Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AOMEI OneKey Recovery - własna partycja "Recovery"

sPeRaCz.PL 04 Oct 2014 16:58 25050 17
    sPeRaCz.PL
    Level 42  
    AOMEI OneKey Recovery 1.1 - własna partycja "Recovery"

Jest to DARMOWE narzędzie, które w kilku prostych krokach umożliwia użytkownikowi stworzenie własnej partycji "Recovery" przeznaczonej do odzyskiwania systemu lub wykonania obrazu systemu w dowolnej lokalizacji dysku.

Współpracuje z 32 bitowymi oraz 64 bitowymi edycjami systemów Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, Vista, oraz XP.

Źródło: http://www.backup-utility.com/onekey-recovery.html
    Pobieranie: http://www.aomeisoftware.com/download/ok/Onekey.exe
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    Dobry, przydatny program. Pytanie moje jest takie, czy jest sprawdzony i wypróbowany? To bardzo ważne przy archiwizacji danych z HDD i ich przywracaniu z pliku.
    sPeRaCz.PL
    Level 42  
    Testuję go od wersji 1.0 (obecna to 1.1). Problemów nie zauważyłem. Operacje są wykonywane szybko i sprawnie. Program mimo braku tłumaczenia na język polski jest prosty i intuicyjny w obsłudze.

Platformą testową w moim przypadku były Windows 8.1 Pro / Windows 7 Pro (x86/x64) oraz Windows XP Pro (x86/x64). Niestety na Windows Vista nie miałem możliwość sprawdzić zachowania programu gdyż nie posiadam licencjonowanej kopii. OneKey przetestowałem również na dwóch laptopach (HP oraz Lenovo). Co ciekawsze w przypadku Lenovo wykonałem backup oryginalnej partycji Recovery, którą celowo sformatowałem z poziomu GParted. Po jej przywróceniu poprze AOMEI OneKey Recovery funkcjonuje ona prawidłowo (po użyciu magicznego klawisza OneKey).
    swiercm
    sPeRaCz.PL wrote:
    Testuję go od wersji 1.0 (obecna to 1.1). Problemów nie zauważyłem. Operacje są wykonywane szybko i sprawnie. Program mimo braku tłumaczenia na język polski jest prosty i intuicyjny w obsłudze.

Platformą testową w moim przypadku były Windows 8.1 Pro / Windows 7 Pro (x86/x64) oraz Windows XP Pro (x86/x64). Niestety na Windows Vista nie miałem możliwość sprawdzić zachowania programu gdyż nie posiadam licencjonowanej kopii. OneKey przetestowałem również na dwóch laptopach (HP oraz Lenovo). Co ciekawsze w przypadku Lenovo wykonałem backup oryginalnej partycji Recovery, którą celowo sformatowałem z poziomu GParted. Po jej przywróceniu poprze AOMEI OneKey Recovery funkcjonuje ona prawidłowo (po użyciu magicznego klawisza OneKey).

Dzięki. Zatem niezła alternatywa dla LiveCD Linux i standardowych procedur? Oczywiście to pytanie pozostawiam do własnej oceny Userów.
    sPeRaCz.PL
    Level 42  
    Owszem. Oczywiście nie ma co tego softu porównywać chociażby do zaawansowanych komercyjnych produktów np: Acronisa czy też darmowych rozwiązań opartych na linuksie (RedoBackup / CloneZilla) bo nie ma to najmniejszego sensu, gdyż każde rozwiązanie ma swoje złe i dobre strony.

Reasumując: AOMEI OneKey Recovery jest narzędziem prostym / intuicyjnym przeznaczonym dla zwykłego "zjadacza chleba". Mam nadzieję, że projekt nie będzie porzucony lecz nadal będzie rozwijany (tj. ulepszany). Niewątpliwie brakuje mi kilku funkcji w tym programie, ale cóż ? Czego można oczekiwać od darmowego narzędzia ?
    swiercm
    sPeRaCz.PL wrote:
    Czego można oczekiwać od darmowego narzędzia ?

Przede wszystkim niezawodności w tym, do czego został stworzony, bo cóż nam po darmowym programie, skoro może powodować nieodwracalną utratę danych. Wszelkie bajery, to już dodatek, ale często ułatwiają pracę. Zobaczymy, jak projekt się rozwinie, czy też nie, w najbliższym czasie.
    Bądźmy optymistami.:)
    heniek222
    Level 12  
    Przetestowany jak dotąd na XP, Vista, Windows 7. Działa wyśmienicie i przede wszystkim darmowy.
    terry1996
    Level 18  
    Wiecie może jak dużą mam stworzyć partycję, by zmieściłby się na niej obraz? W obrazie zapiszę tylko system win 7 HP 64 i sterowniki.
    Czekam na odpowiedź.
    sPeRaCz.PL
    Level 42  
    terry1996
    Program automatycznie podpowiada minimalny rozmiar partycji.
    terry1996
    Level 18  
    Jak się już odtwarza recovery to można wybrać lokalizację?
    Tj np włoże drugi dysk to czy na nim mogę zainstalować system (i czy da się to zrobić jak jest mniejszy dysk - np zrobiłem recovery z dysku 500gb i odtworze na ssd 128gb)
    heniek222
    Level 12  
    terry1996
    Sa dwa sposoby tworzenia partycji recovery:
    Pierwszy całkowicie zautomatyzowany, Ty tylko wybierasz partycję ktorą program ma przyciąć i zrobić na niej recovery. Przy odtwarzaniu także wszystko dzieje się automatycznie.
    Lub drugi sposób, podobny jak w Acronis Tru Image wybierasz sobie miejsce docelowe np. dysk przenośny i tworzysz plik z recovery. Tylko trzeba wypalić botowalną płytę z AOMEI lub pendrive. Wtedy możesz włożyć inny dysk i przywrócić obraz z danej lokalizacji. Tej opcji jeszcze nie testowałem więc nie wiem jak się sprawuję
    terry1996
    Level 18  
    Mam jeszcze pytanie. Czy jak np uszkodzi mi się windows lub np sformatuje partycje z systemem to czy to recovery nadal bedzie działać?
    picior
    Level 12  
    kiedy dojdę do opcji "start backup" wyskakuje okno z informacją :

"sorry Windows AIK/ADK not instaled on your system..."

j/w napisane waży1,7 GB. Co mam robić?
    olawerk
    Level 14  
    Czy po zrobieniu tym programem recovery można usunąć program z systemu
    sPeRaCz.PL
    Level 42  
    Można, tylko po co ? Po deinstalacji programu nie będzie możliwości skorzystania z tej partycji w sytuacji awaryjnej.
    olawerk
    Level 14  
    Mam obecnie zainstalowany czysty win7 (z aktualizacjami) i dosyć mały dysk
    -więc, że tak powiem, każde KB jest u mnie na wagę złota ;)
    Czy po utworzeniu tym programem recovery i odinstalowaniu programu, będzie (bez awarii dysku)
    -możliwość przywrócenia systemu do takiego stanu jak mam obecnie ?!
    Jeśli tak, to od czego zacząć za jakiś czas/okres
    - jak system się zapcha
    sPeRaCz.PL
    Level 42  
    Przecież już odpowiedz dostałeś!

sPeRaCz.PL wrote:
    Po deinstalacji programu nie będzie możliwości skorzystania z tej partycji w sytuacji awaryjnej