Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jest sieć WI-FI a internetu brak

savato 09 Paź 2014 20:37 5349 40
  • #31
    marek003
    Poziom 40  
    Wpisałeś kropkę na końcu adresu pierwszego DNS i dlatego masz komunikat błędu.
    Druga rzecz skąd masz te numery dns?
    Wejdź na status i sczytaj te numery które są pod połączeniem WAN (jeżeli tam są) i je wpisz.

    Jaki adres IP przydziela twojemu komputerowi po sieci i komputerowi po WiFi router?

    Dodane po chwili
    ----------------------------
    Ponieważ to co wyżej napisałem nie do końca mnie przekonywało przeglądałem jeszcze twoje ustawienia LAN i ... :idea: .

    Piszesz że masz internet z Netii.
    Zrozumiałem po twoich wypowiedziach, że masz z gniazdka telefonicznego kabel podłączony bezpośrednio do Routera.
    Z routera już kablem RJ45 do jednego kompa i poprzez WiFi chcesz mieć do drugiego kompa.

    To teraz zerknij na ustawienia INTERNET.
    Dlaczego masz ustawione na "bridge mode" a nie na PPPoA/PPPoE
    I nigdzie nie masz wpisanego hasa do Netii.

    To nie ma prawa się łączyć z Netią (router na 100% nie łączy się z internetem)
    Spójrz na podobny scrin kolegi który ma neostradę - ty powinieneś mieć podobnie. Inne parametry łącza i twoje user i twoje hasło (nazwa bez znaczenia) ale ogólnie podobnie.

    Wg mnie tu jest pies ....
    Tylko nie wiem jak się łączy dotychczasowy komputer z internetem. Może w nim jest ustawione hasło do netii . A router pełni tylko rolę przekaźnika sygnału tak jak na to wskazuje tryb "bridge mode" w którym teraz działa czyli most.

    Dla pewności pokaż jeszcze zakładkę "status".
  • Relpol przekaźniki
  • Relpol przekaźniki
  • #33
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    W polu Encapsulation zmień na PPPoA VCMUX.
  • #34
    savato
    Poziom 8  
    Miałem już Vcmux, ale nic to nie dało :(
  • #35
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Jak zachowują się diody ADSL i Internet na routerze?
  • #36
    linuks
    Spec od komputerów
    Internet masz po kablach netii czy orange ?
    Jak mogłeś mieć net przez ten ruter po kablu jeżeli nie było skonfigurowane połączenie i ruter nie łączy z netem ?
    Już nic nie rozumiem. Jak masz to podłączone napisz bo nie dojdziemy nigdy.
  • #37
    savato
    Poziom 8  
    Pisałem wcześniej, ale powtórzę:
    Internet jest od Netii - po kablu - i na ich łączu ale przejętym od TPSA (Orange) - juz daaawno! Internet na komputerze spiętym kablami z routerem jest i był zawsze. Nie ma tylko na komp. w pokoju obok łączącym sie po wi-fi, chociaz sieć jako taką odnajduje lecz z internetem sie nie łączy. Sieć sąsiada tez jest wykrywana i przez nią internet jest! (jest nie zabezpieczona).
    Nawet jak zresetuję router to i tak mam za chwilę internet - po kablu - bez wchodzenia w jego konfigurację i zmiany czego kolwiek.

    hej :)
  • #38
    linuks
    Spec od komputerów
    To dlaczego pokazujesz fotki z rutera na którym nie jest skonfigurowane połączenie i ruter nie jest połączony z netem ?
    Podawaj właściwe fotki bo tak to się w kółko kręcimy. Co innego piszesz a co innego jest na fotkach. Na ostatnich fotkach z rutera brak połączenia z netem. Nic nie konfiguruj tylko podaj właściwe fotki z rutera. Wg fotek co podałeś ruter nie jest połączony z internetem więc i netu w komputerze po kablu być nie może. Poniżej Twoja fotka. Porównaj z moją wcześniej zamieszczoną.
    Jest sieć WI-FI a internetu brak
    Sieć wifi odnajduje z Twojego rutera i się z nią łączy ale jak ma się połączyć z netem jeżeli ruter nie jest połączony z netem. Na Twoich fotkach to wyraźnie widać.
  • #39
    savato
    Poziom 8  
    Jak nie jest jak jest! :) Z niego właśnie wysyłam te maile! Tylko komputer za ścianą (ten z wi-fi) nie ma internetu. Gdybym wiedział jak to wszystko poustawiać nie zawracał bym Wam głów.

    hej!

    screeny oddają stan rzeczywisty.
  • #40
    marek003
    Poziom 40  
    Człowieku
    Już ci to napisałem/. Czytaj ze zrozumieniem.
    Router masz ustawiony na most (bridge mode) a nie na logowanie się do netii a to komputer najprawdopodobniej jest skonfigurowany na połączenie z netią.
    Na 100% nie pali ci się dioda "internet" na routerze a to znaczy że to nie router się łączy z netią.

    Masz rację sama zamiana z bridge na PPPoE nic nie zmieni musisz jeszcze dodać w pojawiających się wtedy polach POPRAWNĄ nazwę usera który dostałeś od Netii i hasło które te dostałeś od Netii i odpowiednie parametry łącza (A MASZ ZŁE). Niby na fotce 2 to zrobiłeś ale jeżeli status był taki jaki na fotce 1 to znaczy że router nie połączył się nadal z Netią - coś jest nie tak.

    Przecież na oknie "status" które załączyłeś router nie dostał żadnego zewnętrznego ip, nie ma bramy ani podsieci. (Pokazał ci to wyżej kolega linuks) Przy prawidłowym połączeni tam muszą być numery. TWÓJ ROUTER NIE ŁĄCZY SIĘ Z NETIĄ !!!.

    Chcesz sprawdzić. Przenieś na chwilę drugi komputer z wi-fi i podłącz go kablem do routera (nawet na chwilę podmień na ten co działa) i sprawdź czy ci zadziała.

    Czegoś się uparł. Zmień brydge mode na PPPoE i wpisz usera i hasło (tak jak to przedstawił na swoich fotkach bodajże kolega linuks) upewnij się że są dobre parametry łącza (czy to na pewno linia TPsy). Wyłącz i włącz router, poczekaj chwilę by się połączył z netią i wszystko powinno ci ruszyć. Sprawdź status routera w miejscu gdzie wskazał ci na ostatniej fotce kolega linuks. Powinieneś dostać "numerki". Jeżeli nie ma to znaczy że coś jest nie tak z parametrami/userem i hasłem bo router dalej jest niepołączony.



    Dodane po chwili
    ___________________________

    Masz źle ustawione parametry linii.
    Jest sieć WI-FI a internetu brak
    Przeciesz masz netię ale na TPSA nie ważne że to było dawno tpsa nie sprzedawało nigdy linii więc netia je dzierżawi, czyli (co ci już przytaczałem)

    Konfiguracja Szybkiego Internetu Netii na linii TP SA.

    Encapsulation wybieramy: PPPoE LLC (gdy jest to usługa po Tele2) lub PPPoA VC-Mux (gdy jest to usługa na łączu TP SA).
    Autodetect zmieniamy na Disable i wpisujemy ręcznie: VPI=0, VCI=35.
    DSL Modulation pozostawiamy na Multimode, jeżeli wystąpią jakieś problemy możemy ustawić G.dmt lub G.lite.
    Username to nasza nazwa użytkownika, np.: xcsasds(malpa)net24.com.pl
    Password to nasze hasło do usługi dostępu do internetu.



    ----------------------------------------
    jeszcze dodane bo jak router w końcu połączy się z netią trzeba będzie zmienić parametry połączenia w teraz działającym kompie.
    Zarazem jest to wytłumaczenie dlaczego ci to teraz działa.
    Wejdź w ustawienia sieci na "działającym" komputerze i sprwdz jakie masz połączenia.
    Zapewne masz takie jak zaznaczyłem:
    Jest sieć WI-FI a internetu brak
    A to znaczy że logowanie do netii przeprowadza komputer a nie router

    I teraz jeżeli już się uprzesz przy swoim połączeniu to możesz poprzez właściwości tego połączenia (prawoklik) w ostatniej zakładce wcisnąć "udostępniaj połączenie internetowe".
    wtedy internet pojawi się na drugim kompie. Z tym że jeżeli wyłączysz pierwszego kompa internet zostanie przerwany.

    Proponuje więc dobrze skonfigurować router (W statusie ma się połączyć i otrzymać "numerki" Następnie wyłączyć to połączenie szerokopasmowe w kompie pierwszym i ewentualnie sprawdzić/skonfigurować w nim "połączenie lokalne" .