Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nawigacja RNS D Audi A6 nie pokazuje aktualnej pozycji.

gold-game 05 Oct 2014 15:40 7824 6
    gold-game
    Level 21  
    Witam. Mam problem z moim panelem nawigacji RNS D zamontowanej w Audi A6 C5 98r. Pierwotnie nawigacja nie chciała odczytywać płyty z mapą, ale uporałem się z tym problemem(wina napędu).
    Obecnie nawigacja wprowadza poprawnie cel podróży, ładuje mapę lecz po niej nie prowadzi w trakcie jazdy( wyznacznik położenia stoi w miejscu) Nawigacja odnajduje satelity, kompas działa i dynamicznie zmienia położenie więc z komunikacją GPS wszystko ok.
    W internecie znalazłem bardzo podobny problem. Ktoś sugerował problem z sygnałem gala czyli sygnałem prędkości jazdy.
    Wstępnie sprawdziłem przewody oraz podłączenie kostek do radia i wszystko raczej ok.
    Nie próbowałem podpinać się pod vag, bo nie mam przystawki diagnozującej.
    Czy ktoś miał podobny problem? Czy konieczne będzie podłączenie się pod vag i szukanie błędu w komputerze auta ?

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Jeśli auto 98r to navi z mapą pl na 100 % jest dokładana.

Wtyczka 26 pin podłączona ?

Ile satelit widzi ?
    gold-game
    Level 21  
    Wtyczka 26pin podłączona. Widzi 8 satelit. Zapomniałem dodać o ważnym szczególe, dziś samochód mi o nim przypomniał. Przy uruchomieniu auta czyli jak radio samoczynnie się włącza pojawia się komunikat dynamiczna nawigacja dostępna, gdy włączony zapłon. Można przez to pomyśleć, że brakuje na kostkach radia napięcia 12V po stacyjce ale przecież radio się uruchamia samoczynnie po zapłonie, więc chyba jest?. Chyba że istnieje jeszcze jedno +12V po stacyjce, którego nie mam?? Szukałem wnikliwie info na ten temat ale nic nie napotkałem poza sygnałami gala i K-Bus wychodzącymi z auta.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    12 v po stacyjce powinno być też w 26 pinowej wtyczce.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    gold-game wrote:
    Rozumiem, że +12V po stacyjce szukać na 4 nóżce (KL.15) ?

Tak.

Daj jeszcze foto twojej navi od tyłu.