Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ASUS X200M - partycja recovery i przywracanie do stanu fabrycznego

05 Paź 2014 19:07 4323 6
  • Poziom 25  
    Hej,

    Mam taki oto problem.
    Posiadam laptopa jak w temacie.
    Nie ma w nim napędu i nie otrzymałem też płyty recovery.
    Jedyną opcją przywracania systemu jest zainstalowanie z partycji recovery.
    Po wciśnięciu F9 uruchamiam proces odzyskiwania systemu i przywracania do ustawień fabrycznych.

    Do tej pory nie miałem z tym problemu - robiłem to kilka razy i przywracał mi się windows 8 - taki jak oryginalnie zakupiłem z laptopem, ALE...
    ALE - 2 dni temu wpadłem na pomysł by ściągnąć i zainstalować windows 10 - zrobiłem to poprzez aktualizację - czyli instalację uruchomiłem na działającym windows 8.
    Teraz mam taki problem, że po naciśnięciu F9 i chęci przywrócenia ustawień fabrycznych komputer przywraca mi Windows 10! a nie Windows 8 z jakim komputer został zakupiony
    Jak to możliwe?
    Czyżby upgrade systemu zmienił coś w partycji recovery?

    Dodam jeszcze, że po wpisaniu DISKPART i lis vol mam takie informacje:
    Volume 0 - C - NTFS - 444GB - Boot
    Volume 1 - System - Fat32 - 100MB - System
    Volume 2 - Recovery - NTFS - 900MB - Hidden
    Volume 3 - Restore - NTFS - 20GB - Hidden
  • Poziom 39  
    Daniel_GSM napisał:
    Jak to możliwe?

    A możliwe. Przed instalacją windows 10 było trzeba wykonać kopię partycji recovery na pendrive, czy płytach oprogramowaniem, które miałeś zainstalowane przez Asusa i było przeznaczone do wykonywania kopii, czy poprostu jakimś live cd zrobić kopię partycji i sektora GPT. Po instalacji innego systemu niestety przywracanie z przycisku windows 8 nie będzie działało.

    Może spróbuj z ploopa wystartować partycję recovery.
  • Poziom 25  
    A co to jest ten ploop?

    Rozumiem, że instalacja systemu "nadpisuje" partycję recovery tak?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Plop i GPT - cienko widzę...

    Daniel_GSM napisał:
    instalację uruchomiłem na działającym windows 8
    Z nagranego/zamontowanego ściągniętego *.iso ?

    Windows 10 TP podczas upgrade mógł zmodyfikować również partycje odzyskiwania a na dysku C: mogły być kopie zapasowe oryginalnych plików - jednak po programowym resecie systemu tej kopii pewnie już nie ma.
    Włącz sobie pokazywanie plików ukrytych, chronionych itd. i zobacz na C: czy masz np. \Windows.old, \&Windows.~BT (a najlepiej wstaw fotkę listy folderów)

    Mimo, że podałeś rozkład woluminów zamieść obrazek okna Zarządzanie dyskami i wynik z wiersza polecenia uruchomionego jako administrator:
    bcdedit /enum all > %tmp%\asus.txt
    REAgentC /info >> %tmp%\asus.txt
    notepad %tmp%\asus.txt


    BTW: http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/preview-faq
  • Poziom 25  
    Wkur... się i zakupiłem system.

    Klucz, który odczytałem z biosu nie działa z żadną wersją Windowsa 8 i 8.1
    Nawet pożyczyłem oryginalną płytę i dalej nic.

    Temat zamykam.