Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 206 1.4 hdi po przekłądce silnika z C3 nie odpala

borb 06 Oct 2014 17:50 7878 24
Automation24
    borb
    Level 10  
    Witam
    Może ktoś już się spotkał z takim problemem i będzie mógł coś doradzić. Nie ukrywam że jesteście już chyba ostatnią deską ratunku ponieważ mechanicy rozkładają ręce i nie wiedzą już co robić.
    Opiszę w miarę dokładnie w czym problem.
    Jechałem autostradą około 140km/h i nagle zgasł silnik a temperatura podskoczyła powyżej 100. Po rozebraniu silnika okazało się że jest urwany jeden z zaworów i wypchnięty wałek. Uszkodzenia takie że zdecydowałem się na wymianę silnika. Zakupiłem silnik 1.4 hdi który był w Citroenie C3. Oznaczenia te same. Silnik był ze skrzynią, osprzętem i łapami. Skrzynia i łapy nie pasowały. Reszta osprzętu niby taka sama ale i tak zostały przełożone wtryskiwacze, pompa wtrysków, zawór EGR, przepływomierz i wszystkie czujniki. Właściwie można powiedzieć że cały osprzęt został przełożony. Pozostał rozrząd i rozrusznik. Teraz w czym problem. Auto kręci i nie zapala. Na plaku zapala. Po podłączeniu do komputera pokazało że był gdzieś źle podłączony plus i błąd zaworu EGR. Zawór został zaślepiony a błąd plusa wykasowany i więcej się nie wyświetlił. Po odpięciu komputera zauważyłem że z płyty BSI wypięty jest przewód z brązową kostką. Okazało się że jest to przewód od immobilizera więc go wpiąłem w jedyne możliwe miejsce. W między czasie zostały sprawdzone wszystkie wtryskiwacze, pompa wtrysków i rozrząd. Auto nadal nie odpala i już nie wiem co robić. Może ktoś się już tym spotkał. Może coś jeszcze trzeba zmienić przy przekładaniu silnika 1.4 hdi 8HZ z citroena c3 do peugeota 206.
    Z góry dziękuję za pomoc przy rozwiązaniu problemu
  • Automation24
    fuelinyourblood
    Level 35  
    Walczylem z takim parchem kilka dni, z tym ze klient sam sobie przelozyl silnik do C2. Podobno silnik zapalil na chwile i zgasl. Przekopalem wszystko i nawet serwis citroena sie poddal. Nie wiem jak tam bedzie u ciebie ale powodzenia z zabojadem.

O ile dobrze pamietam czujnik pol walu byl troche inny lub w innym miejscu. Sprawdz to.
    Anonymous
    Anonymous  
    borb
    Level 10  
    Dzięki za rady.
    Mam jeszcze pytanie czy może takie objawy jak opisałem powodować czujnik ciśnienia na listwie wysokiego ciśnienia? Przy wymianie listwa wysokiego ciśnienia i czujnik nie były przełożone od starego silnika. Silnik który został zamontowany ma 12000 przebiegu ale jest od auta które kilka lat stało i nie było odpalane więc może ten czujnik nie działać. Auto było diagnozowane komputerem i pokazało tylko błąd podłączenia plusa ( ale został usunięty i nie wraca ) oraz usterkę EGR ( też nie wraca ), zresztą po zaślepieniu EGR auto też nie odpalało.
    A i jeszcze skrzynia która była z kupionym silnikiem nie pasowała i została założona stara. Docisk, łożysko i tarcza sprzęgła zostały z nowego. Może tu być jakiś problem?
    Anonymous
    Anonymous  
  • Automation24
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    borb wrote:
    A i jeszcze skrzynia która była z kupionym silnikiem nie pasowała i została założona stara.

To widocznie nie kupiłes takiego samego silnika.

Podaj oznaczenia sterownika silnika.
    Podejrzewam inne silniki.
    misiek-888
    Level 36  
    Poprawiałem po mechaniku . Problemem była subtelna róznica w kole od wałka rozrządu, nie pamietam czy w kole wału korbowego też. C3 jest zazwyczaj na Siemensie , a Peugeot na Bosch-u . Zaim zaczniesz rozkecać sprawdź synchronizacje Lexią.
    fuelinyourblood
    Level 35  
    Tam bylo podobnie. Ale pomimo zmiany czujnika nie pomoglo.
    misiek-888
    Level 36  
    Musi być coś zrobione, aby lekko nie było
    borb
    Level 10  
    Oznaczenia z dowodu to 206 XA 1.4 HDI, 8HZ. Zakupiony silnik to również 8HZ. Sterownik to BOSCH 0281012528, EDC16C34, 9663475680.
    Różnica w skrzyni biegów polegała tylko na podłączeniu cięgien czy jak tam to się nazywa. Koło pasowe nie było wymieniane. Dziś mechanik mi się przyznał że przy podłączeniu komputera wyskakuje komunikat
    33 - dioda LED stanu systemu; zwarcie do masy
    - Stały

Niestety nie wiedzą o co chodzi. Powiedziałem im że jeśli do czwartku nie naprawią to przyjeżdżam z linką i zabieram auto.
    Ma ktoś pomysł co z tym komunikatem?
    Pytanie do misiek-888 powiedz coś więcej o tej różnicy koła od wałka rozrządu - o co tu chodzi. Koła wyglądają tak samo.
    Teodor85
    Level 20  
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    Pytanie podstawowe czy sterownik jest odblokowany i czy widzi obroty.

Każdy normalny by od tego zaczął, no ale jak błędy czytane zlewarką do oleju to nie ma co cudów oczekiwać.
    Anonymous
    Anonymous  
    bizon_126
    Level 31  
    Co prawda trochę inny przypadek ale z życia wzięty po przeszczepie 2,0 dci do laguny III nie odpala na plaku odpala i gaśnie z błędów brak synchronizacji wałka rozrząd ok
    Okazało się ze wałek rozrządu jest inny po przełożeniu zagadał brak błędów
    I lagunę specjalnie z paryża laweta do kraju przywieźli bo francuzi na to nie wpadli
    Podłącz lexie bo ma najwięcej parametrów do podejrzenia a inne komputery diagnostyczne różnie interpretują błędy
    ''Zobaczy czy ci pompa się kręci'' bo tam tez jest czujnik i bywają z nim problemy
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Teodor85 wrote:
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    Pytanie podstawowe czy sterownik jest odblokowany i czy widzi obroty.
    ;
    Każdy normalny by od tego zaczął, no ale jak błędy czytane zlewarką do oleju to nie ma co cudów oczekiwać.
    Jeszcze w dodatku w jezyku kananejskim z zachodniego brzegu.
    misiek-888
    Level 36  
    borb wrote:
    Pytanie do misiek-888 powiedz coś więcej o tej różnicy koła od wałka rozrządu - o co tu chodzi. Koła wyglądają tak samo.
    Nie pamiętam czym sie różniło i które koło , ale jestem pewien , że przełozyłem koła ze strego silnika i zapalił od strzała.
    borb
    Level 10  
    Koła przełożone ale nic się nie zmieniło. Czekam na elektryka z PP2000. Niestety w moich okolicach znaleźć dobrego fachowca to ciężka sprawa.
    Dzięki wszystkim za pomoc i dam znać JAK odpali.
    borb
    Level 10  
    Niestety auto nadal nie odpala. PP2000 pokazało błąd P0016. W kalkulatokrze silnika pokazuje komunikat: Stały błąd. Sygnał odniesienia cylindra. Brak synchronizacji z czujnikiem prędkości obrotowej silnika.
    Podpowie ktoś o co chodzi?
    Anonymous
    Anonymous  
    misiek-888
    Level 36  
    Nikt Ci palcem nie pokaże . Jeśli nie ma synchronizacji to nie zagada. Chłopie przecież ludzie ludzi robią !!!!
    borb
    Level 10  
    Sprawa chyba rozwiązana. Uszkodzona była turbina - wirnik nawet nie drgnie. Prawdopodobnie jak urwał się zawór to jakiś kawałek dostał się do turbiny. Po odłączeniu turbiny auto zapala na dotyk. Zobaczymy co będzie jak kupię i założę drugą. Trochę rozczarowują kompetencje mechaników którzy podejmowali się naprawić auto a dopiero trzeci sprawdził turbinę.
    Na ta chwilę wszystkim dziękuję za pomoc
    borb
    Level 10  
    Ja tam się na tym nie znam ale po odpięciu turbiny odpala i pracuje. Może wcześniej było coś z rozrządem który w międzyczasie był wielokrotnie ustawiany. Sam też nie widziałem jak palił na plaku a jedynie tak mówili mechanicy. Napiszę jaki efekt da wymiana turbiny.
    Anonymous
    Anonymous  
    jarekstryszawa
    Level 22  
    borb wrote:
    Napiszę jaki efekt da wymiana turbiny.

Efekt lżejszej sakiewki? :D