Witam. Posiadam Volvo v40 z silnikiem renault 1.9 TDI 90KM i nieszczęsna pompą lucasa. Nieszczęsna ponieważ mechanicy w mojej okolicy boją się jej i nie chcą nawet słyszeć o niej. Dlatego postanowiłem sam zająć się problemem. Auto po dłuższym postoju zapowietrza się. Sprawdziłem smok w baku, układ od baku do filtra , oraz wężyki przelewów. Po kilku godzinach walki z wiatrakami zauważyłem że pompa wtryskowa nie utrzymuje ciśnienia . To znaczy jeżeli odpowietrzę układ pomiędzy pompą a filtrem za pomocą gruszki i sprawie że gruszka zrobi się twarda po pewnym czasie schodzi z nej paliwo przez rurkę powrotu z pompy. Wymieniłem zaworek w rurce powrotu na pompie ale niestety nie pomogło. Z regeneracja i jakaś naprawą pompy jest problem bo nie ma kto tego zrobić. Dlatego pomyślałem że mógłbym założyć elektrozawór zaraz za pompą. Gdy przekręcę zapłon elektrozawór się otworzy a gdy wyłączę zapłon elektrozawór się zamknie. I będzie utrzymywał ciśnienie w pompie podczas dłuższego postoju. Czy takie rozwiązanie będzie bezpieczne dla silnika ???