Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony TC-185 - Buczenie (pierdzenie) w torze dźwięku

06 Paź 2014 18:11 1020 5
  • Poziom 10  
    Witam.
    Kupiłem w Holandii magnetofon Sony TC-185.
    Niestety po właczeniu magnetofon zaczyna buczeć , podejrzewam że jest to buczenie 40hz tylko że w porównaniu z generatorem z WinISD ten z magnetofonu ma ostrzejszy dźwięk. Dzieje się tak przy odtwarzaniu kastety ale wtedy częstotliwość tego buczenia się zmniejsza a po wciśnięciu "Stop" wraca do swojej wcześniejszej częstotliwości lecz wskazówki nadal skaczą razem w tym dźwiękiem. Przełączniki typu taśmy, biasu i limitera też trochę zmienia częstotliwości buczenia.
    Na słuchawkach też to samo słychać.

    Mam też problem z mechaniką. czyli nie przewija taśmy i zaraz stopuje ale najbardziej zależy mi na zdiagnozowaniu wyżej podanej usterki.

    Proszę was o pomoc w znalezieniu przyczyny. Może ktoś z was spotkał się z podobnym przypadkiem lub ktoś zna te konstrukcje ponieważ nawet schematu nie mogę nigdzie znaleźć.
    Nawet informacji o nim za wiele nie ma.

    Jeżeli będzie potrzeba, wrzucę zdjęcie bebechów magnetofonu.

    Pozdrawiam
  • Poziom 35  
    kosa59 napisał:
    Niestety po właczeniu magnetofon zaczyna buczeć

    Sprawdź połączenia, może problem z masą, przełącznikiem Z/O itp.
    Możliwości jest dużo, może to przydźwięk z zasilacza, sprawdź napięcia i kondensatory.
  • Poziom 10  
    Przydźwięk z sieci to chyba ostatnie co by mogło być. Zapomniałem o najważniejszym. Przy odtwarzaniu kasety nic innego nie słychać tylko ten dziwny brum. Odtwarzanej kasety nie słychać ani trochę więc pomyślałem że coś na płycie głównej mogło się uszkodzić.

    Wszystkie kondensatory muszę sprawdzić?
  • Poziom 35  
    kosa59 napisał:
    Przy odtwarzaniu kasety nic innego nie słychać tylko ten dziwny brum.

    To
    mariuszw19640717 napisał:
    Sprawdź połączenia, może problem z masą, przełącznikiem Z/O itp.

    kosa59 napisał:
    Wszystkie kondensatory muszę sprawdzić?

    Nie, sprawdź te w zasilaczu.
    Zmierz napięcia zasilające.
  • Poziom 10  
    Witam ponownie i dziękuje za zainteresowanie.
    Parę dni temu dopiero miałem czas żeby ponownie zajrzeć do magnetofonu.
    Okazało się że faktycznie przyczyną był przełącznik zapis/odczyt.
    Wystarczyło intensywnie poruszać tym przełącznikiem żeby znów usłyszeć dźwięk.
    Pewnie za długo stał nie używany i styki zaszły śniedzią czy po prostu straciły chwilowo kontakt.

    Jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie i pomoc.

    Jeszcze został mi do rozwiązania problem z mechaniką.
    Nie mogę wcisnąć przycisku nagrywania i po wciśnięciu przewijania nie przewija i po chwili stopuje.

    Może jakieś sugestie?

    Postaram się najpierw sam zlokalizować przyczynę ale wszelkie rady zawsze się przydadzą.
  • Użytkownik usunął konto