Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Linux Debian - Zabiłem system?

08 Paź 2014 16:10 1839 26
  • Poziom 32  
    Witam,

    Posiadam system Linux Debian 7.6 Wheezy bez środowiska graficznego, który wiernie mi służył, ale dziś go zabiłem :(

    Próbowałem zrobić kilka aktualizacji, instalacji (mpd, samba) i coś poszło nie tak ponieważ po uruchomieniu systemu mam tylko:
    Code:

    (none) login

    mogę się zalogować jako root:
    Code:

    root@(none)

    Nie wiem co zrobić, aby odzyskać swój system.

    Uruchamiając komputer z płytki Live-CD (Linux Mint 17) widzę wszystkie pliki (ufff, całe szczęście)

    Bardzo proszę o pomoc.
  • Poziom 32  
    Nic nie znalazłem przy pomocy google więc zainstalowałem nowy system.
    A teraz mam problem ponieważ przy nowej instalacji zrobiłem nowego użytkownika, który w sumie nie jest mi potrzebny, chciałbym używać starego.

    Wcześniej miałem "user" przy instalacji nie formatowałem /home, a po instalacji mam "user" i "user2"
    Jak to zrobić, aby pozbyć się "user2" i uzywać "user"?
  • Spec od komputerów
    Usuń user2 i pod user i podmontuj /home.
    Pozdrawiam
  • Poziom 32  
    Właśnie nie mam jak zrobić kopi /home (blisko 500GB danych) i dlatego obchodzę się z tym jak z jajkiem.
  • Pomocny post
    Poziom 25  
    adduser user
    deluser user2
    Potem możesz ręcznie przeedytować plik /etc/group żeby pododawać siebie po potrzebnych grup

    Ja na przykład jak instaluje nowy system i żeby nie mieć bałaganu w domowym katalogu zmieniam sobie nazwę katalogu (z konta root) np.: na /home/user.old potem dodaje użytkownika (adduser user) i ręcznie przenoszę potrzebne mi katalogi z /home/user.old do /home/user
  • Poziom 32  
    Zbyt długo się nie nacieszyłem nowym systemem. Dziś znów widzę tylko ekran:
    Linux Debian - Zabiłem system?
    Co się dzieje? :(
    Dwa dni system działał bez dotykania, instalowania czegokolwiek. Bez resetu.
  • Pomocny post
    Moderator - Komputery Serwis
    Sprawdź SMART dysku twardego. Sprawdź logi systemowe (/var/log/syslog, /var/log/messages, dmesg).
  • Poziom 32  
    Ale w tej chwili nic nie mogę zrobić, ponieważ nie mogę się dostać do systemu. Czy może jednak się mylę?
  • Moderator - Komputery Serwis
    Możesz uruchomić dystrybucję live i to sprawdzić.
  • Poziom 35  
    piterek-23 napisał:
    nie mogę się dostać do systemu.

    Jakiś komunikat błędu czy brak reakcji na wpisywanie loginu/hasła?
  • Poziom 32  
    iagre napisał:
    piterek-23 napisał:
    nie mogę się dostać do systemu.

    Jakiś komunikat błędu czy brak reakcji na wpisywanie loginu/hasła?

    Po wpisaniu swojego loginu lub "root" i hasła otrzymuję
    Code:

    Login incorrect
    (none) login:

    Ale co dziwne, po odpaleniu Linuxa Live w folderze /root nie mam nic poza folderem "3503.rar" w którym nie ma nic i plik "1" a w nim:
    Code:

    --2014-10-12 18:20:21--  http://123.108.109.100/3503.rar
    Łączenie się z 123.108.109.100:80... połączono.
    Żądanie HTTP wysłano, oczekiwanie na odpowiedź... 200 OK
    Długość: 6876 (6,7K) [application/x-rar-compressed]
    Zapis do: `3503.rar'

         0K ......                                                100%  472K=0,01s

    2014-10-12 18:20:22 (472 KB/s) - zapisano `3503.rar' [6876/6876]
  • Poziom 25  
    Podejrzewam, że ktoś mógł Ci się włamać na server, plik 3503.rar jest plikiem tekstowym (skrypt powłoki) i wygląda podejrzanie :P
  • Pomocny post
    Moderator - Komputery Serwis
    Cytat:
    191 G-Sense_Error_Rate 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 17916

    Wartość 17k punktów oznacza, że dysk nie miał lekkiego życia (np upadek podczas pracy)
    Cytat:
    5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 100 100 050 Pre-fail Always - 1976

    A to oznacza, że prawie 2000 sektorów na nim jest fizycznie uszkodzonych i że dysk kwalifikuje się do wymiany.

    Co prawda dziwią mnie wartości znormalizowane 100 - powinny już być znacznie bliżej zera przy takich wartościach RAW, natomiast jeśli wartości RAW są realne - powinieneś bardzo szybko kopiować z tego dysku dane, jeśli jeszcze się da.
  • Poziom 32  
    Dysk kiedys pracował u znajomego jako dysk przenośny w kieszeni, nie znam dokładnie jego przeszłości.
    W takim razie kopiuje potrzebne rzeczy na inny dysk.

    Czy problemy z moim systemem mogły wynikać przez ten dysk?
  • Pomocny post
    Moderator - Komputery Serwis
    Tak, mogą wynikać z takiego stanu dysku problemy. Z dystrybucji live możesz uruchomić test:
    badblocks -vv /dev/sda
    Zamiast sda podstaw swój dysk. To zrobi test odczytu na całym dysku.
  • Poziom 32  
    Wyszło, że nie ma błędów:
    Kod: xml
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Tak, czy siak chyba nie ma już sensu męczyć ten dysk.
    W moim serwerku domowym miałem dwa dyski:
    -ten o którym cały czas mowa (2,5" 500GB)
    -3,5" 1TB

    Na tym mniejszym miałem system i dane-dane już sobie zgrałem, a na tym większym tylko dane. Nie chciałbym już mieszać na tym wiekszym, a problem jest taki, że nie mam systemu.
    Do sedna, w domu mam dysk 40GB czy będzie jeszcze coś z niego? Chciałbym na nim postawić system.
    Kod: xml
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Kod: xml
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Pomocny post
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    SMART dysku w porządku, nie ma nic niepokojącego.
  • Poziom 32  
    Dziękuje za pomoc. W takim razie stawiam nowy system ;)

    Kolega @kasjo zasugerował włamanie-jak się zabezpieczyć przed ewentualnym włamaniem?
  • Moderator - Komputery Serwis
    Zabezpieczenie systemu to temat rzeka. W skrócie warto:
    - zainstalować aktualizacje paczek w systemie
    - wyłączyć dostęp do wszystkich nieużywanych usług z zewnątrz
    - poczytać o zabezpieczeniach usług dostępnych z zewnątrz
    - nie pracować jako root. Stworzyć sobie konto użytkownika z ograniczeniami i na nim pracować. Operacje wymagające uprawnień roota można wykonywać przez sudo
    - można zablokować możliwość logowania się jako root z zewnątrz

    I dziesiątki innych rzeczy...
  • Poziom 32  
    Wczoraj własnie zacząłem od zablokowania bezpośredniego logowania się jako root (mam innego użytkownika na którym "pracuję")
    Mój serwerek "wystawiony" jest na świat poprzez DMZ ustawiony na routerze, czyli lepszym pomysłem będzie ręczne otwarcie potrzebnych portów?
  • Poziom 35  
    dt1 napisał:
    - można zablokować możliwość logowania się jako root z zewnątrz

    Kumpel miał kiedyś serwer na FreeBSD na którym nie mógł pracować lokalnie, ale tylko zdalnie, a ponieważ wszystko co tam robił wymagało uprawnień administracyjnych to musiał pracować na roocie. Pomimo tego dostęp do roota był z zewnątrz zablokowany. Najpierw logował się na jedno konto a potem z niego przelogowywał się na roota. Po za tym po to żeby to było bezpieczniejsze to miał system w Jaijlu (system wewnątrz systemu bez wirtualizacji).
  • Moderator - Komputery Serwis
    piterek-23 napisał:
    Mój serwerek "wystawiony" jest na świat poprzez DMZ ustawiony na routerze, czyli lepszym pomysłem będzie ręczne otwarcie potrzebnych portów?

    DMZ najczęściej jest złym rozwiązaniem. Warto przekierować tylko porty dla usług, z których się korzysta z zewnątrz.
  • Poziom 32  
    Po wymianie HDD, zrobieniu porządkach w systemie jak i w routerze system sprawuje się całkiem dobrze.
    Na tą chwilę mam uptime:
    Code:
    10:57:09 up 34 days, 22:03,  1 user,  load average: 0,00, 0,01, 0,05

    poprawnej pracy systemu.

    Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.