś przeróbka obwodu sterowania mosfeta którą zaproponowałeś - jak najbardziej. Dodatkowo oczywiście to o czym była mowa wcześniej - rezystor szeregowo z diodą.
  • Poziom 9  
    Artur k. trymer01 właśnie mam takie wrażenie, że ten mosfet mi się nie otwiera, bo nie mam na drenie żadnego prądu. :(

    Czy mógłby któryś z Was narysować mi jak zmienić ten obwód sterowania tranzystorem?
  • Moderator Projektowanie
    Jeśli MOSFET ma wysokie Vgsth to po to przewidziano regulację podkówką 1k - tyle, że ta regulacja jest zbyt mała ( i np. z tego powodu nie działa).
    Układ jest "dziadowski" bo sposób działania bedzie zależał np. od temperatury (Vgsth) - a w samochodzie to -30 do +60 stC.
    Zmiana 741 na LM358 wg mnie może być potrzebna, np. z tego powodu, że w tym układzie 741 da na wyjściu max 9V a układ chce Ku x Uwe=3,3 x 3,5V= ok. 11,5V, a przede wszystkim dlatego, że nie znamy Uwe - znamy tylko różnicę B- i B+. Jeśli napięcia w pkt. B- czy B+ są w okolicach zera to układ nie będzie działał właściwie nawet jeśli różnica wynosi 3,5V.

    Do autora - jesteś jednym z milionów amatorów, którzy dali się nabrać na chłam, jakiego pełno w sieci. To badziew, o wątpliwym działaniu, celowości zastosowania. Nie warty poprawy, chociaż sposób Ci podałem.
  • Poziom 9  
    trymer01 ehhh, sposób mi może i podałeś, ale jednak nie jestem elektronikiem i nie wiem co to znaczy zrobić wtórnik napięciowy.
    Poza tym co do 741 to na wyjściu w tej chwili daje mi on spokojnie ponad 11V co przed chwilą sprawdziłem multimetrem.

    Nie do końca rozumiem dlaczego każdy temat na elektrodzie tak wygląda.
    Jak ktoś ma problem na forum mojego modelu auta to krok po kroku prowadzę go do rozwiązania robiąc zdjęcia, rysunki, nawet czasem nagrywając wideo.

    A tutaj tylko krytyka pomysłu i powtarzanie wciąż tego samego.

    Jeśli wiecie jak to zrobić (a przypuszczam że wiecie doskonale) to czy nie szybciej byłoby narysować te kilkanaście kresek zamiast tak drążyć bez rozwiązania problemu?
  • Admin grupy audio
    trymer01 napisał:
    kład jest "dziadowski" bo sposób działania bedzie zależał np. od temperatury (Vgsth) - a w samochodzie to -30 do +60 stC.

    Od temperatury też, ale nie tylko, dlatego od początku pisałem:

    Artur k. napisał:
    niestety konkretne rozwiązanie układowe należy dopasować do posiadanego obrotomierza.
    :)
    I da się to zrobić, tylko pytanie czy jest sens bo:
    trymer01 napisał:
    To badziew, o wątpliwym działaniu, celowości zastosowania.


    Dodano po 6 [minuty]:

    matg2002 napisał:
    eśli wiecie jak to zrobić (a przypuszczam że wiecie doskonale) to czy nie szybciej byłoby narysować te kilkanaście kresek zamiast tak drążyć bez rozwiązania problemu?
    Wiemy jak to zrobić poprawnie, tyle że narysowanie kresek to nie wymiana koła. Od projektu do działającego układu daleka droga. Układ należy zaprojektować, zbudować i sprawdzić czy i jak działa. Takie są realia projektowania elektroniki. Ty o tym nie masz pojęcia dlatego:
    matg2002 napisał:
    Nie do końca rozumiem dlaczego każdy temat na elektrodzie tak wygląda.

    Bo za elektronikę biorą się laicy, dla których zaprojektowanie układu to narysowanie kilku kresek, a rzeczywistość jest zupełnie inna - trudna do pojęcia dla wielu ludzi. Absolutnie nikt nie jest w stanie zaprojektować układu tak, by po zbudowaniu od ręki działał poprawnie w każdych warunkach.
    Jakbym Ci narysował kilka kresek "z pamięci", a Ty byś zbudował i by nie działało zgodnie z oczekiwaniami, to miałbyś pretensję do mnie że Ci zły schemat podesłałem? Właśnie dlatego nie narysuję ani pół kreski, mam nadzieję że Kolega trymer01 też nie. :)

    Jeśli tego nie rozumiesz, to niestety... zejdź na ziemię i zrewiduj swoje poglądy.

    Nawet piekarz jak wymyśli przepis na chleb, to musi go dopracować bo nigdy nie wychodzi od razu. Mało tego - nawet jak powielasz sprawdzony przepis na chleb, to i tak rzadko za pierwszym razem wychodzi dobrze, chyba że masz szczęście...
  • Moderator Projektowanie
    matg2002 napisał:
    Artur k. trymer01 właśnie mam takie wrażenie, że ten mosfet mi się nie otwiera, bo nie mam na drenie żadnego prądu :(
    Czy mógłby któryś z Was narysować mi jak zmienić ten obwód sterowania tranzysorem?

    A po co, jeśli
    matg2002 napisał:

    Gdy mierzę napięcie sygnału za opornikiem 5k1 to już jest nikłe, a gdy sprawdzam je na wejściu do tranzystora to nic mi multimetr nie pokazuje.
    Czy zrobiłem jakiś błąd? Pomocy :)

    Niskie napięcie z 741 - nie wysterujesz MOSFET-a.
    Możesz zmienić te oporniki 500 Ohm+1k - pisałem wyżej - na 10k.
    W końcu jak zasilasz WO? - z baterii 8,8V czy - ? - bo na wyjściu 741 da 11V ale przy ok. 13V zasilania a nie 8,8V, i to tylko bez obciążenia.
    Dostałeś wiele wskazówek, tylko ich nie rozumiesz.
    Piszesz, "dlaczego każdy temat na elektrodzie tak wygląda?" - tak się wydaje laikowi. Tu trzeba znać podstawy, aby rozmawiać. I nie wymagaj schematów, jeślibyś znał podstawy to byś sobie sam narysował na podstawie otrzymanych rad - ale to nadal byłby "badziew" - i to jest powód dla którego nikt tu nie chce tego rysować.
  • Poziom 9  
    trymer01 zapomniałem dopisać, że teraz zmieniłem baterię 8,8 na zasilacz 12V.
    Tak czy siak mam na wyjściu 741 ok 11V i teraz rozumiem, że takie napięcie wysteruje już mosfeta.

    W takim razie do czego służy ta pętla z potencjometrem? Do regulacji momentu zapalenia diody jak sądzę.
    Mam teraz po 741 500Ohm i potem idzie to na jedną nóżkę tranzystora, a na drugą idzie przez 500Ohm i 1kOhm potencjometr. Czyli już na pierwszym rezystorze tracę napięcie, potem coraz więcej na każdym oporniku, racja?
    Jeśli zamienię te rezystory na 10k to już w ogóle tam żaden prąd nie popłynie chyba.
  • Moderator Projektowanie
    matg2002 napisał:
    trymer01 zapomniałem dopisać, że teraz zmieniłem baterię 8,8 na zasilacz 12V.
    Tak czy siak mam na wyjściu 741 ok 11V i teraz rozumiem, że takie napięcie wysteruje już mosfeta.

    W takim razie do czego służy ta pętla z potencjometrem? Do regulacji momentu zapalenia diody jak sądzę.
    Mam teraz po 741 500Ohm i potem idzie to na jedną nóżkę tranzystora, a na drugą idzie przez 500Ohm i 1kOhm potencjometr. Czyli już na pierwszym rezystorze tracę napięcie, potem coraz więcej na każdym oporniku, racja?
    Jeśli zamienię te rezystory na 10k to już w ogóle tam żaden prąd nie popłynie chyba.

    Zmień jak pisałem. Tam ma płynąć jak najmniejszy prąd ( w granicach rozsądku), bo MOSFET-a nie steruje się prądem tylko napięciem. Daj 5,1k z wy. LM-a, następnie regulowany 10k do masy a jego ślizgacz do bramki MOSFEt-a.