Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Actros 1840 2002r - Hamulec ręczny + brak powietrza na naczepie

08 Paź 2014 21:11 2463 6
  • Poziom 9  
    WITAM !
    Actros 1840 z 2002r.

    Po pierwsze, nie mogę spuścić hamulca ręcznego w ciągniku - wajcha góra/dół zero reakcji, próbowałem różnymi sposobami bo być może się coś "zawiesiło".. nic z tego.
    Oba układy powietrzne dobite na full po 10, słychać jak zawór upuszcza.

    Po drugie, powietrze w ogóle nie idzie na naczepe - brak powietrza na hamulcach i poduszkach.

    Po naciśnięciu na hamulec nożny w ciągniku szybko schodzi powietrze - bym powiedział na oko mocne naciśnięcie powoduje zejście o 1,5-2 na każdym obwodzie powietrznym - mam wrażenie że powietrze nie idzie w zbiorniki, i przez to nie puszcza powietrza na naczepe.

    Jakieś 3 miesiące temu regenerowałem zawór wieloobwodowy bo spod dekla uciekało powietrze, teraz cisza.. - piszę, gdyby to miało związek z tematem

    Wymontowałem całą wajche z zaworem od hamulca ręcznego, przedmuchałem, przesmarowałem, ale to chyba nie to skoro nawet powietrze nie idzie na naczepę.

    Czy powietrze na hamulce idzie przed osuszaczem , a dopiero za osuszaczem układ puszcza powietrze do zbiorników ? Jest tam jakiś zawór który mógł się zawiesić / zepsuć ? Stało się to dziś na wieczór, na kanał nie mogłem już wjechać...więc...

    Proszę o pomoc i ewentualne schematy co i gdzie sprawdzić
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Bije ponad 10 atm w dwóch układach i słychać że upuszcza limit, Nie mam nigdzie ubytku powietrza ani na ciągniku ani na naczepie, po prostu w ogóle powietrze nie idzie na naczepe,
    nacisne kilka razy pedał hamulca i gwałtowanie spada ciśnienie w układzie tak jakby nie było powietrza w zbiornikach.

    ten zawór czteroobwodowy właśnie regenerowałem 2-3 miesiące temu .. ale jeżeli jutro się okaże że to on jest problemem to wygląda na to że regeneracja to pic na wode - a wiem, że zrobiłem to dobrze, wykorzystałem wszystkie elementy z zestawu naprawczego, zrobiłem to starannie i dokładnie ..
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    OK dzięki za pomoc, jutro posprawdzam i dam znać
  • Poziom 9  
    Wymieniłem zawór czteroobwodowy, osuszacz, wszystko chodzi, ręczny, powietrze idzie na naczepe.

    Tylko jeszcze jeden problem - po spuszczeniu hamulca ręcznego, powietrze nabite na max., komputer wyświetla na głównym wyświetlaczu, że jest zaciągnięty hamulec ręczny na ciągniku - więc teraz pytanie, padł czujnik hamulca ręcznego ? Ten czujnik znajduje się na górze w moście ?

    Dodam, że na postoju "tempomat" działa, tzn mogę sobie ustawić obroty na np. 700 obr/min i trzyma je bez ingerencji w pedał gazu
  • Użytkownik usunął konto