Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

renault scenic 2002 r. 1.9 dci - automatyczna klimatyzacja a nadmuch

malgosia07 06 Oct 2014 19:50 1548 5
    malgosia07
    Level 9  
    Witam ..proszę o próbę diagnozy mojego problemu ....dzisiaj zauważyłam że włączając klimatyzację i zwiększając moc nadmuchu klimatyzacja wyłącza się całkowicie ...Wszystko jest ok ..kiedy nadmuch działa do trzeciego stopnia z ustawień ...w chwili próby jej zwiększenia klimatyzacja całkowicie się rozłącza.
    Kiedyś kiedy miałam problemy ze skrzynią /automat / też zauważałam już jakąś zależność nadmuchu z tym że pojawiała mi się wtedy kontrolka stanu awaryjnego skrzyni ...i jadąc do mechanika jechałam z otwartą szybą ..bo gdy tylko włączyłam nadmuch .../a była konieczność bo wiadomo parowanie szyb.../ włączała mi się wtedy kontrolka skrzyni ...Każdy twierdzi że to nie ma związku ...no ale ja jakoś nie mam pewności ...bo ta zależność wtedy była bardzo widoczna ..
    Oczywiście mam już naprawioną skrzynię i tu jest ok ....ale niewątpliwie nadal mam usterkę elektryczną ...która teraz jest w zależności klimatyzacja - nawiew ....Macie jakieś pomysły ??
    wartata
    Level 15  
    Sprawdź temperaturę parownika
    malgosia07
    Level 9  
    ....no ale temperaturę klimatyzacji zwiększam i zmniejszam bez problemu i nic się nie dzieje ....problem zaczyna się wtedy gdy próbuję zwiększyć poziom nawiewu ...
    Aldusio
    Level 10  
    Najprawdopodobniej zepsuł się rezystor od wentylatora nagrzewnicy. Nie moduł sterowania klimatronikiem, bo ten kosztuje ok. 270 zł i żeby go wymienić, trzeba wymontować pół deski rozdzielczej. Z rezystorem sprawa jest prostsza, ale i tak polecam wizytę u elektryka!
    malgosia07
    Level 9  
    Bardzo dziękuję za podpowiedzi ....oczywiście jestem już umówiona z elektrykiem ...ale wiecie jak jest ....czasem dobrze jest się wcześniej zorientować ...zanim fachowiec zacznie wymyślać rzeczy od tej górnej półki ...;) różnie to bywa...
    Dzisiaj jak jechałam ewidentnie słyszałam dziwnie chodzący wentylator ...więc chyba faktycznie to tu muszę szukać usterki ...
    wartata
    Level 15  
    Wyciągnąć dmuchawę czy coś nie wpadło