Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Junkers Eurostar ZWE 24-3 MFK - Brak ciepłej wody użytkowej

07 Oct 2014 21:57 2772 8
  • Level 15  
    Witam!

    Posiadam piec taki jak w temacie. Wszystko było ok, gdy nagle przestał grzać ciepłą wodę w kranie. Piec reaguje na otwarcie wody, np. wyłącza pompę CO. W trybie CO piec normalnie grzeje wodę w kaloryferach. Otwarcie wody w kranie powoduje wtedy zgaszenie płomienia (normalnie pozostawał zapalony). W trybie kominiarza piec również grzeje. Na pierwszy ogień poszedł mikroprzełącznik (przy przepływomierzu). Pracuje prawidłowo zmieniając stan przy odkręcaniu i zakręcaniu wody (zresztą wspomniałem już, że piec reaguje na otwarcie wody, tylko nie pali gazu). W drugiej kolejności sprawdziłem czujnik temperatury na wylocie. Przy ok 18C ma ok 16kOhm a gdy wodę się podgrzeje rezystancja spada. Wartości wydają się być ok - wg. innego tematu na elektrodzie. W ostatniej kolejności sprawdziłem połączenia pomiędzy wtyczkami a płytą główną - wydają się być ok a poruszanie nic nie daje. Potencjometry od gałek wylutowałem, przemierzyłem (OK), wlutowałem i dalej nic. Macie może jeszcze jakieś pomysły co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Za wszelkie porady z góry dziękuję :D

    Pozdrawiam
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Heating systems specialist
    Sprawdziłeś wszystko: mikroprzełącznik, czujnik cw, potencjometry, okablowanie ....Płyta do wymiany (zanik funkcji cw) możliwe że padł jeden z przekaźników...Sprawdź czy płyta odczytuje czujnik cw funkcja .2 w pierwszym poziomie serwisowym.
  • Level 15  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Odłączenie czujnika generuje błąd, natomiast gdy jest on podłączony żaden błąd nie jest zgłaszany. Użyłem funkcji 2. i gdy czujnik jest podłączony wartość = 99 a gdy go odłączę wartość = 0. Co oznaczają te wartości?
    Co do przekaźników widziałem tam tylko jeden - od pompy i on działa (CO działa).
  • Heating systems specialist
    No to masz czujnik NTC do wymiany.
  • Level 15  
    Właśnie sam odkryłem :D Podłączenie potencjometru pomogło, ciepła woda wróciła. Jak kupię nowy to wrzucę tu prawidłowe rezystancje.
  • Level 10  
    Dzień dobry. Pozwólcie, że powrócę do tego tematu, ponieważ opisana przez autora usterka wystąpiła również u mnie. Tzn. C.O. działa a CWU nie. Jak nacisnę "kominiarza", ciepła z kranu leci. Osiąga jednak max temp. ok. 60 st. Czujnik wody podłączony do omomierza reaguje płynnie na zmiany temperatury. Chciałbym jednak na 100% wykluczyć ewentualną awarię tego czujnika. Jak po odłączeniu zasymulować jego obecność w układzie? Lub jaki jest inny powód awarii pieca? Proszę o porady.
  • Heating systems specialist
    Sprawdź czy następuje przesterowanie mikroprzełącznika na automacie wodnym w trakcie poboru wody. Schemat w instrukcji dla użytkownika.
  • Level 10  
    Dziękuję za trafną podpowiedź. W moim przypadku mikroprzełącznik okazał się sprawny, natomiast automat wodny zaciął się. Czeka mnie solidne czyszczenie lub wymiana automatu. Póki co piec ciepłą wodę już produkuje.
    Dobrze, że na forum są tacy specjaliści jak <serwisszulborski.pl> Chętnie pomagają i mają cierpliwość, czasem do znudzenia, tłumaczyć takie same zagadnienia. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego na Święta i Nowy Rok.
  • Heating systems specialist
    Cały automat w ostateczności są zestawy naprawcze automatu wodnego (wodzik, talerzyk, membrana,uszczelki).